Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Tempranillo a Tapas - dokonalý pár
Každý rok druhý štvrtok v novembri oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Zažite oslavu španielskeho životného štýlu s dvoma typickými klasikami Tempranillo a Tapas. Vyskúšajte recepty na tapas, ktoré sa k Tempranillu dobre kombinujú.
Viac aj na blogu: Medzinárodný deň pre Tempranillo
Tempranillo fakty:
3. najviac pestovaná modrá odroda hrozna na svete
90 % Tempranilla sa pestuje v Španielsku
V španielčine „temprano“ znamená skoro, Tempranillo je skoro dozrievajúca odroda
Má viacero miestnych názvov ako Tinto Fino, Tinto de Toro, Tinto Madrid, Ull de Llebre a Aragonez
Tempranillo sa dobre hodí k rôznym pokrmom
Tapas
Tapas znamená potešenie, radosť a spolupatričnosť. Je to viac než len jedlo, spája ľudí. Je symbolom španielskeho spôsobu života.
Slovo tapas znamená „viečko“ alebo „kryt“ a má svoj pôvod v Španielsku. Ľudia vraj prikrývali poháre s vínom malými viečkami, chlebom či tanierikmi, aby víno chránili pred muchami. Aby bary a reštaurácie prilákali zákazníkov, začali podávať slané občerstvenie s vínom. To bol začiatok tapas.
Tatarák z tuniaka
Ingrediencie
500 g čerstvého tuniaka
1 nakladaná uhorka
2 lyžice kapary
1 citrón
biely vínny ocot
olivový olej
1 vetvička bazalky
3 vetvičky petržlenovej vňate
1 nadrobno nakrájanú čili papričku
kôpor na ozdobu
TIP na víno: El Coto Crianza Ecológico, BIO 2019
Príprava
Tuniaka nakrájajte na malé kocky a vložte do misky. Nakrájate uhorku a kapary na drobné kocky a pridajte k tuniakovi. Vytlačte citrón a pridajte šťavu. Navrch pokvapkáte trochou vínneho octu a oleja. Všetko dôkladne premiešajte a necháte 1 hodinu odstáť. Petržlen a bazalku nakrájajte a pridajte k tuniakovi. Primiešajte aj čili papriku. Ozdobíte kôprom a podávajte
Figy plnené syrom
Ingrediencie
4 čerstvé figy
1-2 lyžice sladkého sherry
175 g španielskeho syra Manchego
2 vetvičky tymiánu
olej
korenie
TIP na víno: Museum Las Musas 2020
Príprava
Figy opatrne umyjete a každú figu dvakrát prekrojíte po šírke. Pokvapkáte sherry. Syr nakrájajte na 8 kusov 4 cm x 4 cm a vložte do misy. Natrhajte lístky tymiánu. Zmiešajte ich s olivovým olejom a korením. Pridajte k syru a všetko spolu premiešajte. Prikryte a nechajte syr marinovať asi 1 hodinu. Figy striedavo naukladajte s 2 kusmi syra, aby ste vytvorili malé vežičky a podávajte.

Chorizo a krevety
Ingrediencie
24 surových kreviet
200 g choriza
1 vetvička rozmarínu
100 ml pomarančového džúsu
2 lyžice oleja
malé drevené špajle
TIP na víno: Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo 2021
Príprava
Chorizo nakrájate na 24 plátkov. Krevety rozrežte pozdĺž chrbta a odstráňte črevá. Umyte a osušte. Plátky kreviet a chorizo navlečte na drevené špajle. Rozmarín umyte, osušte, nasekajte nadrobno a zmiešajte s pomarančovou šťavou. Marinujte v ňom špízy asi 30 minút. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Špízy opečte asi 2 minúty z každej strany.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.