Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Golguz
Vinárstvo Golguz patrí do hlohoveckého terroiru, tvoriaceho významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Golguz obhospodaruje celkovú výmeru 230 ha vinohradov a patrí k najväčším vinohradníkom v rámci Slovenska.
Odpovedá Miloš Holík.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý?
"Medzi naše vlajkové lode patria odrody Rulandské biele, Rulandské šedé a Chardonnay. Týmto odrodám veľmi svedčí naša vápenatá pôda. Momentálne v predaji máme ako TOPku Rulandské biele, výber z hrozna, ročník 2019, suché. Toto víno pochádza z našej najstaršej vinice, ktorej výsadba bola realizovaná v roku 1974, víno nám bodovalo na domácich a zahraničných súťažiach."
Odporučte čitateľom víno, ktoré víno by mali určite ochutnať a prečo. Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a vášho vína?
"Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak nesmie na stole chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018."
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
"Čo sa týka najnovších úspechoch na súťažiach, tak za zmienku stojí veľká zlatá medaila na súťaži v Kyjove, kde sa hodnotili len Burgundské odrody a naše Chardonnay tam získalo veľkú zlatú medailu. Ďalšie významné ocenenie sme získali v Paríži, odkiaľ sme si priniesli zlatú medailu za Muškát moravský, zo súťaže SAKURA v Japonsku sme si priniesli zlatú medailu za Pálavu hrozienkový výber."
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku