UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Veľkonočné novinky od slovenských vinárov

Veľkonočné novinky od slovenských vinárov

Vyspovedali sme našich vinárov aké novinky prinášajú a aké sú ich tipy na veľkonočné sviatky. Začítajte sa do jarných odporúčaní vinárov Nichta, Mrva a Stanko, Karpatská Perla, Fundus Regius a Papillon a pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými slovenskými vínami.

AKCIA - Slovenské vína až -35% do 21. 4. 2025.


Vinárstvo Nichta: Jakub Nichta

"K sviatkom Veľkej noci chystáme v našom vinárstve ďalšie nové vína z ročníka 2024. Pozornosť by som rád upriamil na suchú Peseckú leánku Močiarno. Tradične je to prvé mladé víno z produktového radu Terroir, ktoré dávame na trh.

Ročník 2024 mimoriadne prial čajkovskej Leánke a vyzdvihol jej citrusovo-muškátovú aromatiku a príjemnú šťavnatú chuť. Bonusom je nízky obsah alkoholu (11,5% obj) a aj histamínu (pod 0,25 mg/l).

Naša “terroirna” Pesecká je tradične na kosť suchá, veď má iba 1,7 g/l zvyškového cukru a pre nás vo vinárstve je to ukážka nášho vulkanického regiónu Tekov ukrytá vo fľaši."

Ročník 2024 bude čoskoro skladom. Na eshope nájdete Nichta Terroir Pesecká Leánka Močiarno 2023

 

Mrva & Stanko: Vladimír Mrva

"Naše vinárstvo ešte pred Veľkou nocou uvedie do predaja 6 nových vín ročníka 2024. Skôr, ako Vám odporučím niektoré z nich, by som chcel zdôrazniť, že ročník 2024 bol výnimočný. Bol to rok plný rekordov a klimatických anomálií, čo sa nepochybne odrazilo aj na charaktere vín. Tento ročník bol teplotne extrémny, čo prinieslo nové a zaujímavé prejavy, ako v arómach, tak v chutiach rôznych odrôd viniča, a teda zároveň i vína.

Ak mám vyzdvihnúť niektoré vína, ktoré budeme ponúkať, určite spomeniem odrodu Noria. Tento slovenský novošľachtenec vznikol krížením odrôd Ezerjó x Tramín červený. Je to víno, ktoré sa po dlhom období objavuje v našom portfóliu a prináša osviežujúcu ovocnú chuť s jemnými herbálnymi tónmi.

Môžete v ňom zaznamenať náznaky medovky, ktoré prechádzajú do citrusových a grepových akcentov. Typickým charakterom tohto vína je jemný prejav po ružovom tramínovom oleji. Určite ide o veľmi zaujímavé víno, ktoré si zaslúži vašu pozornosť."

Víno bude čoskoro skladom

Karpatská Perla: Peter Likavec

"Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce je víno, s ktorým Karpatská Perla prichádza tematicky na trh počas Veľkej Noci.

Víno fermentovalo v nerezových nádobách. Po dokvasení bolo prečerpané. Zrenie spolu s kvasničnými kalmi prebiehalo v betónových nádobách v tvare vajca po dobu 12 mesiacov. Rizling z vajca má bohatšiu, mimoriadne sviežu chuť s dominantným medovo-botrytickým vnemom.

Celkovo je zaujímavejší a harmonickejší ako Rizling rýnsky 2023 BIO Suchý Vrch. Pokiaľ nám to príroda dovolí, radi by sme do budúcna naše rizlingy formovali do tohto štýlu."

Víno skladom: Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce

 

Fundus Regius: Veronika Regendová

"My vo Fundus Regius sa tešíme z prichádzajúcej jari a z novej energie. Novo rozkvitnuté trnky, kvietky blyskáču a pučiace žihľavy navodzujú pocit radosti a sviežosti. Tieto florálne vône a ľahkosť môžete nájsť aj v nových vínach Rizling rýnsky 21 a Cabernet Sauvignon rosé 22.

Sú odrazom nedotknutej čistej prírody z Jacikovej vinice. Aj takto môže vyzerať jarný detox. A ak ste priaznivcom plnších vín, odporúčame náš nový Cabernet Sauvignon 2018."

Víno skladom: Fundus Regius Rizling rýnsky 2021Fundus Regius Cabernet Sauvignon rose 2022

Papillon – Víno od Francúza: David Papillon

"Momentálne pracujeme vo vinohradoch. Naše vinohrady majú teraz spolu rozlohu 3,7 ha. Obhospodarujeme ich od začiatku v BIO režime s pomocou biodynamických princípov. Pôda je tu vulkanická – vukanický piesok a kamene. Vinohrady sú v kopcoch a ich obhospodarovanie je síce náročné, ale pre vinič výborné.

Karbonix BIO 2023 je mladé, svieže víno, vyrobené karbonickou maceráciou z odrody Pinot Noir. Nájdete v ňom košík plný drobného ovocia od ríbezlí, cez jahody, maliny až po čučoriedky. Víno je ľahké, ale s plnou chuťou. Vyskúšajte k veľkonočnému pečenému jahniatku s hubovou plnkou.

Druhým vínom je Rizling rýnsky BIO 2019. Víno ktoré zrelo 3 roky v dubových sudoch v tufovej pivnici a následne 2 roky vo fľašiach v tej istej pivnici. V skratke to je jedna báseň."

Víno skladom: Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir, BIO 2023Papillon Víno od Francúza Rizling Rýnsky, BIO 2019

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.