Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Tokajské víno dodá iskru každému vianočnému stolu
Cez Vianoce si treba dopriať to najlepšie sebe aj svojim blízkym. Tokajský výber je označovaný ako víno kráľov, je neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola.
Vianočná tokajská akcia len do 24.12. – 10% zľava na Tokajský výber 3,4,5 a 6 putňový a darčekový box.
Svetovo oceňované vína vhodne doplnia vaše sviatočné menu alebo potešia ako dar. Sú výrazné v chuti aj vôni, s arómou čiernej kávy a horkej čokolády. Tokajská pôda im dodala minerálnu chuť. Kto by odolal tomuto jantárovému zlatu.
Pri slove „tokajské“ si väčšinou predstavíte putňové vína. Sú to takzvané tokajské výbery. Vyrabajú sa tradičnou oxidatívnou metódou z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. K výberom neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor.
Cibéby sú jedinečné práve vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Nevytvoria sa tiež každý rok, preto sú „putňové“ vína také vzácne. Putňa je historický názov, boli to drevené koše, do každej sa vošlo cca 25 kíl hrozna. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj až šesťputňové vína. Tokajský výber musí zrieť v drevenom sude minimálne tri roky, z toho aspoň dva roky v klasickej tufovej pivnici.
V našej ponuke nájdete Tokajský výber 3, 4, 5 a 6 putňový. Pod stromček sa bude hodiť darčekový set dvoch vín v drevenom boxe.
Ostrožovič Tokajský výber 3-putňový 2004
Noblesné biele víno zlatej jantárovožltej farby s bohatou slzou na kalichu. Typická chlebovinka v bukete je podčiarknutá tónmi sušeného ovocia, bohatou mineralitou v chuti a s potenciálom zrenia.
Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003
Ľahšia verzia klasického výberu. Jemne oxidatívna vôňa s tónmi sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Stredne plné telo a svieži charakter. Výborný partner k perníkovému závinu s vlašskými orechami.
Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2003
Víno s klasickým tokajským prejavom. Výrazné vo vôni aj chuti. Tóny sušeného ovocia, kávy a horkej čokolády. Dlhý, medovo oxidatívny záver.
Ostrožovič Tokajský výber 6-putňový 2003
Šesť drahocenných putní pravých tokajských cibéb (hrozienok) dobre ukrytých v tomto víne dáva jeho chuti pečať maximálnej kvality. Je to to najvzácnejšie, čo nám tokajský región môže poskytnúť.
Ostrožovič - Set pre sladkých 365 dní v roku
Balíček troch tokajských vín pre 365 sladkých dní do nového roka. Krásny darček a dokonalé vína pre sviatočnú vianočnú atmosféru. Set obsahuje 3 putňový, 6 putňový a 5 putňový tokajský výber Ostrožovič.
Svetovo oceňované vína, ktoré sú výrazné v chuti aj vôni, s arómou čiernej kávy a horkej čokolády. Tokajská pôda im dodala minerálnu chuť. Kto by odolal tomuto jantárovému zlatu.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.