Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vinárstvo Rariga - Rizlingové pastorále z dvoch vinohradov v Modre
Svieža vôňa kvitnúcej jablone, nektariniek a medu. Vláčna chuť s tónmi letných jabĺk a mirabeliek. Jemná ale transparentná kyselinka s dotykom minerality v dochuti. Výborná vzdušnosť a elegancia. Sľubný priestor pre vyzrievanie. Krátky senzorický opis našej najlepšej bielej odrody – Rizling rýnsky z vinárstva Rariga v Modre. Takýto ryňák rastie na hone Šarkaperky.
Rizling rýnsky je skrytý poklad Malých Karpát. Má tu ideálne podmienky pre svoj rast, ktoré premieňajú odrodu na lahodné víno svetovej úrovne.
História modranských vinohradov je spojená s Rimanmi a neskôr Nemeckými kolonizátormi, ktorí priniesli nové odrody. Tzv. meštianske vinohradníctvo plnilo svoju úlohu aj v časoch svojho najväčšieho rozmachu, dokonca aj počas tureckých nájazdov.
V 18. storočí existovala lokalizácia a kvalitatívne rozdelenie na základe kvality ( bonity ) pôdy a vysedených odrôd. Možno základ dnes chýbajúcej a potrebnej klasifikácii. Historické názvy honov aj odrody pochádzajú práve z obdobia 18. 19. Storočia. Niektoré z nich sú veľmi zaujímavé: Rakoviny, Búrky, Klobúčky či Kožúchy. Mnohým sa nedá uprieť ich nemecký pôvod: Fusberk, Hergotel alebo Špígle.
Modranské vinohrady (nie len podľa miestnych) vyzerajú v súčasnosti lepšie ako pezinské. Cestou nahor k Šarkaperkom, ktorý patrí medzi najvyššie položené sa nedá prehliadnuť rodný dom Vinca Šikulu. Krásna stavba v štýle vidieckej usadlosti niekde v južnom Anglicku zarastá burinou.
Ten pohľad trošku symbolizuje náš vzťah k vinohradom, ktorý za tie roky, od kedy si ich násilne privlastnil štát, tiež pomaly zarastal burinou. Našťastie pribúda počet starostlivo udržiavaných a zdravých vinohradov aj napriek tomu, že poľnohospodárstvo bolo pre všetky politické garnitúry frázou. Nová (neznamená mladá) generácia vinohradníkov cestuje a spoznáva vína vo svete. Tie sa v najvyspelejších krajinách vyrábajú vo vinici a či chceme alebo nie tak to bude aj u nás.
Vinárstvo Rarigovcov – otec Igor a syn Marek patrí medzi inteligentné zastávky na prehliadke medzi slovenskými vínami. Obrábajú 4,5 ha vinohradov, pripravených je ešte 3 ha ďalších. Rodinné vinárstvo tohto typu pestuje zvyčajne 15 a viac odrôd. V ponuke to potom presahuje viac ako 20 vín. Rarigovci sa koncentrujú na päť odrôd. Najmä Rizling je v ich podaní vínom na dlhé vyzrievanie a v perfektnej kondícii býva aj po desiatich – pätnástich rokoch.
Sľubná budúcnosť
Lorencár a Šarkaperky sú dva Rarigove rizlingy v mnohom veľmi odlišné ale ich spoločným menovateľom je potenciál. Z pohľadu honu Lorencár, ktorý rodina obhospodaruje už od osemdesiatych rokov ako víno s dlhou životnosťou a Šarkaperky ako veľmi mladý vinohrad, ktorý na svoj najlepší vek ešte len čaká. Jeho nadmorská výška je 300 m n. m. a patrí medzi najvyššie položené v chotári.
Obidva majú Rizling takpovediac v DNA. Najstaršie parcely Lorencáru majú aj 60 rokov a viacerých majiteľov. Vinič vysedený v širšom spone s nižšou hustotou vedením Vertiko v zostupnom smere.
Šarkaperky majú hustotu výsadby 9000 koreňov na hektár, vysadené v smere vrstevníc! Kým Šarkaperky majú žulové podložie na nižšie položenom Lorencári je v kombinácii s piesočnato – hlinitým.
Senzoricky je Rizling z Lorencáru bohatý a intenzívny vo vôni. Okrem kôstkového ovocia alebo citrusových tónov pripomína dotyk kvitnúcej lipy, medovky alebo sparenej mäty. Telo vína a jeho štruktúra má vynikajúci termický aspekt a dlhú mandľovú dochuť so štipkou bieleho korenia, ktoré sa časom a vzhľadom na ročník zvýrazňuje. Po troch štyroch rokoch prechádza do fáze útlmu.
Vtedy ho treba nechať na pokoji. Po siedmych až ôsmych rokoch vyniká marhuľovo medovou vôňou s dotykom kandizovanej pomarančovej kôry a zázvoru. Po desiatich a viac rokoch zvýrazňuje svoj pôvod terciárnym prejavom sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Pre znalcov aj s provokujúcim petrolejovým nádychom. Transparentná chuť s pokojným charakterom a noblesou.
Šarkaperky sú zatiaľ sľubnou ukážkou delikátnosti a ľahkosti tejto nadčasovej odrody. Časom budú vína z tohto vinohradu prinášať radosť všetkým čo dokážu oceniť kvalitu nie len z rizlingu ale vína ako takého.
P.S. Z parcely vedľa pripravenej na výsadbu sa možno dočkáme skvelého Silvánu. Konečne!
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku