Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Šampanské alebo Champagne
Pojem champagne smie byť používaný LEN na označovanie šumivého vína vyrobeného vo francúzskom regióne Champagne pomocou klasickej Méthode Champenoise. Od roku 1994 vína vyrobené touto metódou mimo regiónu Champagne nesmú pri označovaní používať termín Méthode Champenoise, môžu používať len pojem Méthode Traditionnelle.
Champagne je fenomén, ktorý našťastie nemá alternatívu.
Na rozdiel od ostatných francúzskych vín, pre šampanské existuje len jedna apelácia s názvom „Champagne“. Označenie oblasti Champagne AOC (Appellation d'Origine Contrôlée sa používa od roku 1935 a zaručuje, že hrozno pochádza výhradne z viniča v regióne Champagne.

Terroir oblasti
Pre Champagne AOC platia veľmi tvrdé pravidlá a prísna kontrola. Je napríklad presne určené, že šampanské môže byť vyrobené len z troch odrôd – Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Prvé dve sú tmavými odrodami hrozna, posledné je biele. Jednotlivé odrody prinášajú do kupáže svoj vlastný potenciál a charakter.
Chardonnay dáva šampanskému jemnosť a trvácnosť, Pinot Noir telo a senzorickú bohatosť a Pinot Meunier mu zasa prepožičiava ovocno-kvetinovú príťažlivosť prvého dojmu. Hrozno musí byť zberané ručne, lisované len v akreditovaných centrách, množstvo prešovaného muštu je limitované v pomere k objemu hrozna, ako aj minimálna doba zrenia vína 15 mesiacov či nutné osvedčenie relevatnou odbornou asociáciou.
Región sa nachádza asi 150 km severo-východne od Paríža. Je najsevernejšie položeným regiónom, kde sú ešte vinice schopné rodiť kvalitné hrozno, na napriek tomu je tu podnebie pomerne optimálne vyvážené. Celková rozloha je cca 32.000 ha viníc.
Región je rozdelený na 5 hlavných oblastí: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Sézannais a Aube. Champagne je fenomén, ktorý našťastie nemá alternatívu. Z pohľadu potenciálu pre vyzrievanie sa jedná stále o veľmi lacné vína, hlavne v porovnaní s Burgundskom či Bordeaux.
Severné vinohradnícke pásmo dovoľuje pestovať odrody s vyššou aciditou. Pri sekundárnej fermentácii vo fľaši sa základné víno obohatí o proteíny, polysacharidy z kontaktu s kvasinkami a jemným perlením.

Najlepšie, teda prestížne a ročníkové vína, reflektujú terroir oblasti ako aj štýl jednotlivých domov. Okrem ušľachtilosti, noblesnosti a šarmu sú vína z oblasti Champagne jedným z mála vín vo svete, ktoré sa naozaj môžu označiť prívlastkom – autentické.
Bollinger
Klasický predstaviteľ štýlového Champagne s bohatou históriou a skvelými vínami. Aj napriek mediálnej spojitosti s filmami o Jamesovi Bondovi, spočíva jedinečnosť tohto domu v takmer tvrdohlavej prezentácii kvalitných vinohradov v jeho vlastníctve. Bollinger to robí geniálne a zároveň jednoducho – svojimi vínami, ktoré sú nadčasové a zbožňované. Popri skvelých La Grande Année alebo R.D. je vrcholom Vieilles Vignes Francaises z vinohradov vysadených ešte pred príchodom fyloxéry. Bollinger si trúfa v najlepších ročníkoch aj na vynikajúce červené La Côte aux Enfants z Aÿ.
Ayala
Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bolliner neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam. Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Navyše skvelým aj v gastronómii.


Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.