Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Varené víno - jeho benefity a správna príprava
Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.
Varené víno je alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába z vína spolu s rôznymi koreninami a ovocím. Zvyčajne sa podáva na vianočných trhoch v Európe, predovšetkým v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Taktiež v severských krajinách a východnom Francúzsku. Existujú jej nealkoholické verzie. Varené víno s prímesou vodky nájdete na poľských vianočných trhoch.
V Nemecku a Rakúsku sa varené víno nazýva Glühwein. Vin Chaud je francúzska verzia vareného vína, ktoré je zvyčajne ochutené pomarančovou kôrou, medom a škoricou. V Nórsku sa to volá gløgg, v dánčine sa to volá gløgg, zatiaľ čo vo fínčine je to glögi a vo švédčine je to glögg. Horúci nápoj sa zvyčajne vyrába z čiernych ríbezlí alebo hroznovej šťavy, zázvoru, klinčeky a škorice.

Recepty
Varené víno sa často podáva v malých (200 ml) porcelánových alebo sklenených hrnčekoch s plátkom pomaranča s klinčekmi. Podľa týchto jednoduchých receptov vykúzlime nádych zimnej mágie vo svojej vlastnej kuchyni. Tajomstvom je správny pomer a kombinácia vína, škoricových tyčiniek, cukru, ovocia a korenín.
Varené červené víno
• 2 fľaše červeného vína
• 570 ml vody
• Šťava z 2 citrónov
• 140 g cukru
• 6 klinčekov
• 2 tyčinky škorice
• 2 pomaranče
• Pomaranč na ozdobu
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Nakrájame 2 pomaranče na kúsky a pridáme do vína. Pred podávaním vyberieme klinček a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom pomaranča. Víno: Reya Vicomté D ´Aumelas 2022, Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Tempranillo 2022
Varené biele víno
• 2 fľaše bieleho vína
• 570 ml vody
• 140 g cukru
• zázvor
• 2 tyčinky škorice
• limetka
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme zázvor a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Ozdobíme plátkom limetky. Víno: Ostrožovič Furmint 2021, Table Mountain Sauvignon Blanc 2022
Varené ružové víno
• 2 fľaše ružového vína
• 570 ml vody
• 140 g cukru
• 2 tyčinky škorice
• 6 klinčekov
• maliny alebo čučoriedky
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme klinčeky a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Môžeme pridať maliny alebo čučoriedky na ozdobu. Víno: Reya Elementa Frankovka modrá rosé 2021, Bodegas Ayuso Castillo De Benizar Cabernet Sauvignon rosé 2022
Benefity
Varené víno je skutočne plné zdravotných výhod. Okrem faktora pohody, ktorý prináša teplá šálka vareného vína, má nápoj aj množstvo benefitov.
• Zníženie kardiovaskulárnych ochorení
• Zníženie osteoporózy
• Spomalenie starnutia
• Protizápalový účinok
• Utišuje bolesť
Niektoré štúdie naznačujú, že červené víno môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, známej príčiny srdcového infarktu a mŕtvice. Červené víno je zdrojom antioxidantov a predpokladá sa, že jeho pitie pomáha zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a eliminovať „zlý“ LDL cholesterol, čím pomáha predchádzať upchávaniu tepien a srdcovým chorobám. Resveratrol v červenom víne má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť pred stratou kostnej hmoty. Predpokladá sa, že resveratrol pomáha omladiť bunky a spomaľuje proces starnutia. Klinčeky majú protizápalové účinky. Esenciálny olej eugenol, ktorý sa nachádza v klinčekoch, má lokálne anestetické a antiseptické vlastnosti, ktoré možno použiť pri liečbe zubných problémov, bolesť zubov. Škorica vo varenom víne má taktiež silný protizápalový účinok, znižuje opuchy a obnovuje normálnu funkciu tkanív.

Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.