Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.


Castello della Sala
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Hrad Castello della Sala postavil v roku 1350 Angelo Monaldeschi della Vipera, ktorého rodina prišla do Talianska v IX storočí po vojskách Karola Veľkého. V roku 1940 Marchese Niccolò Antinori, Pierov otec, vinárstvo kúpil, pričom si bol plne vedomý skutočnosti, že táto vinohradnícka oblasť má veľký potenciál pre výrobu kvalitných bielych vín. Vinohrady sa nachádzajú v nadmorskej výške 220 - 470 metrov nad morom a sú vysadené tradičnými odrodami ako Procanico a Grechetto, ale aj Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sèmillon, Pinot Blanc a malým množstvom Viognier. Región je výnimočný pestovaním bielych odrôd s jedinou výnimkou. Pinot Noir tu našiel ideálne podmienky, aby čo najlepšie vyjadril svoj potenciál. Vinič rastie na ílovitých a vápenatých pôdach bohatých na fosílie a je dobre postavený k východu slnka s väčším rozdielom teplôt medzi dňom a nocou. Historická pivnica zo 16. storočia sa nachádza pod stredovekou pevnosťou Castello della Sala. Pod monumentálnymi múrmi hradu si vína prirodzene udržiavajú konštantnú úroveň vlhkosti a teploty.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Rodina Antinori patrí medzi najstaršie šľachtické vinárske rodiny na svete. História rodiny je spojená s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ čiže cechu florentských vinárov. Spoznajte s nami vinárstva patriace pod značkou Antinori.
Přečítajte si: Antinori - srdce Chianti; Rozhovor s pani Evou Horákovou, exportnou manažérkou Marchesi Antinori SPA .

Talianske vína a kuchyňa je na Slovensku veľmi populárna. I keď tohtoročné leto bolo poznačené koronou a väčšina dovolenkárov ostalo doma, ešte pred rokom bola top destináciou pre Slovákov práve Taliansko. Slováci milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a vína. Rôzne úpravy cestovín, pizzu a rizoto sa pripravujú takmer v každej slovenskej domácnosti a reštaurácii, avšak kvalita nie vždy zodpovedá tomu, čo je na tanieri. Kvalitná pasta je základom. A vybrať k nej správne víno je úlohou someliéra.

I keď netradične, cez prázdniny, sa uskutočnili Rozhovory 10/10 na tému Talianske dvojičky v bielom.
Taliansko býva spájané najmä s červenými vínami, ale pravdou je, že sa tu pestuje viac bielych ako modrých odrôd v pomere 57% ku 43%. Táto krajina ponúka množstvo autochtónnych odrôd, ktoré sa určite oplatí ochutnať.