Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vladimír Mrva: „Ročník 2024 je naozaj ročníkom plných rekordov, možno až abnormálny. Začalo to už vo februári, kedy bolo pomerne teplo. Teplota stúpala niečo cez 20 °C. Bolo to určitou predzvesťou toho, čo sa deje teraz. Prišlo suché a tropické leto. No ešte predtým, na jar bol pomerne silný infekčný tlak hubovitých chorôb, ale skúsení vinohradníci sa s tým pomerne dobre vysporiadali. No s čím sa ťažšie bojovalo, bol ľadovec. Ľadovec v niektorých lokalitách južného Slovenska najmä v okolí Strekova, Svodína alebo Duloviec spôsobil nemalé škody. Škody boli naozaj výrazné.“
„Leto bolo krásne, teplé, suché doslova tropické, čo spôsobilo to, že vo vinohradoch niektoré odrody začali dozrievať o dva až tri týždne skôr. Možno niektoré až o mesiac skôr, čo si vyžaduje naozaj nápor na logistiku zberu hrozna a zároveň aj jeho spracovania. Všetko dozrieva naraz a nepamätáme si, kedy sa 12. septembra zberal Rizling rýnsky. Hrozno, ktoré prichádza, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave s dobrou cukornatosťou, niekedy až príliš vysokou.
Myslím si, že to bude veľmi zaujímavý ročník. Zaujímavý z toho pohľadu, že je ešte príliš skoro hodnotiť kvalitu budúceho vína. Myslím si, že to budú vína, ktoré nám prinesú chute, ktoré sme doposiaľ nepoznali. Vplyvom slnka bude najmä pre modré odrody významný posun ku kvalite vín, ale naozaj nechcem predbiehať. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a ročník 2024, ktorý je plný abnormálnych prejavov, tak prinesie zaujímavé vína pre našich konzumentov.“
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.