Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zaujímavé fakty o Chardonnay
Chardonnay je jednou z najpopulárnejších bielych odrôd, ktorá sa pestuje prakticky vo všetkých častiach sveta. V skutočnosti je Chardonnay 5. najrozšírenejšou odrodou na svete. Za svoj úspech vďačí svojej vyváženej chuti, ktorá zahŕňa v sebe terroir i talent vinára. Medzinárodný deň Chardonnay oslavujeme 21. mája.
AKCIA: Chardonnay až -20% do 31. 5. 2024
Odkiaľ pochádza Chardonnay?
Chardonnay pochádza z Burgundska. Svoj názov nesie podľa rovnomennej dedinky v južnom Burgundsku - miesta, kde sa nachádzajú najstaršie vinice so Chardonnay na svete. Je ťažké presne povedať, kedy sa Chardonnay prvýkrát objavilo vo vinohradoch Burgundska, ale v priebehu storočí sa písalo Chardenai, Chardenay, Chardenet, Chardennet, Chardonai, Chardonnet, Chatenait, Chardonet, Chaudenay a Chaudenet.
Chardonnay predstavuje takmer 60 % produkcie burgundského vína v porovnaní s iba 30 % v prípade Pinot Noir. Zvyšných 10 % je rozdelených medzi Aligoté, Cremant de Borgogne a Rosé. V súčasnosti sa pestuje prakticky v každej vinohradníckej oblasti vo svete, čo odhaľuje rozmanitosť odrody a štýlu. TIPY: Albert Bichot Chateau Gris Nuits-Saint-Georges Les Terrasses Monopole, BIO 2022, Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Zaujímavý príbeh o Chardonnay
Vzostup Chardonnay v Burgundsku sa z veľkej časti pripisuje kráľovnej a manželke cisára Karola Veľkého. Bola tak otrávená škvrnami od červeného vína na bielej brade jej manžela. Požadovala pestovanie bieleho hrozna na ich panstve (teraz známe ako Corton-Charlemagne).
Prečítajte si blog: Chardonnay - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
História
Predpokladalo sa spojenie medzi Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc. Okrem toho, že sa po stáročia nachádzajú v tej istej oblasti Francúzska, ampelografi poznamenali, že listy majú takmer identický tvar a štruktúru. Moderný výskum DNA na Kalifornskej univerzite v Davise naznačuje, že Chardonnay je výsledkom kríženia odrôd Pinot Noir a Gouais blanc (Heunisch). Predpokladá sa, že Rimania priniesli Gouais blanc z Chorvátska a vo veľkej miere ho pestovali vo východnom Francúzsku. Pinot rástol v tesnej blízkosti Gouais blanc, čo dávalo týmto dvom dostatok príležitostí pre kríženie.
Od roku 2006 bolo vo vinohradoch po celom Francúzsku možné nájsť 34 klonov Chardonnay. Väčšina z nich bola vyvinutá na Burgundskej univerzite v Dijone. Dijon-76', '95' a '96' produkujú vína s vyššou koncentráciou chuti. Dijon-77´a 809´ produkujú aromatickejšie vína, zatiaľ čo Dijon-75´, 78´, 121´, 124´, 125´ a 277´ sú výraznejšie a majú vyššie výnosy. Chardonnay produkuje svoj najlepší výraz a najlepšie vína, keď je vysadené v najlepšej burgundskej pôde.
Charakteristika Chardonnay
Chardonnay sa ľahko prispôsobuje klimatickým podmienkam. Jedným z dôvodov, prečo si získalo popularitu, je to, že jednoducho odráža oblasť, kde sa pestuje. V chladnejšom podnebí (ako je Chablis a Carneros AVA v Kalifornii) majú vína tendenciu pôsobiť sviežo a elegantne s tónmi citrusov a zelených jabĺk. V teplejších podmienkach (ako sú Adelaide Hills a polostrov Mornington v Austrálii a regióny Gisborne a Marlborough na Novom Zélande) získavajú plnosť s tónmi tropického ovocia. Vína zrejúce v dubovom sude získajú orieškové a maslové tóny. Chardonnay má veľa podôb. Od elegantného Champagne Blanc de Blancs cez Chablis s minerálnym charakterom až po plnšie a krémové Chardonnay z Nového sveta.
Chardonnay je známe svojou neuveriteľnou rozmanitosťou. Chablis ponúka tóny zeleného jablka, hrušky a citrusov s kriedovou alebo minerálnou stopou. Chardonnay, najmä tie v burgundskom štýle, často prezentujú arómy broskyne, manga a citrónu, sprevádzané tónmi vanilky, masla a často nádychom pečeného chleba alebo orieškov v dôsledku vplyvu fermentácie a miešania jemných kalov a vyzrievania vína v dubovom sude. TIPY: Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2020, Escarpment Chardonnay 2021, Eileen Hardy Chardonnay 2017
Servis a podávanie Chardonnay
Teplota podávania sa líši v závislosti od štýlu. Šumivé Chardonnay by sa malo podávať vychladené 6-7 °C (Champagne 7-12 °C) . Ľahšie štýly, ako napríklad Chablis, by sa mali podávať okolo 7-12 °C, zatiaľ čo vína, ktoré vyzrievali v dubovom sude o niečo teplejšie, okolo 12 - 14 °C. Niektoré plnšie štýly si vyžadujú aj dekantáciu.
Kalich na biele víno je ideálny aj pre šumivé verzie. Pre plnšie vína Chardonnay firma Riedel vyvinula špeciálny typ kalicha. TIP: Riedel Vinum Pohár Oaked Montrachet /Chardonnay 6416/97 - balenie obsahuje 2 poháre
5 faktov o Chardonnay
• Chardonnay je jednou z najviac vysádzaných bielych odrôd na svete.
• Chardonnay predstavuje 25 % celkovej produkcie vína v Austrálii. Austrália je najväčším producentom Chardonnay mimo Francúzska a Spojených štátov.
• Wente v Kalifornii je známe klonovaním Chardonnay z Burgundska v roku 1912. Tento klon, nazývaný klon Wente, je dnes východiskovým materiálom pre takmer 80 % amerických výsadieb Chardonnay.
• Ak na etikete Champagne vidíte „Blanc de Blancs“, takmer určite pijete 100% Chardonnay.
• V roku 2015 sa v USA predalo viac ako 13 miliónov deväťlitrových debien Chardonnay.
Prečo by ste mali piť Chardonnay?
Chardonnay môže to byť osviežujúce v lete a upokojujúce v chladnejšom počasí, v závislosti od toho, aký štýl otvoríte. Skvele sa hodí do gastronómie. Chablis je prirodzeným partnerom pre ryby a morské plody, ustrice a krevety. Ak chcete Chardonnay podávať k predjedlám, skúste rybie paštéty, kuracie alebo zeleninové teriny. Hodí sa aj k cestovinám, či rizotu s jarnou zeleninou a krémovým zeleninovým polievkam.
Plnšie Chardonnay znesie výdatnejšie jedlá, grilované, dusené alebo pečené mäkkýše ako sú homáre. Taktiež pečené kura Poulet de Bresse, morský vlk s feniklovým pyré alebo teľacie kotlety s bielou hľúzovkou.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku