Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

TOP francúzske vína v roku 2022
Vybrať najlepších desať vín z Francúzska je ako povedať, ktorá skladba Beatles je najlepšia. Francúzsko je domovom obrovského množstva unikátnych vín, ktoré reflektujú miestnu históriu, geografické podmienky, kultúru, gastronómiu a dokonca aj politiku.
Viac než tristo apelácií zohľadňuje tradíciu vín, odrody a spôsob pestovania viniča a aj proces výroby vín. Pre nás Slovákov pôsobí komplikovane a zložito. O to viac tieto vína nadchnú, ale až keď im porozumiete.
Inšpirujte sa výberom somelierky: Top vína z Francúzska
Bollinger je inštitúcia a ochutnať akékoľvek víno z tejto domény je sviatkom a poctou zároveň. La Grande Année v tomto ročníku po prvý krát spája koncept pôvodu s rukopisom J.P. Confurona – vinára zo sesterského Domaine Chanson. Confuron spolupracuje pri výrobe posledných ročníkov a intelektuálne prispieva k výrazu tohto unikátneho vína. Dominancia Pinotu v asambláži tradične zvýrazňuje hĺbku, komplexnosť a charakter pri vyzrievaní. Základom sú však najlepšie parcely v Aÿ, Verzenay, Le Mesnil sur Oger a Oiry. Ročník 2012 patril medzi najlepšie pre Pinot po roku 1952. Výsledkom je ako vždy fantastické a nadčasové „Grande“. Teraz k mušliam Svätého Jakuba a po desiatich - dvadsiatich rokoch vyzrievania ku grilovanej Foie Gras s maslovou brioškou.

Objavte Chenin Blanc
Chardonnay z Alsaska? Rozhodne! Zriedkavé a unikátne biele víno. Hrozno pochádza z južnej časti vinohradu Clos Windsbuhl. Kvôli apelačným pravidlám sa označuje ako Vin de France. Vo vôni nezaprie pôvod s minerálno citrusovým prejavom a dotykom sušenej marhule.
Chuť je suchá, delikátna s vynikajúcou štruktúrou. Súčasná fľašová zrelosť prináša potešenie a nadšenie zároveň. Navyše skvelo doplní klasický slaninový quiche. Ukázať víno Zind Humbrecht ZIND na eshope.
Odroda Chenin blanc je na Slovensku takmer neznáma. Škoda, pretože sa z nej vyrábajú pozoruhodné vína. Jej schopnosť odzrkadľovať miesto pôvodu, najmä na Loire (odkiaľ pochádza) je až fascinujúca. Hrozno pre toto víno pochádza z dvoch starých parciel, ktoré sa zberajú a vinifikujú oddelene. Fermentácia prebieha v sudoch z Burgundska (Domaine Chanson). Len 30% z nich je nových. Na kvasinkách víno zreje 12 mesiacov.
Do fliaš sa plní nefiltrované, len jemne čírené. Ročník 2018 je považovaný za najlepší za posledných 30 rokov. Chuť oplýva finesou a štruktúrou s jemným dotykom biskvitu alebo čerstvého pečiva. Dlhý, decentne slaný záver. Víno s personalitou. Geniálne k treske s Beurre blanc omáčkou. Ukázať víno Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018 na eshope.
Výnimočné ružové
Usadlosť Chateau d´Angles sa rozprestiera v prírodnom amfiteátri na dohľad od morského pobrežia. Ex-Bordeaux Eric Fabre, majiteľ vinárstva vyzdvihuje koncepciu ekologických, hodnotných a trvácnych bielych vín s potenciálom pre vyzrievanie. Jeho vína sa právom radia k najlepšiemu z La Clape bez ohľadu na cenu. Hrozno pochádza z vinohradu, kde sa nachádza jedna z najstarších výsadieb odrody Bourboulenc v La Clape.
Táto odroda dominuje aj v tomto víne Château d'Angles Grand Vin Blanc La Clape. Zvyšok tvorí Grenache, Roussanne a Marsanne. Každá odroda bola vinifikovaná samostatne a vína vyzrievali 1 rok v starších dubových sudoch. Ich degustácia sa stáva esenciálnym zážitkom. Napríklad aj v sprievode gratinovaných slimákov.
Ružové Sancerre Domaine Laporte je rarita! Aj vo Francúzsku mnohí netušia, že také niečo existuje. Je pravdou, že nie je lacné. A to aj preto, že Pinot Noir sa v oblasti pestuje najmä pre jeho červenú verziu. Možnosť ochutnať ružové Sancerre nebýva samozrejmosťou ani pre skúseného someliera. Precízne suchá a šarmantná chuť s vynikajúcou harmóniou a delikátnou kyselinkou. Ružové Sancerre je rarita, ktorá dokáže dobre vyzrievať. Vynikajúci partner k zeleninovému suflé so syrom Le Roule.

Z Burgundska pochádzajú najdrahšie vína sveta a nájsť skutočne hodnotné a zároveň vzrušujúce červené víno je takmer nemožné. Napriek tomu sa zázraky občas dejú. Relatívne nová apelácia Côte d´Or vznikla najmä pre negociantov, ktorí majú prístup k vínam alebo hroznu na úrovni Village z oblasti Côte d´Or. Apelačný systém im do roku 2017 nedovoľoval tieto „dedinské“ vína predávať ako zmes. Hrozno pochádza z dedín Pommard, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges, Gevrey Chambertin a Marsannay. Víno Alberta Bichota vyzrievalo 10-12 mesiacov v burgundských sudoch. Secret je šarmantné víno s ovocno kvetinovou vôňou a prekvapivou štruktúrou v chuti. Dlhý a minerálny záver. Pripravené na pitie už teraz, ale ak mu odoláte, v skvelej kondícii vydrží dekádu. Dokonalé k dusenému hovädziemu na zelenine – Beef Bourguignon.
Inspired by Haut-Brion môže vyzerať na etikete ako sľubný marketingový ťah. Tak nejako vyzerajú medailami olepené fľaše, ale v tomto prípade je to odkaz na adresu, kde víno vzniká. Clarendelle Rouge je značka, ktorá vznikla v roku 2004 za účelom ponúknuť nadšencom Bordeaux vína, pripravené na pitie. Neskôr sa k nim pridal St. Emilion a v dvoch výnimočných ročníkoch aj verzia z oblasti Passac-Leognan. Hrozno pochádza z mladších parciel Chateau Haut Brion a La Mission Haut Brion. Vo vôni kasisovo minerálne s dotykom orientálneho korenia a kvetín. V chuti zamatové a noblesné so zdravou štruktúrou tanínov. Brilantne harmonický záver. Potenciál do 2030+. 49% Cabernet Sauvignon, 31% Cabernet Franc a 20% Merlot. Jahňacie na cesnaku a bylinkách je k tomuto vínu ideálnym partnerom.
Pokiaľ budete hľadať vína z južnej Rhóny v takejto fľaši, máte smolu. Jediné víno odtiaľ, ktoré sa predáva vo fľaši Saint Bartélemy. Pôvodne bolo vyrobené z jednej parcely v oblasti Vacqueyras. Okrem trojice Grenache-Syrah-Mourvedre sa do vína dostali aj Cinsault, Vaccarese, Terret Noir, Muscardin a Counoise. Teda odrody, ktoré sú v tejto oblasti čoraz vzácnejšie. Časť vína vyzrieva rok v použitých sudoch. Nefiltrované víno, ktoré sa vyrába v limitovanej produkcii 4000 číslovaných fliaš. Senzoricky liberálne pôsobiace s intenzívnou vôňou bobuľového ovocia. Mäsité taníny v komplexnej chuti s dotykom byliniek v závere. Podávajte k Lièvre à la Royale. Ukázať víno na eshope.
Skvelý Gérard Bertrand
Obľúbené víno Stevena Spurriera. Boutenac v oblasti Corbieres sa teší uznaniu a zaslúžene nesie označenie Cru de Lenguedoc. Chateau de Villemajou bola jednou z prvých usadlostí vo vlastníctve rodiny Gerarda Bertranda.
Nachádza sa v srdci dediny Boutenac. Grand Vin sa vyrába z najstarších a najlepších parciel vinohradov. Odroda Carignan, ktorá dominuje v tomto víne bola vysadená už začiatkom 20.storočia. Vôňa s tónmi kôstkového ovocia, malín, badiánu a ruží. Energická chuť s bohatou tanínovou štruktúrou a prirodzenou ovocnou textúrou. Dlhý, korenisto bylinkový záver. Skvelé k zverinovému cassoulet. Ukázať víno na eshope.
Fortifikované z Francúzska
Tradičné víno zo Charentes. Vyrába sa zmesou neprekvasenej hroznovej šťavy a Eau-de-vie Cognac. Pochádza z jednej usadlosti Domaine de Chez Maillard vo Fins Bois.
Hroznovo kvetinová vôňa s dotykom sušeného ovocia a karamelu. Plná, prirodzená chuť s povzbudzujúcou aciditou a medovým záverom. Vychladené povzbudí ako aperitív a pri teplote 18°C vynikajúco doplní syr Fourme d´Ambert.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.