Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Rizling z vajíčka a ďalšie novinky z Karpatskej Perly
Vinárstvo Karpatská Perla prichádza na trh s deviatimi novými vínami. Šesť vín má v rodnom liste rok narodenia 2024, jedno víno je z ročníka 2023 a jedno z ročníka 2019. Posledné víno vzniklo spojením piatich výborných ročníkov. Medzi tými to peknými vínami dominuje odroda Rizling rýnsky, ktorá veľmi svedčí Malokarpatskému regiónu.
Mladé vína 2024 vynikajú svojou sviežosťou a primárnym ovocným charakterom. Narodili sa v ročníku, v ktorom bol ročný úhrn zrážok na úrovni dlhoročného priemeru, ale zároveň veľmi krátky čas vegetácie a extrémne teplo.
Rizling rýnsky BIO 2023 Suchý vrch, betónové vajíčko
Ladislav Šebo: „Symbolom Veľkej Noci je vajíčko. Aj my jedno ponúkame. Je ním Rizling rýnsky 2023, BIO, z vinohradu Suchý vrch so sprašovým podložím. Hrozno bolo zberané 12. októbra 2023 pri cukornatosti 21˚ NM. Dátum zberu je totožný ako pri klasickom Rizlingu 2023 zo Suchého vrchu, ktorý máme taktiež momentálne v predaji, avšak spôsob zrenia sa líši.
Hrozno bolo zachladené a priamo lisované pri nízkom tlaku. Následne bol mušt bol odkalený. Fermentácia prebehla v nerezových tankoch pri nízkej teplote cca 15 ˚C. Víno zrelo po fermentácii 12 mesiacov na jemných kaloch v “betónovom vajíčku”.
Vajíčko má objem 1700 l a francúzsky pôvod. Táto nádoba zabezpečuje voľné premiešavanie vína s kalmi a betónová štruktúra vajíčka umožňuje jemnú mikrooxidáciu vína, vďaka ktorej pôsobí víno mlado a sviežo. Po roku bolo víno prečerpané do nerezovej nádoby. Nasledovalo čírenie, filtrácia a stabilizácia. Nafľašovanie prebehlo 12.3.2024.“
Suchý vrch je najväčší vinohrad patriaci vinárstvu Karpatská Perla. Leží pri obci Svätý Martin a susedí s Martinským lesom, chráneným Naturou 2000. Má rozlohu 28 ha. Podložie tvorí hlinito-sprašová pôda.
„Vo vôni Rizlingu dominujú tóny agátového medu a lipového kvetu. Chuť je bohatá, štruktúrovaná a podporená pevnými kyselinami. Prejav vína sprevádza jemný botritický tón. Výnimočnosť tohto vína sme zviditeľnili aj etiketou. Namiesto tradičnej zelenej farby sme použili farbu prírodného papiera. Pokiaľ nám to príroda dovolí, radi by sme do budúcnosti naše rizlingy formovali aj do tohto štýlu. Víno má archivačný potenciál, môžete si ho vychutnať už teraz, napríklad aj počas Veľkej noci alebo si ho uložte do pivnice či archívu na niekoľko rokov.“
Víno: Karpatská Perla Rizling rýnsky Suchý vrch BIO, betónové vajce 2023
Novinky Karpatskej Perly 2025
Okrem Rizlingu prichádza Karpatská Perla na trh aj s ďalšími novinkami, ktoré boli predstavené na podujatí Pekné víno s rozhľadom.
Frizzante Rizling rýnsky 2024 (Pearls are born in the vineyard), polosuché, omámi vôňou tropického ovocia. Rizling pochádza zo žulového podložia. V chuti dominujú príjemné kyseliny doprevádzané zvyškovým cukrom. Víno: Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2024
Rizling rýnsky 2024 (Pearls are born in the vineyard) očarí svojou citrusovou vôňou a príjemnou šťavnatosťou. Víno: Karpatská Perla Pearl Rizling rýnsky 2023
Pinot Blanc 2024 (Pearls are born in the vineyard) zaujme vôňou záhradného žltého ovocia a šťavnatou chuťou. Víno: Karpatská Perla Pearl Pinot Blanc 2023
Devín BIO 2024, polosuchý, prekvapí vôňou exotického ovocia s tónmi lipového kvetu, muškátového orieška, ananásu a príjemnou ovocnou chuťou. Víno: Karpatská Perla Devín BIO 2024
Pálava BIO 2024, polosladká, dominuje jej vôňa prezretej marhule, manga. Má bohatú a vyváženú chuť podčiarknutú sviežimi kyselinami. Víno: Karpatská Perla Pálava BIO 2024
Frankovka modrá Rosé BIO 2024 omámi vôňou lesných jahôd a šťavnatou ovocnou chuťou. Víno: Karpatská Perla Frankovka modrá BIO 2023
Alibernet 2019 očarí kvetinovo-ovocnou vôňou s nádychom čiernej ríbezle a černice ako aj svojou prirodzenou štruktúrou trieslovín. Víno vyzrievalo 20 mesiacov v dubových sudoch. Víno: Karpatská Perla Alibernet 2018
Veltlínske zelené Vertikála vzniklo spájaním vín piatich ročníkov 2018-2022 z odrody Veltlínske zelené z jedného vinohradu Noviny. Spoločné postupné zrenie trvalo viac ako 5 rokov. Má vôňu po prezretom žltom záhradným ovocím a kandizovaným ovocím a v chuti je víno plne koncentrované s opulentnou štruktúrou, šťavnatou dobre zapracovanou kyselinou a pekne integrovaným alkoholom. Víno: Karpatská Perla Veltlínske zelené Vertikal
Vinárstvo Karpatská Perla
Karpatská Perla je rodinné vinárstvo so sídlom v Šenkviciach. Majitelia, manželia Šebovci, tu prestavali bývalú budovu družstva NUPOD (ktorej pôvodným projektantom bol architekt Emil Belluš) na moderné vinárstvo s vinotékou, 4 izbami a krásnymi degustačnými priestormi. Je tu aj veža Perla, ktorá stojí za výstup a z ktorej je nádherný výhľad na Malé Karpaty.
Dnes obhospodarujú v Karpatskej perle 60 hektároch vinohradov. Tie poukazujú na rozmanitosť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Spraš, žula, bridlica... Takýto je malokarpatský terroir.
Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky. V roku 2022 získalo ich hrozno certifikáciu BIO a o rok neskôr sa aj väčšina ich vín hrdí BIO certifikátom. Karpatská Perla je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré sú zdravé a majú svoj štýl.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.