Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Tipy na aperitív a digestív
Správny výber, poradie a servírovanie nápojov k jedlu je v gastronómii alfa omegou a má svoj význam.
Trápite sa nad otázkou aký aperitív alebo digestív vybrať? Poradíme vám a v nasledujúcich riadkoch odporučíme najlepšie tipy od someliéra.

Aperitív ako štart
Aperitív má za úlohu naštartovať vaše chuťové bunky a pripraviť žalúdok na prijímanie potravy. Podáva sa pred jedlom, ale môžeme s ním pokračovať aj k predjedlu. Kedysi sa ako aperitív podávalo Cinzano alebo Vermut s cukrovou krustou okolo pohára, avšak váš žalúdok to viac zaťažilo ako pripravilo.
Na Slovensku sú taktiež populárne ovocné destiláty. Pri aperitíve je potrebné myslieť na to, že má povzbudiť, čiže nesmie obsahovať veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť.
Nemal by byť ťažký a hustý, aby nevytvoril na jazyku povl a rovnako by ho nemalo byť veľa, aby nezasycoval. V teplejšom období je výborné zvoliť ľahší a menej alkoholický nápoj, v chladnejšom môže byť aperitív aj výraznejší.
TIP: Správne tipy na aperitív nájdete v našej inšpirácii APERITÍV.
Bublinky sú príjemné
Najlepším aperitívom pre vaše zdravie a žalúdok je servírovať šumivé víno samozrejme nie sladké, lepšie je uprednostniť v kategórii extra brut, brut, maximálne extra dry. Aké šumivé víno zvolíme, závisí od udalosti a tiež od menu.
Ak je aperitív vnímaný ako welcome drink na privítanie hostí, podáva sa s drobnými amose bouche. Podľa toho volíme i tip šumivého vína.
Šumivé víno servírujeme vo flautách a na pláte pri veľkom počte ľudí. Dôležitá je správna teplota. Ak je aperitív podávaný priamo pri stole s menším počtom ľudí, fľašu treba priniesť prezentovať a následne správne servírovať. Vhodne zvoleným aperitívom môže byť Champagne, Sekt, Prosecco, Cava alebo iné šumivé víno, závisí od dôležitosti udalosti. Vyskúšajte Champagne Bollinger, Sekt Hacaj Brut, Sekt Pavelka, Reya Prosecco alebo Cavu od Freixenet.
Digestív na koniec
TIP: Správne tipy na digestív nájdete v našej inšpirácii DIGESTÍV.
Na záver stolovania je servírovaný digestív, ktorý má za úlohu napomôcť nášmu tráveniu. Ak je správne zvolený, pôsobí v organizme pri trávení jedla, napomáha k tvorbe pepsínu, činnosti žalúdka a pankreasu. Nemusí sa podávať nakoniec len po jedle, ale môže byť servírovaný k poslednému chodu. Digestív má vyšší obsah alkoholu a je výborným partnerom ku kvalitnej cigáre alebo ku kúsku vysoko percentnej horkej čokoláde.
Veľmi populárnym digestívom je koňak, rum alebo whisky, na Slovensku sú to ovocné destiláty. Ako digestív môže byť servírované aj portské víno alebo sherry, závisí k akému dezertu je digestív podávaný. Nezabudnite na správny kalich a teplotu digestívu. Vyskúšajte Cognac ABK6, Blue Stamp Rum, írsku whisky Knappogue. Ak ste milovníkom portských vín odporúčame Graham´s a ak sherry Ximénez-Spínola.
K digestívu môžeme zaradiť aj stále populárnejšie miešané drinky a koktaily alebo i bylinné likéry. Pre ľudí, ktorí skôr uprednostňujú nealkoholické nápoje, môžeme zvoliť ako digestív kvalitnú kávu Lavazza alebo čaj Dammann.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.