Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Aké víno si otvoriť na Vianoce? Vianočné rady a tipy someliéra
K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí dobré jedlo a víno, ktoré si v bežné dni nemáme čas dopriať. Ako sa však orientovať pri dnešnej širokej ponuke vín? Čo sa hodí ku kaprovi, kapustnici a oblátkam? Prinášame vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Vybrali sme za vás: Set troch vín na štedrovečerný stôl, teraz -10%.
Prípitok na Vianoce
Štedrý večer začína prípitkom, čiže aperitívom. Najlepšou voľbou je šumivé víno biele alebo ružové. Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Keďže večer sa len začína, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut.
Odporučenie someliéra:
Hacaj Rizling Brut 2018
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Vo väčšine slovenských rodín nechýba na vianočnom stole kapustnica. Každý kraj má svoju špeciálnu verziu, či už so smotanou alebo sušenými slivkami. V niektorých krajoch, najmä severného Slovenska, sú verní šošovicovej, hrachovej alebo hríbovej polievke. I keď k polievkam sa víno často nepodáva, môžete pokračovať s popíjaním sektu alebo vyskúšať mladý Müller Thurgau, Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené.
Aké víno k rybe
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos, závisí od vášho výberu. Ku každému druhu ryby a jej úpravy si môžete vybrať iné víno. Ľahšie biele vína ako Sauvignon alebo Veltlín sa snúbi s grilovaným pstruhom alebo zubáčom. K vysmažanému kaprovi vyskúšajte Rizling alebo ľahší typ Chardonnay či Rulandské biele. K lososovi si môžete dopriať ľahké, svieže suché Rosé. K orientálnej úprave ryby sa skvele hodí Tramín červený.
Odporučenie someliéra k rybe: Reya Organica Sauvignon BIO , Reya Organica Tramín červený BIO , Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské modré Rosé BIO
Tí, čo nemajú radi ryby a skôr preferujú vysmažaný bravčový alebo teľací rezeň si môžu k nemu popíjať Riesling alebo Veltlín. Vyskúšajte napríklad Prinz von Hessen Riesling Trocken. K pečenej morke alebo kačke si okrem plnším bielych vín výborne môžete dopriať i ľahšie červené vína ako Reya Organica Rulandské modré BIO alebo Mrva & Stanko Frankovka modrá.
Sladké víno na záver
K sladkému vianočnému pečivu sa skvele hodí Tokajský výber alebo prírodné sladké víno, poprípade portské alebo sherry. Na záver vianočného večera si ku káve a k Popoluške doprajte kvalitný digestív.
Odporučenie someliéra:
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový
Graham's Six Grapes Reserve Port
Bublinky na Silvestra
A s akým vínom osláviť príchod Nového Roku 2021? Tento rok bude Silvester u väčšine Slovákov ružový, pretože na trh prichádza prvýkrát Prosecco Rosé. Tí, ktorí skôr majú radšej Francúzsko ako Taliansko, odporúčam pripiť si Champagne.
Odporučenie someliéra:
Terra Serena Prosecco Rose Millesimato
Champagne Bollinger Special Cuvée 007 Brut
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku