Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Tipy na aperitív a digestív
Správny výber, poradie a servírovanie nápojov k jedlu je v gastronómii alfa omegou a má svoj význam.
Trápite sa nad otázkou aký aperitív alebo digestív vybrať? Poradíme vám a v nasledujúcich riadkoch odporučíme najlepšie tipy od someliéra.

Aperitív ako štart
Aperitív má za úlohu naštartovať vaše chuťové bunky a pripraviť žalúdok na prijímanie potravy. Podáva sa pred jedlom, ale môžeme s ním pokračovať aj k predjedlu. Kedysi sa ako aperitív podávalo Cinzano alebo Vermut s cukrovou krustou okolo pohára, avšak váš žalúdok to viac zaťažilo ako pripravilo.
Na Slovensku sú taktiež populárne ovocné destiláty. Pri aperitíve je potrebné myslieť na to, že má povzbudiť, čiže nesmie obsahovať veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť.
Nemal by byť ťažký a hustý, aby nevytvoril na jazyku povl a rovnako by ho nemalo byť veľa, aby nezasycoval. V teplejšom období je výborné zvoliť ľahší a menej alkoholický nápoj, v chladnejšom môže byť aperitív aj výraznejší.
TIP: Správne tipy na aperitív nájdete v našej inšpirácii APERITÍV.
Bublinky sú príjemné
Najlepším aperitívom pre vaše zdravie a žalúdok je servírovať šumivé víno samozrejme nie sladké, lepšie je uprednostniť v kategórii extra brut, brut, maximálne extra dry. Aké šumivé víno zvolíme, závisí od udalosti a tiež od menu.
Ak je aperitív vnímaný ako welcome drink na privítanie hostí, podáva sa s drobnými amose bouche. Podľa toho volíme i tip šumivého vína.
Šumivé víno servírujeme vo flautách a na pláte pri veľkom počte ľudí. Dôležitá je správna teplota. Ak je aperitív podávaný priamo pri stole s menším počtom ľudí, fľašu treba priniesť prezentovať a následne správne servírovať. Vhodne zvoleným aperitívom môže byť Champagne, Sekt, Prosecco, Cava alebo iné šumivé víno, závisí od dôležitosti udalosti. Vyskúšajte Champagne Bollinger, Sekt Hacaj Brut, Sekt Pavelka, Reya Prosecco alebo Cavu od Freixenet.
Digestív na koniec
TIP: Správne tipy na digestív nájdete v našej inšpirácii DIGESTÍV.
Na záver stolovania je servírovaný digestív, ktorý má za úlohu napomôcť nášmu tráveniu. Ak je správne zvolený, pôsobí v organizme pri trávení jedla, napomáha k tvorbe pepsínu, činnosti žalúdka a pankreasu. Nemusí sa podávať nakoniec len po jedle, ale môže byť servírovaný k poslednému chodu. Digestív má vyšší obsah alkoholu a je výborným partnerom ku kvalitnej cigáre alebo ku kúsku vysoko percentnej horkej čokoláde.
Veľmi populárnym digestívom je koňak, rum alebo whisky, na Slovensku sú to ovocné destiláty. Ako digestív môže byť servírované aj portské víno alebo sherry, závisí k akému dezertu je digestív podávaný. Nezabudnite na správny kalich a teplotu digestívu. Vyskúšajte Cognac ABK6, Blue Stamp Rum, írsku whisky Knappogue. Ak ste milovníkom portských vín odporúčame Graham´s a ak sherry Ximénez-Spínola.
K digestívu môžeme zaradiť aj stále populárnejšie miešané drinky a koktaily alebo i bylinné likéry. Pre ľudí, ktorí skôr uprednostňujú nealkoholické nápoje, môžeme zvoliť ako digestív kvalitnú kávu Lavazza alebo čaj Dammann.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku