Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Tagliatelle s mäsovými guľkami a TIP na víno
Taliansko patrí k najobľúbenejším cestovateľským destináciám Slovákov. Nielen pre nádherné more, ale i kvôli výbornej talianskej kuchyni a vínam. Slováci Taliansko milujú. Preneste si chuť tejto krajiny i k vám domov. Uvarte si podľa Lenkinho receptu tagliatelle s mäsovými guľkami a otvorte si k nim fľašu vína Rosso di Montalcino z vinárstva Pian delle Vigne.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Tagliatelle s mäsovými guľkami s paradajkovou omáčkou
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 2-3
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Do misky vložíme mleté mäso, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky, pretlačený cesnak, nastrúhaný parmezán, na jemno nakrájanú cibuľu a všetko premiešame.
2. Hotovú zmes necháme odstáť v chladničke asi pol hodinu. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán na oleji.
3. Opečieme ich len z vrchu dozlatista, neskôr ich budeme dovárať v omáčke. Opečené ich položíme na papier na pečenie alebo na drevenú dosku.
4. Na tej istej panvici si pripravíme paradajkovú omáčku. Zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a za stáleho miešania počkáme, kým cibuľa nezmäkne.
5. Pridáme vývar, rajčiny, soľ, mleté čierne korenie. Za občasného miešania na miernom ohni varíme 15minút, podľa chuti môžeme pridať trstinový cukor.
6. Do omáčky vložíme opečené guľky a spolu povaríme 20 minút na miernom stupni.
Medzi tým si uvaríme tagliatelle podľa návodu al dente. Tagliatelle podávame s paradajkovou omáčkou, mäsovými guľkami posypané čerstvou bazalkou a parmezánom.
Tagliatelle pochádzajú z talianskeho slova tagliare, čo znamená „krájať“. Ide o tradičný druh cestovín z oblastí Emilia-Romagna a Marche v Taliansku. Jednotlivé kusy tagliatelle sú dlhé a ploché, majú podobný tvar ako fettuccine. Tradične sú široké asi 6 mm. Tagliatelle sa môže podávať s rôznymi omáčkami, klasikou je bolonská omáčka s mäsovými guľkami.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Rosso di Montalcino je mladším súrodencom Brunella di Montalcino. Vyžaduje len jeden rok zrenia v dubových sudoch, kým sa môže uviesť na trh. Víno Rosso di Montalcino je všestranné s jedlom. Hodí sa k mnohým talianskym pokrmom. Prirodzene, najmä k paradajkovej omáčke, ako aj k varenému hovädziemu mäsu i pečenému kurčaťu s hríbovou omáčkou. K tagliatelle s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou odporúčam víno Rosso di Montalcino 2020 z vinárstva Pian delle Vigne. Chuť vína sa skvele spojí s guľkami z hovädzieho mäsa a vyváži chuť rajčinovej omáčky. Podávajte trochu vychladené pri teplote 14-16 ° C.
Odporúčanie someliérky:
Pian delle Vigne Rosso di Montalcino 2020
Vinice sú situované na vápenatých hlinitých pôdach. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia, škorice a byliniek. Noblesná a bohatá chuť. Svieža kyselinka a vyzreté triesloviny. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Pian delle Vigne
Pian dele Vigne sa nachádza 6 kilometrov južne od Montalcina. Rodine Antinori patrí od roku 1995. Meno dostalo od miestnej železničnej stanice z 19. storočia, ktorá je stále funkčná. 65ha vinohradov je orientovaných na juhozápad, čo umožňuje optimálne dozrievanie hrozna. Nadmorská výška 100-250 metrov nad morom, ako aj blízkosť lesa umožňujú regulovať vlhkosť a teplotu s dôležitým zachovaním prirodzenej sviežosti a harmónie vo vínach. K vinohradom patria ďalšie 2ha olivových sadov.
Pian delle Vigne prijal filozofiu zrenia vín vo veľkých sudoch, ktoré zachovávajú výnimočnú integritu Sangiovese, dodávajú vínu charakteristickú žiarivú eleganciu. Vína oplývajú nádhernou ovocnou štruktúrou s delikátnym až rafinovaným charakterom.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.