Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Spoznajte Tokaj a tokajské víno
Ako majú Francúzi Sauternes, Španieli Sherry alebo Portugalci Porto, tak my máme na Slovensku Tokaj. Unikátna vinohradnícka oblasť v strednej Európe, ktorú predeľuje hranica medzi dvoma štátmi. Slovensko – Maďarská apelácia známa ďaleko za hranicami oboch štátov, ktorá si svoj kredit nepostavila na vysokom bodovom hodnotení vplyvných kritikov, ale na zručnosti miestnych vinárov, schopných využiť jedinečný terroir oblasti a vyrobiť výborné tokajské vína.
Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Tokajské víno vďačí za svoj status unikátnym klimatickým podmienkam, ktorých nie je vo svete príliš. Charakter oblasti sa formoval už pred 12 mil. rokov. Seizmickou činnosťou sa pod Panónskym morom tvorilo vulkanické podložie, ktoré umožňuje viniču dnes hlboko zapustiť korene. Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Blízkosť riek vplýva na mikroklimatické podmienky ovplyvňujúcich tvorbu cibéb počas jesene. Selekciou týchto hrozienok, ich spracovaním a vyzrievaním v sudoch vznikajú vína s neopakovateľným senzorickým prejavom. Tradičný štýl vín neumožňuje technologický prístup vinohradníkov a vinárov tak ako v iných vinohradníckych oblastiach zameraných na kvantitu.

V tufových pivniciach vyzrievajú oxidatívnym spôsobom niekoľko rokov. Tokajské víno tak získava zlatisto – jantárový vzhľad s tónmi sušeného ovocia a orieškov. Žiaľ niektorí výrobcovia uprednostňujú atraktívny prejav pripomínajúci skôr Sauternes. V rokoch s nedostatočnou tvorbou cibéb vznikajú skvelé autentické vína s odtlačkom oblasti.
Suché odrodové vína s množstvom jemných nuáns a odtieňov oslovujú širšie spektrum milovníkov vín a otvárajú dvere k objaveniu ich expresívnejších a tradičných súrodencov. Skvelou alternatívou sú tiež prírodne sladké vína s rukopisom autora a ročníka. Nová vlna prispieva k vzniku alternatívnych vín využívajúc pozitívny oxidatívny prístup, ktorý je čoraz vzácnejší.

Vína z Tokajskej vinohradníckej oblasti sú vynikajúcimi médiami v gastronómii. Vďaka pulzujúcej kyselinke vynikajúco dopĺňajú aj tradičné pokrmy s vyšším obsahom tuku. Jemne oxidatívny prejav a bohaté telo alternuje červené vína, najmä pri vínach so zvyškovým cukrom a potrebnou fľašovou zrelosťou. Napokon vína s vyšším podielom aromatických odrôd a intenzívnou vôňou a chuťou k modernej kuchyni s fúziou viacerých kontinentov a vplyvov.
Zopár čísiel:
Plocha vinohradov: Slovensko 908ha, Maďarsko 5747ha
Vinohradnícke obce: Slovensko 7, Maďarsko 27
Pestované odrody: Slovensko 3, Maďarsko 6
Pomer: Furmint (SK 70%, HUN 69%), Lipovina (SK 25%, HUN 18%), Muškát žltý (SK 3%, HUN 9%)
Vinárstva: Slovensko 14 (J&J Ostrožovič, Tokaj Macík Winery), Maďarsko 190 (Oremus)


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku