Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zmena klímy - Prehodnoťte svoj pitný režim
Aj výroba vína má vplyv na životné prostredie, to je nepopierateľné. Tento mesiac sa svetoví lídri stretávajú v Glasgowe na konferencii COP26, ktorú Sir David Attenborough opísal ako možno „našu poslednú príležitosť“ urobiť potrebnú zmenu smerom k ochrane planéty pred „ochromujúcou“ klimatickou krízou.
Víno nie je na vrchole zoznamu globálnych obáv na COP26. Jeho uhlíková stopa je v porovnaní s domácim kúrením alebo letectvom minimálna. Pohár vína v našich rukách však prispieva k poškodzovaniu životného prostredia a globálnemu otepľovaniu degradáciou pôdy, znižovaním biodiverzity, kontamináciou podzemných vôd, uvoľňovaním CO2 počas fermentácie, pri balení a preprave.
Udržateľný spôsob
Summit v Porte v roku 2019 vyzval výrobcov vína, aby si osvojili menej uhlíkovo náročné prístupy pri pestovaní, výrobe i preprave vína. Pozornosť ľudí sa presúva na to, čo je vo fľaši a ako sa to vyrába. Pandémia nás prinútila viac si uvedomiť krehkosť našej planéty.
V celosvetovom prieskume spoločnosti Getty Images z roku 2020 sa 81 % spotrebiteľov považovalo za „ekologických“. Len 50 % však uviedlo, že v skutočnosti nakupovali iba značky, ktoré sa snažia byť šetrné k životnému prostrediu. Ak by bola udržateľnosť správne komunikovaná, spotrebitelia by boli ochotní zaplatiť viac za udržateľne vyrábané vína. Zákony a certifikačné schémy udržateľnosti sa líšia v závislosti od krajiny, dokonca aj regiónu.
Mladšia generácia sa stará o pôvod a udržateľnosť vín. Čoskoro môžeme dosiahnuť bod, keď výrobcovia nebudú môcť predávať vína, pokiaľ nepreukážu, že sa vyrábajú udržateľným spôsobom. Americká publikácia Wine Advocate má „zelený emblém Roberta Parkera“, ktorý umožňuje milovníkom vína, piť udržateľnejšie.
Pozornosť sa sústredila na výrobu vína udržateľnejším spôsobom, avšak nie na sklenené fľaše. Sklo je inertné, odolné a dobre sa hodí k vyzrievaniu vína. Jeho výroba je však energeticky náročná a tradičné okrúhle fľaše majú neefektívny tvar a hmotnosť na prepravu a skladovanie.
Fľaša vína
Okrem toho, recyklácia skla je veľmi náročná na uhlík. V roku 2018 bolo recyklovaných približne 68 % fliaš v Spojenom kráľovstve (britské sklo/FEVE), v porovnaní s celkovým počtom 76 % v EÚ28 a 90 % vo Švajčiarsku a väčšine Škandinávie.
Pred desiatimi rokmi si kalifornský inštitút vína objednal štúdiu, ktorá ukázala, že viac ako polovica uhlíkovej stopy pochádza z balenia a dopravy. Výskum v Austrálii odhalil, že používanie a recyklácia sklenených fliaš predstavuje 68 % emisií uhlíka vinárskeho priemyslu.
Zmenou spôsobu balenia a prepravy vína môžeme dosiahnuť zníženie uhlíkovej stopy. Podľa OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) sa každý rok vyrobí viac ako 30 miliárd fliaš vína.
Odhady hovoria, že veľká väčšina vín, asi 90 %, sa spotrebuje do pár týždňov od nákupu, pričom len malé percento sa kupuje kvôli vyzrievaniu vín. Je lacnejšie a udržateľnejšie dodávať víno vo veľkom a baliť ho lokálne v ľahko recyklovateľných formátoch.
Etické princípy
Možno najjednoduchším riešením je zníženie hmotnosti sklenenej fľaše. Predpokladá sa, že spotrebitelia si ťažšie fľaše spájajú s kvalitou, no na rozdiel od šumivého vína, ktoré musí vydržať vysoký tlak, tiché víno možno prepravovať v odľahčenom skle.
„Ťažké fľaše sú smiešne,“ hovorí Barton, ktorý znížil hmotnosť fliaš v Châteaux Léoville a Langoa Barton. „Možno by mali predajcovia odmietnuť uvádzať víno v ťažkých fľašiach,“ navrhuje Jancis Robinson.
Vo Fínsku je spoločnosť Alko príkladom toho, čo je možné. Každý výrobca, ktorý do Alka dodáva vína, musí podpísať dohodu o etických princípoch. Symboly „Green Choice“ označujú, že víno je buď biodynamické, uhlíkovo neutrálne, organické, udržateľné, vegánske a je balené ekologicky. Fínsko má účinný systém recyklácie. Aj keď pijete iba kvalitné víno, mali by ste sa starať o to, ako je balené víno aj z masového trhu. Ak to neurobíte, klimatická zmena riskuje, že výrobcom kvalitného vína znemožní prežiť v ich súčasných regiónoch.
5 spôsobov, ako môžete nakupovať víno udržateľnejšie a pomôcť ovplyvniť pozitívne zmeny vo výrobe, balení a prepravných postupoch:
- Myslite na pôvod, balenie a prepravu každého vína, ktoré kupujete.
- Urobte si prieskum a nakupujte od výrobcov, ktorí sa zaviazali minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie.
- Uprednostňujte obchodníkov s vínom, ktorí spolupracujú s udržateľnými výrobcami.
- Ak kupujete tiché vína, skladujte ich dlhšie ako rok, vyhýbajte sa výrobcom, ktorí používajú ťažké sklenené fľaše.
- Ak víno prešlo cez pol sveta v sklenenej fľaši, pravdepodobne bude mať vyššiu uhlíkovú stopu.
Reya Organica 2 Pack
„Reya Organica vznikla ako privátna značka v spolupráci so slovenským vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický, kladieme dôraz na lokálnosť našich zdrojov a zníženie uhlíkovej stopy. Vinárstvo Víno Natural Domin & Kušický je jediné aktuálne vinárstvo na Slovensku s bio certifikátom, vinice a práca vo vinnohrade sú pod neustálou kontrolou štátnej správy a nezávislej kontrolnej organizácie Naturalis SK.
Na etiketu vín bol použitý papier, ktorý má decentne priznané recyklované vlákna v hmote, je FSC®-certifikovaný a vyrobený z čistej ECF buničiny. Darčekové balenie na dve fľaše je navrhnuté z recyklovateľného kartónu.“
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.