Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Slovenské vína k veľkonočnej hostine
Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Bublinky ako univerzálny partner
Každý región Slovenska má svoj typicky Veľkonočný recept, ku každému z nich sa určite hodí slovenské víno
Ak sa niečo hodí ku všetkému, sú to šumivé vína. Podávať ich môžete ako aperitív, keď prídu hostia a aj ďalej popíjať, pokým deti hľadajú veľkonočné sladkosti.
Bublinky sa hodia k rôznym príležitostiam a sú tiež ideálnym partnerom pre veľkonočný brunch. Vyskúšajte slovenské sekty, ktorých kvalita postupne rastie.
TIPY na slovenské bublinky: Pavelka Sekt Blanc de Blancs Brut, Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Gris, BIO 2021, Karpatská Perla Chardonnay sekt 2021, Nichta Sekt Pesecká leánka
Veľkonočná šunka a údeniny
Chuť varenej šunky závisí od jej kvality, vplyv má samozrejme aj spôsob úpravy. Tradičnú veľkonočnú šunku môžete začať variť už v sobotu večer, na konci pôstu, aby bola chutná na druhý deň. V nedeľu si k šunke môžete dať varené vajíčka či chren. V prípade bieleho vína sa šunka dobre kombinuje so suchým Rizlingom. Acidita vytvorí protipól k bohatosti a slanosti šunky. Pikantnejšia úprava šunky profituje z Tramínu, ktorý vyváži jej chuť.
TIPY na slovenské vína: Karpatská Perla Rizling rýnsky Kramáre 2023, Pavelka Tramín červený 2023, Papillon Víno od Francúza Riesling, BIO 2020, Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky - Lorencár 2024


Veľkonočné jahniatko
Či už podávate pečené jahňacie kotlety alebo stehno na hubách, s červeným vínom neurobíte chybu. Aby sa vaše jedlo z jahňacieho mäsa rozžiarilo, skúste ho skombinovať s plnším, ovocným vínom s decentnými tanínmi. Víno by malo mať dostatok kyselín, aby zvládlo robustné chute jahňacieho mäsa. Taníny pomáhajú vyrovnávať tuk v bielkovinách.
Ak máte radi viac biele vína, skúste vína s krémovom štruktúrou, poprípade tie, ktoré vyzrievali v dubovom sude. Jahňacie pripravené s pikantným alebo indickým nádychom sa dobre kombinuje s Tramínom s jemne sladším nádychom.
TIPY na slovenské vína: Mrva & Stanko Tramín červený, Jasová 2022, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Dominus BIO cuvée 2019, Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir BIO 2023, Karpatská Perla Frankovka modrá 2021
Veľkonočné sladkosti
Tak ako Vianoce, aj veľkonočné sviatky majú svoje tradičné dobroty. Na sviatočnom stole by nemal chýbať symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou, veľkonočný veniec či sladké pletenky a judáše. Pletenky sú obdobou klasickej vianočky a sú súčasťou veľkonočných raňajok. Judáše by sa podľa tradície mali piecť na zelený štvrtok. Majú podobu spleteného povrazu a najlepšie chutia pomazané maslom a medom. K týmto veľkonočným dobrotám vyskúšajte tokajské, sladké vína, ktoré sa k nim výborne hodia. Ak do cesta pridáte mleté vlašské orechy a hrozienka namočené v tokajskom víne, pozdvihnete svoje veľkonočné sviatky. TIP na slovenské víno: Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2007, Fundus Regius Rizling rýnsky 2006, Karpatská Perla Devín BIO 2023, Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2013
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.