Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Víno na vianočný stôl
Čas Vianoc nám už klope na dvere. Vonku padá sneh, v izbe svieti vianočný stromček a v kuchyni pomaly vrcholia prípravy. Gazdinky vypekajú koláče podľa svojich overených receptov od babičiek a mám, medovníky, medvedie labky, štedrák, perník... Prinášame Vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Otec rodiny má na starosti výber ryby a deti môžeme zapojiť do prípravy zemiakového šalátu. Každá rodina má svoje tradície. K Vianociam neodmysliteľne patria jedlá, ktoré si v bežné dni počas roka nedoprajeme. To sa týka aj vína, vianočné sviatky si zaslúžia výnimočné vína k štedrovečernej tabuli.
Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav alebo iné štedrovečerné menu. Najuniverzálnejším vínom v gastronómii je šumivé. Výborne sa hodí ako aperitív, ale môže sprevádzať celé vianočné menu. Odporúčam si vybrať sekt v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut, napríklad z vinárstva Hacaj. Výborným partnerom, táto slávnostná vianočná chvíľa si to naozaj zaslúži, môže byť Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.
TIP: Ochutnajte exkluzívne džemy so šampanským a portským vínom Gentlejam, nájdete v našom eshope.
Víno k rybe
Výber vína závisí od typu ryby, ktorá bude servírovaná. Veľa slovenských rodín uprednostňuje klasiku, čiže vysmážaného kapra alebo filé z morských rýb. Niektorí ľudia skôr preferujú pečeného pstruha alebo zubáča, vyhľadávaný je i losos. Zámerne vyberiem vína k rybe, pretože zemiakový majonézový šalát si s vínom až tak dobre nerozumie.
Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky s vyšším podielom kyseliniek, aby redukoval tuk z vysmážanej alebo pečenej rybe. Odporúčam Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny 2018, Igor Rariga Silvánske zelené 2017, Chateau Belá Riesling 2018. Ak sa rozhodnete pre lososa, môžete vyskúšať s ružovým vínom Cabernet Sauvignon Rosé 2018 z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický.

Univerzálnym bielym vínom k rybe je Veltlínske zelené, Silvánske zelené alebo Rizling rýnsky.
Víno a iné mäso
Nie každý má rád ryby, v niektorých rodinách sa servírujú vysmážané bravčové alebo teľacie rezne alebo pečená morka. Z vín mimo Slovenska odporúčam Riesling z Nemecka a Grüner Veltliner z Rakúska. Dobrým typom môže byť pre Vás Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2015 alebo Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2018.
K pečenej morke môžeme zvoliť ľahšie červené víno s vyššou aciditou a nižším podielom trieslovín. Zo Slovenska odporúčam Cabernet Sauvignon 2015 z vinárstva Fundus Regius, Frankovka modrá 2016 Mrva & Stanko, z Rakúska Rosi Schuster Sankt Laurent Zagersdorf 2011 alebo z Francúzska Domaine Chanson Santenay 2015.
Sladké víno na konec
Vianoce sú obdobím, kedy sa človek nevyhne sladkostiam. Každý ponúka taký alebo onaký koláč či zákusok, všetky vyzerajú lákavo a nedá sa odolať. Ak máte radi sladké vína, práve teraz je čas otvoriť si fľašu vína ako je Tokaj alebo portské víno. Zo slovenských vín odporúčam J&J Ostrožovič Tokajský výber 6-putňový 2003, z portských vín Graham´s 20YO Tawny Port, sherry Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Solera 2018.
Nielen cez Vianoce by mali byť ľudia k sebe štedrí a dopriať si gastronomické zážitky. Vianoce sú sviatkom rodiny a priateľov. Darujte si navzájom čas a mimoriadne vína.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.