Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Aké víno si otvoriť na Vianoce? Vianočné rady a tipy someliéra
K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí dobré jedlo a víno, ktoré si v bežné dni nemáme čas dopriať. Ako sa však orientovať pri dnešnej širokej ponuke vín? Čo sa hodí ku kaprovi, kapustnici a oblátkam? Prinášame vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Vybrali sme za vás: Set troch vín na štedrovečerný stôl, teraz -10%.
Prípitok na Vianoce
Štedrý večer začína prípitkom, čiže aperitívom. Najlepšou voľbou je šumivé víno biele alebo ružové. Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Keďže večer sa len začína, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut.
Odporučenie someliéra:
Hacaj Rizling Brut 2018
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Vo väčšine slovenských rodín nechýba na vianočnom stole kapustnica. Každý kraj má svoju špeciálnu verziu, či už so smotanou alebo sušenými slivkami. V niektorých krajoch, najmä severného Slovenska, sú verní šošovicovej, hrachovej alebo hríbovej polievke. I keď k polievkam sa víno často nepodáva, môžete pokračovať s popíjaním sektu alebo vyskúšať mladý Müller Thurgau, Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené.
Aké víno k rybe
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos, závisí od vášho výberu. Ku každému druhu ryby a jej úpravy si môžete vybrať iné víno. Ľahšie biele vína ako Sauvignon alebo Veltlín sa snúbi s grilovaným pstruhom alebo zubáčom. K vysmažanému kaprovi vyskúšajte Rizling alebo ľahší typ Chardonnay či Rulandské biele. K lososovi si môžete dopriať ľahké, svieže suché Rosé. K orientálnej úprave ryby sa skvele hodí Tramín červený.
Odporučenie someliéra k rybe: Reya Organica Sauvignon BIO , Reya Organica Tramín červený BIO , Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské modré Rosé BIO
Tí, čo nemajú radi ryby a skôr preferujú vysmažaný bravčový alebo teľací rezeň si môžu k nemu popíjať Riesling alebo Veltlín. Vyskúšajte napríklad Prinz von Hessen Riesling Trocken. K pečenej morke alebo kačke si okrem plnším bielych vín výborne môžete dopriať i ľahšie červené vína ako Reya Organica Rulandské modré BIO alebo Mrva & Stanko Frankovka modrá.
Sladké víno na záver
K sladkému vianočnému pečivu sa skvele hodí Tokajský výber alebo prírodné sladké víno, poprípade portské alebo sherry. Na záver vianočného večera si ku káve a k Popoluške doprajte kvalitný digestív.
Odporučenie someliéra:
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový
Graham's Six Grapes Reserve Port
Bublinky na Silvestra
A s akým vínom osláviť príchod Nového Roku 2021? Tento rok bude Silvester u väčšine Slovákov ružový, pretože na trh prichádza prvýkrát Prosecco Rosé. Tí, ktorí skôr majú radšej Francúzsko ako Taliansko, odporúčam pripiť si Champagne.
Odporučenie someliéra:
Terra Serena Prosecco Rose Millesimato
Champagne Bollinger Special Cuvée 007 Brut
Ďalšie články

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.