Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Prosecco drinky na doma
Prosecco miluje čoraz viac ľudí i na Slovensku a to najviac v lete. Pripravte si aj vy pre seba a vašich priateľov vynikajúce drinky so základom z Prosecca. Osvieženie, ktoré budú všetci milovať!
Pripravili sme pre vás 4 receptúry na Prosecco drinky, ktoré zvládne každý!
Najznámejší drink s Proseccom je určite Aperol Spritz, vyskúšajte však niečo nové! Tieto receptúry v kombinácii s mMMm Vlčími sirupmi vám vyčaria atmosféru dokonalej letnej pohody.
Grapefruit Spritz

12 ml sirup grep-bazalka
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
citrónový peal, rozmarín
Raspberry Spritz

12 ml sirup rebarbora
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
3 maliny - môžu byť aj mrazené, 1/8 limetky, mätové lístky
NÁŠ TIP - Použite mMMm Vlčie sirupy
K výrobe drinkov z Prosecca sme použili mMMm Vlčie sirupy, dokonalé k Proseccu ale aj na výborné letné limonády. Sú to ručne vyrábané domáce sirupy na prírodnej báze. 100% neriedené ovocné šťavy bez akýchkoľvek chemických konzervačných látok alebo zahusťovadiel. Pochádzajú so slovenských Vlčích hôr.
Reya Spritz

10 ml sirup egreš-kamilka
120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena
koliesko citróna, lístky medovky

Vedeli ste?
Od roku 2009 je Prosecco DOC názov oblasti sídliacej na severe Talianska, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, kvalitnejšie apelačné označenie majú DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene alebo DOCG Asolo.
Vinice tu zväčša produkujú odrodu Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Podľa množstva oxidu uhličitého sa delia na Spumante (vo fľaši tlak 3,5 bar), Frizzante (tlak do 2,5 bar) a Tranquillo (tiché). Sladkosť vína určuje výška dozáže, čiže pridaného cukru vzostupne od najsuchšieho: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, prípadne Demi-Sec.
Na letné popíjanie sa hodí Prosecco a šumivé vína Terra Serena, Reya alebo Santa Margherita.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.