Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Vína k vianočnej pohode
Každý z nás sa teší na Vianoce. Aspoň na chvíľu utiecť z pracovného kolotoča, zastaviť a ponoriť sa hlbšie do svojho vnútra. Konečne mať čas tráviť spoločné chvíle s rodinou a s priateľmi. A práve vtedy je ten správny čas otvoriť si víno, ktoré ste si odložili na ten „správny čas“.
Inšpirujte sa výberom vín od našej someliérky.
Champagne na Štedrý večer
Víno je lahodným doplnkom každého jedla a môže byť výborným spôsobom, ako osláviť vianočné sviatky a pozdvihnúť večer na výnimočný. Okrem darčekov a sviatočnej pohody sa väčšina ľudí teší na štedrú večeru, jedlo a víno. Najjednoduchší spôsob, ako vybrať tie najlepšie vína k vianočnej večeri, je zamerať sa na vína s vyšším obsahom kyselín, pretože dokážu znížiť množstvo tukov a uhľohydrátov v tele.
Štedrý večer je vždy dobré začať aperitívom v podobe šumivého vína. Výborne sa naladíte s fľašou Champagne Bollinger. Práve Vianoce sú ten čas, kedy si môžete dopriať Champagne. Naštartuje vaše chuťové poháriky a navodí tú správnu vianočnú atmosféru.
Objavte našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
Aké víno k rybám
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický vysmážaný kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos. K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Ideálnou voľbou je Rizling rýnsky a Veltlínske zelené.
Sladkovodným rybám sa dobre pláva v suchom Rizlingu a Veltlíne. Vyššia kyselinka vína dobre redukuje tuky zo smaženia a podporí trávenie, skvele sa hodia i k bohatému zemiakovému šalátu.
Ak skôr uprednostníte rybu pripravenú s maslovou omáčkou, výborným partnerom je ľahšie a suché Chardonnay z Burgundska, či Sauvignon Blanc z Loiry.

Aké víno k rezňom
Pokiaľ nemáte radi ryby a k Vianociam patria na váš vianočný stôl vysmážané kuracie, bravčové či teľacie rezne, rovnako si k nim môžete otvoriť Rizling rýnsky i Veltlínske zelené rovnako ako k rybe. Taktiež krok vedľa neurobíte s bielymi vínami odrody Silvánske zelené či Pinot Blanc.
Ľudia 21. storočia často cestujú po svete a prinášajú si do rodiny nové tradície aj čo sa týka prípravy vianočného menu. V niektorých slovenských domácnostiach sa na vianočnom stole objaví pečená šunka s medovou glazúrou, s ktorou veľmi dobre ide alsaský plnší Riesling v polosuchej verzii, ale tiež i ľahšie červené vína s jemnou tanínovou štruktúrou ako sú Pinot Noir z Burgundska alebo Beaujolais.
K pečenej morke s gaštanovou plnkou môžete zo svojho archívu vytiahnuť staršie Chianti Classico alebo vyzreté víno z Bordeaux. Vtedy získa váš štedrý večer punc luxusu.
Sladké víno na Vianoce
Vianoce sú ideálnou príležitosťou pre sladké vína. K vianočne štóle, vanilkovým rožkom či medovníčkom si doprajte slovenský tokajský výber. K orechovým koláčom sa výborne hodí madeira a k čokoládovým dezertom vyskúšajte portské víno.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.