Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vianoce s vínami Villa Maria
Trblietajúce sa svetlá, borovicová vôňa a izby plné smiechu. Vianočné sviatky sú čarovným časom, ktorý môžete stráviť s priateľmi a rodinou. Stôl vyzdobený lahodným jedlom a vínom patrí k Vianociam.
Vinárstvo Villa Maria prináša niekoľko fantastických odporúčaní, ktoré vám uľahčia zapôsobiť na svoju rodinu i hostí dokonalou vianočnou kombináciou. Od pikantného bieleho vína odrody Sauvignon Blanc, ktorý vyzdvihne jemnú chuť pečenej hydiny až po ovocný Pinot Noir, ktorý zvýrazní zemitú chuť v akomkoľvek pokrme s hubami.
Sauvignon Blanc
Prineste trochu ľahkosti s príchuťou citrusov, citrónovej trávy a mučenky, ktoré nájdete vo víne Private Bin Sauvignon Blanc. Najuniverzálnejšie víno. Sauvignon Blanc zvýrazní jemnú chuť ľahších pokrmov a tiež pozdvihne najmä morské plody.
Pečené kura/morka: šťavnatosť Sauvignonu pretína pikantnosť pripravenej hydiny bez toho, aby dominovala nad jeho chuťou .
Kanapky z morských plodov: údený losos, krevetový kokteil alebo ustrice. Akákoľvek jednohubka s morskými plodmi, ktorú uvažujete podávať počas Vianoc, bude ťažiť zo sviežosti Sauvignonu, vďaka čomu morské plody zažiaria.
Kozí syr: Či s pečivom alebo v šaláte, kozí syr a Sauvignon Blanc je úžasná kombinácia. Sauvignon pomôže zvýrazniť charakteristickú chuť kozieho syra.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2022
Chardonnay
Private Bin East Coast Chardonnay má ovocný výraz s vôňou žltého ovocia, citrusových kvetov a jemnými náznakmi sušených fíg. Víno je veľmi všestranné, pokiaľ ide o kombináciu s pokrmami. Toto víno má stredne plné telo a dobre sa hodí k bohatším jedlám, ktoré v tomto ročnom období milujeme.
Krémové jedlá: Krémová zemiaková kaša, gratinované zemiaky alebo smotanové omáčky s cestovinami spolu so Chardonnay povýši tieto bohaté pokrmy.
Pečené bravčové mäso: Pečené, grilované alebo BBQ, Chardonnay doplní chuť bravčového mäsa, najmä ak je pripravené s bylinkami alebo smotanovými omáčkami.
Antipasty: Chardonnay je skvelou voľbou s rôznymi druhmi mäsa, morskými plodmi, zeleninou alebo syrom. Jemné orieškové tóny získané z vyzrievania vína v dubovom sude dodajú každému pokrmu hĺbku a komplexnosť. Taktiež sa výborne kombinuje i s údenou šunkou.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin East Coast Chardonnay 2022
Rosé
Svieže a zábavné Rosé s vôňou jahôd, ružového grapefruitu a jemných kvetov. Private Bin Rosé má úžasný svieži charakter. Toto víno sa výborne hodí k ľahším pokrmom, ktoré si vychutnáte i počas vianočných prázdnin.
Glazúrovaná šunka: Ovocnosť vína vytvorí skvelú kombináciu s glazovanou šunkou. Víno vyzdvihuje pikantnú umami chuť šunky.
Mäkké syry: Rosé je ideálne mať po ruke k mäkkým syrom, ako je syr Brie. Ovocnosť a mineralita vo víne vytvára kontrast ku smotanovej chuti v syre.
Niečo pikantné: Jemná sladkosť v tomto ružovom víne sa skvele hodí k pikantným pokrmom.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé 2021
Pinot Noir
Private Bin Pinot Noir dokonale zachytáva esenciu chladného podnebia v Marlborough. Predvádza svoju arómu a chuť zrelých čerešní, lesných plodov a jemného korenia. Má hodvábne triesloviny a jemnú textúru. Toto víno sa skvele hodí k širokému radu pečených zeleninových a mäsových jedál, vďaka čomu je klasickou voľbou pre výdatné vianočné pokrmy.
Pečené jahňacie: Pinot Noir s pečeným jahňacím mäsom s bylinkovou krustou je klasická kombinácia, ktorá zvýrazní šťavnatosť a ovocné tóny vína Pinot Noir. Výborne vyzdvihne jedinečnú chuť jahňacieho mäsa.
Huby: Či v plnke, rizote alebo ako hlavný chod, zemitosť húb sa krásne spája s týmto štýlom červeného vína. Ovocná chuť Pinot Noir dodajú hubám nádych sviežosti.
Brusnicová omáčka: Bez brusnicovej omáčky nie sú Vianoce. Pikantnosť omáčky vytvorí nádhernú rovnováhou s ovocnými tónmi lahodného vína Pinot Noir.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Pinot Noir 2020
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku