Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zaujímavé vína zo Slovenska
Slovensko má šesť vinohradníckych oblastí s unikátnym charakterom. Vinohradnícke podmienky nahrávajú k produkcii sviežich a harmonických vín, ktoré sa vzhľadom na klimatické zmeny stávajú čoraz vzácnejšie. Pozreli sme sa na to, ktoré slovenské vína si rozhodne zasluhujú pozornosť a ak ste ich ešte neochutnali je ten najsprávnejší čas.

Z juhu až na východ
Od roku 2018 je rozlohou najväčšia vinohradnícka oblasť - Južnoslovenská. Z tejto oblasti pochádza vinárstvo Château Belá, ktoré je známe svojim Rieslingom a pánom Petrechom. No málokto siahne po jeho Veltlínskom zelenom. Plný a mocný Veltlín. Na Slovensku rastie popularita ružových vín, ale Schiller Cuvée Rosé z vinárstva Kasnyik je úplne iné, netradičné Rosé, ktoré časom vyzrieva a mení svoj charakter.
Ktorá modrá odroda je typicky slovenská? Samozrejme Frankovka modrá a tá z vinárstva Bott Frigyes je plná, ale pritom sofistikovaná.
Z Malokarpatskej oblasti určite ochutnajte novinku z portfólia vinárstva Karpatská Perla a to šumivý Pinot Blanc Sekt 2014, ktorý prekvapí Vaše zmysly. Malokarpatský, korenistý až pikantný Pinot Gris z rodinného vinárstva Rariga si zaslúži vašu pozornosť. Ak hľadáte ekologické vinárstvo, nájdete ho v Stredoslovenskej oblasti vo Veľkom Krtíši. Druhý ročník červeného cuvée Dominus z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický zaujme ušľachtilosťou a ovocným prejavom.
Ďalšie red cuvée Primus z vinárstva Velkeer sa oplatí ochutnať, na trhu je už len pár posledných fliaš. Vína spod Vihorlatu, ako sa v mnohých prípadoch označujú vína vinárstva Fundus Regius, čerpajú esenciu jedinečnosti z pôdy a mikroklimatických podmienok oblasti. Ochutnať 10ročný Cabernet Sauvignon je u nás raritou a sviatkom. Tokaj patrí medzi slovenské klenoty. Tokajská výberová esencia 2000 z vinárstva J&J Ostrožovič je neskutočným pokladom.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku