Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Víno na vianočný stôl
Čas Vianoc nám už klope na dvere. Vonku padá sneh, v izbe svieti vianočný stromček a v kuchyni pomaly vrcholia prípravy. Gazdinky vypekajú koláče podľa svojich overených receptov od babičiek a mám, medovníky, medvedie labky, štedrák, perník... Prinášame Vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Otec rodiny má na starosti výber ryby a deti môžeme zapojiť do prípravy zemiakového šalátu. Každá rodina má svoje tradície. K Vianociam neodmysliteľne patria jedlá, ktoré si v bežné dni počas roka nedoprajeme. To sa týka aj vína, vianočné sviatky si zaslúžia výnimočné vína k štedrovečernej tabuli.
Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav alebo iné štedrovečerné menu. Najuniverzálnejším vínom v gastronómii je šumivé. Výborne sa hodí ako aperitív, ale môže sprevádzať celé vianočné menu. Odporúčam si vybrať sekt v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut, napríklad z vinárstva Hacaj. Výborným partnerom, táto slávnostná vianočná chvíľa si to naozaj zaslúži, môže byť Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.
TIP: Ochutnajte exkluzívne džemy so šampanským a portským vínom Gentlejam, nájdete v našom eshope.
Víno k rybe
Výber vína závisí od typu ryby, ktorá bude servírovaná. Veľa slovenských rodín uprednostňuje klasiku, čiže vysmážaného kapra alebo filé z morských rýb. Niektorí ľudia skôr preferujú pečeného pstruha alebo zubáča, vyhľadávaný je i losos. Zámerne vyberiem vína k rybe, pretože zemiakový majonézový šalát si s vínom až tak dobre nerozumie.
Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky s vyšším podielom kyseliniek, aby redukoval tuk z vysmážanej alebo pečenej rybe. Odporúčam Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny 2018, Igor Rariga Silvánske zelené 2017, Chateau Belá Riesling 2018. Ak sa rozhodnete pre lososa, môžete vyskúšať s ružovým vínom Cabernet Sauvignon Rosé 2018 z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický.

Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky.
Víno a iné mäso
Nie každý má rád ryby, v niektorých rodinách sa servírujú vysmážané bravčové alebo teľacie rezne alebo pečená morka. Z vín mimo Slovenska odporúčam Riesling z Nemecka a Grüner Veltliner z Rakúska. Dobrým typom môže byť pre Vás Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2015 alebo Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2018.
K pečenej morke môžeme zvoliť ľahšie červené víno s vyššou aciditou a nižším podielom trieslovín. Zo Slovenska odporúčam Cabernet Sauvignon 2015 z vinárstva Fundus Regius, Frankovka modrá 2016 Mrva & Stanko, z Rakúska Rosi Schuster Sankt Laurent Zagersdorf 2011 alebo z Francúzska Domaine Chanson Santenay 2015.
Sladké víno na konec
Vianoce sú obdobím, kedy sa človek nevyhne sladkostiam. Každý ponúka taký alebo onaký koláč či zákusok, všetky vyzerajú lákavo a nedá sa odolať. Ak máte radi sladké vína, práve teraz je čas otvoriť si fľašu vína ako je Tokaj alebo portské víno. Zo slovenských vín odporúčam J&J Ostrožovič Tokajský výber 6-putňový 2003, z portských vín Graham´s 20YO Tawny Port, sherry Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Solera 2018.
Nielen cez Vianoce by mali byť ľudia k sebe štedrí a dopriať si gastronomické zážitky. Vianoce sú sviatkom rodiny a priateľov. Darujte si navzájom čas a mimoriadne vína.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku