Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Šťavnatý pomarančový koláč - RECEPT a tip na víno
Potešte rodinu sladkým a dokonale zladeným prekvapením.
Pripravili sme pre vás recept na šťavnatý pomarančový koláč, ktorý odporúčame podávať so španielskym sherry Cosecha z vinárstva Ximenéz-Spínola.
Recept na šťavnatý pomarančový koláč
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks (plech 25x30 cm)
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup - pomaranče
Najskôr (najlepšie deň vopred) uvaríme 2 pomaranče aj so šupkou. Pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame nadrobno aj s kôrou, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu.
Postup - Korpus
1. Rúru vyhrejeme na 170 °C, menší plech (25 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a posypeme mandľovou múkou.
2. Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nadobudnú štruktúru krému a zväčšia objem. Potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka stierkou vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3. Vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 40 minút, skúsime špajdľou, či je korpus hotový. Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
4. Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu a pridáme lyžicu likéru, ja som použila mandľový. Všetko spolu zmiešame.
5. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus opatrne preklopíme na čistý papier, stiahneme papier na pečenie.
6. Vychladnutý koláč popicháme špajdľou a opatrne natierame štetcom alebo lyžicou. Dávame pozor, aby nebol pri veľmi mokrý. Koláčik môžeme ozdobiť nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanými pistáciami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šťavnatý pomarančový koláč je typickým sladkým dezertom Španielska. Ku koláču s výraznou pomarančovou chuťou sa skvele hodí sladké, ovocné sherry. Skutočne vyvážená chuť od začiatku do konca.
Odporúčanie someliérky:
Ximénez-Spínola Cosecha 2019
Ďalšia nefortifikovaná rarita od rodiny Zarzana. Hrozno odrody PX sa pozbiera a niekoľko dni sa suší na špeciálnych rohožiach priamo vo vinohrade, čiastočne tienené vinicami. Na základe toho si zachováva potrebnú sviežosť a zároveň získava koncentráciu.
Fermentuje a zreje rok v malých francúzskych dubových sudoch. Produkcia je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína. Potenciál na archiváciu - neobmedzený. Ovocná esencia s francúzskym šarmom a eleganciou. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ximenéz Spínola
Jedna z najmenších bodegas v Jereze, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Hospodária na 16 ha vinohradov v organickom režime.
Pestujú len odrodu PX, ktorá sa pomaly vytráca z oblasti. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Výroba vín je obmedzená a každá fľaša má svoje číslo, čo ju robí jedinečnou a zároveň zaručuje kvalitu a excelentnosť jej obsahu. Ximénez-Spínola suší väčšinu hrozna na slnku), bobule strácajú po ceste asi 70% hmotnosti. Vinárstvo používa na zrenie svojich vín iba 225 litrové dubové sudy.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.