Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Clarence Dillon - terroir Bordeaux vo fľaši
Clarence Dillon Wines je dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Väčšina vín predávaných spoločnosťou Clarence Dillon Wines pochádza priamo zo château.
Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.
Clarendelle by Haut-Brion vytvoril princ Robert de Luxembourg. Pomenované bolo na počesť pána Clarencea Dillona, jeho prastarého otca, ktorý získal Château Haut-Brion v roku 1935.
Château Haut-Brion
Keď v roku 1935 kúpil Château Haut-Brion Clarence Dillon, prinavrátil mu bývalú slávu a vytvoril jedni z najlegendárnejších vín na svete. Momentálne štvrtá generácia rodiny zastúpená princom Robertom Luxemburským, predsedom CEO od roku 2008. Nachádza sa v meste Pessac, len pár kilometrov od Bordeaux. Château Haut-Brion bol prvý z troch zámkov, ktoré získali Dillonovci. Vinohrady patria do apelácie Pessac-Léognan, na sever od vinohradníckej oblasti Graves. Château Haut-Brion je jediné víno, ktoré je zároveň First Growth z klasifikácie z roku 1855 a Classified Growth of the Graves. Počas galsko-rímskych čias sa už začínal objavovať pojem terroir.
Následne bola potvrdená v Burdigale (Bordeaux) identifikáciou práve tejto terasy „Haut-Brion“, používaným v stredovekých rukopisoch aj na starých mapách. Zrodila sa legenda a s ňou aj úplne nový pojem premiérovej pôdy, ktorá mala potenciál produkovať vína neporovnateľnej kvality. Povaha štrku v Château Haut-Brion, ktorý pozostáva z malých kamienkov rôznych druhov kremeňa, je kľúčovým prvkom, ktorý prispieva k mimoriadne cennému vinohradníckemu potenciálu pôdy. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 51 hektárov,z nich 48 je vysadených modrými odrodami hrozna (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot) a približne 3 hektáre biele odrody (Semillon, Sauvignon Blanc a Sauvignon Gris). TIP somelierky: Bordeaux Château Haut-Brion 1999
Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”
Štýl vín Clarendelle by Haut-Brion zodpovedá terroiru Bordeaux. Červené vína pochádzajú predovšetkým z oblastí Saint-Émilion, Haut-Medoc a Pessac-Leognan a biele najmä z oblasti Graves. Rovnako ako vína Haut-Brion, aj Clarendelle predstavuje kvalitu a konzistenciu s každým ročníkom. Vyzrievanie je zabezpečené v najmodernejších ekologických skladoch, ktoré umožňujú skladovanie v pivnici a zaisťujú vhodné dozrievanie. Vína Clarendelle “Inspired by Haut-Brion” odhaľujú svoju prirodzenú rafinovanosť a eleganciu.
TIPY somelierky: Clarendelle Blanc by Haut-Brion 2021, Clarendelle Rosé by Haut-Brion 2022, Clarendelle Rouge by Haut-Brion 2016, Clarendelle Saint-Émilion by Haut-Brion 2019
V roku 2022 sa Clarendelle stal oficiálnym a exkluzívnym partnerom Medzinárodného filmového festivalu v Santa Barbare. Nedávno sa vína Clarendelle objavili na stoloch vo veľmi úspešnom a vtipnom zobrazení života v parížskej PR agentúre Emily v Paríži Netflixom. Clarendelle je od roku 2016 exkluzívnym sponzorom zahraničného vína v Montreux Jazz Festival a podporuje nadáciu Montreux Jazz Artists Foundation, ktorá spája hudbu a víno.
Château La Mission Haut-Brion
Mnohí ľudí považujú tento zámok za neoficiálne 6th First Growth of the Graves, ktorý jasne žiari v súhvezdí usadlostí Domaine Clarence Dillon. Rodina Dillonovcov kúpila zámok v roku 1983. Terroir Château La Mission Haut-Brion je úzko spätý s Château Haut-Brion rovnako ako dejiny týchto dvoch zámkov. Tieto dve nehnuteľnosti, ktoré pretína cesta, ktorá vedie z Pessacu do Talence, v srdci apelácie Graves, stoja oproti sebe ako sestry dvojičky, sú si veľmi blízke a zároveň veľmi odlišné. Zdieľajú tú istú rozľahlú terasu s vynikajúcou štrkovou pôdou. Vinohrady sa rozkladajú na ploche 29 hektárov. Takmer 25 hektárov je vysadených modrými odrodami (Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a 4 hektáre biele odrody (Sémillon a Sauvignon Blanc). Šetrné hospodárenie v zalesnených oblastiach a výsadba živých plotov sú dva prvky, ktoré pomáhajú posilňovať biodiverzitu.
Château Quintus
Tento zámok patril medzi rokmi 1844 a 1848 pod svojím bývalým názvom Château Tertre Daugay medzi 14 najvyhľadávanejších a najdrahších crus Saint Emilion. V roku 2011 kúpila rodina Dillon nehnuteľnosť v Saint-Émilion, Château Quintus. V roku 2013 získali ďalšiu susednú nehnuteľnosť a tretiu v roku 2021. Tieto tri výnimočné nehnuteľnosti teraz tvoria oblasť s rozlohou 45 hektárov, z ktorej sa vyrába jedno z najlepších vín Saint-Émilion. Quintus je posadený vysoko na vápencovom výbežku, ktorý kulminuje v nadmorskej výške 62 metrov nad morom. Jeho náhorná plošina s polohami orientovanými na sever, západ a juh ponúkajú výhľad na vápencových terroir, ktoré prospieva odrodám Merlot a Cabernet Franc. Vinohrady ležia na 28 hektárov s priemerným vekom 30 rokov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku