Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Teplý šalát z pohánky a TIP na víno
Pohánku už dávno ľudia považovali za superpotravinu. Momentálne sa opäť objavuje v našej kuchyni. Ako si ju však správne pripraviť? Lenka vám to prezradí. Ochutnajte jej obľúbený teplý šalát z pohánky, pečenej mrkvy s kozím syrom. Výborne sa k nemu hodí rakúske polosuché biele víno z vinárstva Stift Klosterneuburg.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Teplý šalát z pohánky
Čas prípravy: 40 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. V mierne osolenej vode si podľa návodu uvaríme pohánku.
2. Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolky. Následne poukladáme na plech s vystlaným papierom na pečenie.
3. Pridáme sušený cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Pečieme 20 až 30 minút na 180⁰ stupňoch.
4. Ku koncu pečenia pridáme nakrájané jablká. Medzi tým si spravíme zálievku.
5. Zálievku si pripravíme vytlačením šťavy z granátového jablka i guľôčok. Následne pridáme všetky ostatné ingrediencie a dobre premiešame.
6. Do panvice, kde sa varila pohánka, pridáme nasekané umyté zelené listy, jablká z rúry a zalejeme zálievkou. Dobre premiešame.
7. Na vrh šalátu pridáme hobliny kozieho syra a upečenú mrkvu.
Pohánka ešte pred pár rokmi bola u nás pomerne neznáma, jej popularita však rýchlo stúpa. Pochádza zo Strednej Ázie a patrí k bezlepkovým potravinám, neobsahuje žiadne pšeničné lektíny. Vďaka tomu je plnohodnotnou alternatívou pšenice. Pohánka zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi pri cukrovke, pomáha pri kŕčových žilách a vysokom krvnom tlaku. Ak ju necháte vyklíčiť, získate superpotravinu. Naklíčená pohánka obsahuje veľa enzýmov, životne dôležitých minerálnych látok a ľahko stráviteľných proteínov. Pohánka obsahuje esenciálne zložky ako magnézium, vápnik, draslík a železo, navyše boduje veľkým obsahom vlákniny. Tá je dôležitá pre správne trávenie a látkovú výmenu.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
K teplému šalátu z pohánky s pečenou mrkvou, jablkom a kozím syrom odporúčam biele víno Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen 2020. Pohánka je neutrálna, dominantná je sladšia chuť mrkvy a kozieho syru. Toto víno má plnú, jemne sladšiu chuť, podporenú šťavnatou kyselinkou. Tá osvieži sladkosť pečenej mrkvy a jablka a podporí chuť kozieho syra.
Odporúčanie someliérky:
Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen polosuché 2020
Senzoricky bohato pôsobiace víno s korenisto florálnym dotykom. Chuť je komplexná a zároveň jemne extravagantná. Dlhý, korenisto medový záver. Výborný potenciál pre vyzrievanie. Ukázať víno na eshope.
Stift Klosterneuburg
Klosterneuburg je jednou z najstarších vinárskych usadlostí na svete, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia, kedy kláštor založil gróf Leopold III z Babenbergu. V roku 2014 kláštor Stift Klosterneuburg oslávil svoje 900. výročie. Kláštor vlastní 108 hektárov vinohradov, čo z neho robí jedno z najväčších a najznámejších vinárstiev v krajine. S takmer desiatimi storočiami skúseností sa Stift Klosterneuburg venuje výrobe vín s charakterom miesta pôvodu. Tomuto cieľu slúži špecializácia na pôvodné odrody viniča a šetrná vinifikácia.
Legendárne vinice sú srdcom vinárstva. Nachádzajú sa vo Viedni a v obciach Klosterneuburg (Wagram), Gumpoldskirchen a Tattendorf (obe v regióne Thermen). Pod kláštorom sa nachádza rozsiahla pivnica z obdobia baroka. Klenutá pivnica sa rozprestiera na štyroch úrovniach do hĺbky 36 metrov. Minimálne zásahy pri výrobe zachováva odrodový charakter vín. V kláštore sídli a najstaršia vinohradnícka škola na svete a nachádzajú sa tu najstaršie výsadby viniča odrody St. Laurent.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.