Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Coq au vin z kuracích supreme a TIP na víno
Coq au vin je výdatné francúzske jedlo. Ide o duseného kohúta (dnes sa používa kuracie mäso) na červenom víne s hubami, zeleninou a chrumkavou pancettou. Pripravte si počas tohto chladného počasia perfektný víkendový obed. Postupujte podľa Lenkinho receptu, ktorá namiesto kohúta použila kuracie supreme. A samozrejme nezabudnite na víno. Odporúčam vyskúšať k tomuto skvelému pokrmu víno Saumur-Champigny z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Coq au vin z kuracích supreme
Čas prípravy: 1 hodina, 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvý krok si spravíme marinádu. Mrkvu nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtinu a cesnak rozpolíme.
2. Do stredne veľkého hrnca nalejeme víno, vložíme do neho zeleninu a bylinky. Kuracie supreme osolíme, okoreníme a preložíme do hrnca.
3. Necháme marinovať v chladničke najlepšie celú noc.
4. Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme. Zeleninu scedíme a ostatok vína dáme stranou.
5. V hlbokej panvici rozpustíme maslo spolu s olejom, rozohrejeme na miernu teplotu a kura osmažíme so všetkých strán až kým nebude zlatisté.
6. Následne mäso vyberieme z panvice a odložíme do pekáča. V rovnakej panvici osmažíme slaninu do chrumkava spolu s cibuľou.
7. Šampiňóny, ktoré sme očistili a zbavili nožičiek, klobúčiky nakrájame na kúsky a mrkvu nakrájame na väčšie kúsky.
8. Pridáme korenie, paradajkový pretlak a restujeme asi 2 minúty. Opečené mäso pridáme k zelenine. Pridáme víno, ktoré máme odložené zo scedenej marinády a horúci vývar.
9. Priklopíme pokrievkou a dusíme pri nízkej teplote asi 1,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.
10. Servírujeme s bagetou, alebo zemiakovou kašou.
Všeobecne samotný pojem suprême predstavuje tú najlepšiu časť z jedla. Kuracie suprême sú prsia oddelené ešte v surovom stave od kostí a kože, ide o časť kuracích pŕs s horným stehnom/kĺbikom.
Pôvodný recept Coq au vin pochádza z Burgundska. Je to klasické jedlo, ktoré vzniklo na francúzskom vidieku a je považované za základné roľnícke jedlo. Kľúčovými zložkami Coq Au Vin sú kura od kosti, huby, slanina, cibuľa a červené víno.
Someliérka odporúča vhodné víno
Keďže červené víno je jedným z kľúčových prvkov Coq Au Vin, tou najlepšou voľbou by bolo spojenie jedla s pohárom červeného vína, ktoré sme použili i pri varení. Typicky sa Coq Au Vin podáva s Pinot Noir alebo s ľahším až stredne plným červeným vínom s dobrou kyselinkou a so zemito herbálnymi tónmi. K Coq Au vin odporúčam červené víno Saumur-Champigny 2020 z vinárstva Domaine Langlois-Chateau. Rovnako ako jedlo aj víno má výraznú, bohatú chuť a textúru. Ovocno korenistý charakter vína skvele doplní chuť silnej omáčky, šťavnatá, ovocná kyselinka odľahčí celkový dojem pokrmu.
Odporúčanie someliérky:
Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny BIO 2020
Vôňa je čarovná s tónmi kôstkového ovocia a kvetín. Osviežujúca a expresívna chuť s príjemnou ovocnou textúrou. Dlhý, mandľovo korenistý záver. Ukázať víno na eshope.
Domaine Langlois-Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre. Vinárstvo dnes obhospodáruje 95ha viníc. 51ha Saumur, 11ha Saumur-Champigny a 33ha Sancerre. Od roku 2020 je 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.