Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Špagety Carbonara - RECEPT a tip na víno
Talianska kuchyňa i vína sú veľmi populárne a obľúbené v našej kuchyni. Ako však pripraviť pravé, originálne špagety Carbonara, aby chutili ako tie na námestí v Ríme alebo Neapole? Lenka vás to rada naučí. A aby sa vám lepšie varilo a dotvorili ste si príjemnú taliansku atmosféru aj doma, odporúčam ochutnať k nim červené víno Fiulot Barbera d´Asti z piemontského vinárstva Prunotto.
Špagety Carbonara
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr si dáte do veľkého hrnca variť špagety Sgambaro, ktoré uvaríte podľa návodu na obale, kým nebudú al dente.
2. Potom ich sceďte, no nechajte si trochu vody, v ktorej sa varili.
3. Zohrejte olivový olej na panvici, pridajte na kocky nakrájanú pancettu a opečte na miernom ohni spolu rozpučeným cesnakom chvíľu, odložte.
4. Vo veľkej mise vyšľahajte vaječné žĺtka a bielka. Pridajte nastrúhaný syr Pecorino Romano a ochuťte čerstvo namletým čiernym korením.
5. Scedené špagety pridáte do panvice k pancette. Dôkladne premiešate a odstavíte zo sporáka.
6. K ešte horúcim špagetám (nesmú byť ale príliš horúce) prilejte žĺtkovo-syrovú omáčku a rýchlo a intenzívne vidličkou miešajte, až kým na panvici nevznikne krémová omáčka.
7. Žĺtky v tomto teple zhustnú a vytvoria krémovú konzistenciu, ale nezrazia sa. Ak sú cestoviny príliš suché, pridajte vodu z varenia.
8. Dochuťte morskou soľou a čerstvo namletým čiernym korením a ihneď podávajte.
Na záver môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, naliať si pohár vína a užívať si chute Talianska v kuchyni.
Carbonara je spôsob úpravy cestovín pochádzajúci z talianskej kuchyne, rozšírený predovšetkým v Ríme a okolí. Najčastejšie sa varí zo špagiet (spaghetti alla carbonara). Nie je isté, či je toto jedlo pomenované podľa výrobcov dreveného uhlia alebo podľa tajného spolku výrobcov dreveného uhlia bojujúcich za zjednotenie Talianska. Každopádne kombinácia vajec, slaniny a cestovín je praktická pre mužov tráviacich veľa času mimo domova. Prvá zmienka pochádza z roku 1837 od neapolského spisovateľa Ippolita Cavalcantiho.
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Pôvod všetkých odrôd pšenice je certifikovaný od roku 2003. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín.
Someliérka odporúča vhodné víno
K špagetám Carbonara odporúčam ovocné, svieže, červené vína s príjemnou aciditou ako napríklad Pinot Noir, Chianti Classico, Barbera alebo Montepulciano. Skvele doplnia krémovú bielu omáčku, lahodnú chuť slaniny, vajíčok a syra. Rovnako môžete vyskúšať ich snúbenie s bielymi odrodami ako Pinot Grigio, Soave, Gavi alebo Rizling. Ja som vybrala červené víno z vinárstva Prunotto Fiulot Barbera d´Asti ročník 2020. Slanosť pancetty sa snúbi so sviežou ovocnou chuťou vína a vyššia acidita si poradí i s bohatou syrovo vajíčkovou omáčkou.
Odporúčanie someliérky:
Prunotto Fiulot Barbera d´Asti 2020 - Taliansko
„Fiulot“ v miestnom dialekte v Piemonte znamená „mladý muž“. Táto Barbera je jemná a ľahko sa pije, má mladistvý ovocný výraz . Rubínová farba. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia ako slivky a višne s jemným dotykom
Vinárstvo Prunotto
Vinárstvo Prunotto patrí ku klasickým predstaviteľom oblasti Barolo. Z kolekcie 65ha vinohradov vo viacerých zónach oblasti disponuje rodina niekoľkými unikátnymi polohami. Okrem už spomínanej Bussie je to Bric Turot v Barbarescu, Castamiole a Fiulot v Asti či Mompertone v Monferrato.
Veľkorysé investície do vinohradov a vinárstva prinášajú ovocie v podobe čistého, jemného a harmonického štýlu, ktorý podporuje skvelý potenciál pre vyzrievanie. Vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér Paola Antinoriho. Vína od Prunotta nepodliehajú móde, sú to klasické vína pre vnímavých s charakterom.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.