Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Deň potom alebo degustácia vín zo Žitavských viníc
V súčasnosti sa dá už jednoznačne potvrdiť, že vinárstvo Žitavské vinice z Úľan nad Žitavou reprezentujú dva tandemy. Prvým, je partnerstvo Jozefa Teplana a Tomáša Strelingera. Tomáš Strelinger sa stará o vinohrady a Jozef Teplan pracuje pri výrobe vína.
Pivnica to nie je, celá výroba sa sústreďuje v malom, vidieckom domčeku v centre dediny. Nájsť ich je podmienené osobným pozvaním majiteľov. Druhý tandem tvoria vinohrady v obci Černík a prístup, resp. štýl akým táto dvojica chápe význam slova terroir.
Približne 5 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti profituje z pôdneho podložia, ktoré "preferuje" dostatočný objem minerality vo vínach. Zdá sa, že vhodným výberom odrôd (na základe charakteru vín viacerých ročníkov) bude potešením ich vína ochutnávať aj v budúcnosti.
A aké boli vína zo Žitavských viníc? Prečítajte si poznámky nášho someliéra Rastislava Šutáka.
Sauvignon 2015 (barrel sample)
Brilantný, číry vzhľad. Moderovaná, broskyňovo – čierno ríbezľová vôňa. Pomalý nástup v "rytme" egrešovej marmelády. Na pocit sladšia chuť s pokojnou kyselinkou. Stredne plné telo s mäkkým ovocným prejavom. Záver je stredne dlhý, grepovo – bylinkový. Pozitívum vína spočíva v absencii napodobňovať Nový Zéland. Vynikne k hydine alebo orientálnej kuchyni.
Hodnotenie someliéra: 85/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Veltlínske zelené 2015 (barrel sample)
Číre, iskrivé. Zrozumiteľná vôňa zeleného jabĺčka a limetkovej kôry. Podstatne suchšie víno ako predošlé. Už teraz harmonická a dostatočne objemná chuť s charakterom sur lie. Záver je dlhý, minerálny, so stopou muškátového orecha a červeného grepu. Táto odroda tandemu jednoznačne sedí. Potenciál.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Devín 2014
Výraznejšia farba ako predchádzajúce vína so zlatistými odleskami. Pomerne intenzívna vôňa. Žlté ovocie, mandarinky, kvetiny. Nesmelý nástup posmeľuje stredne plné telo so sladším prejavom a šťavnatou aciditou. Odrodový charakter zvýrazňuje medovo-korenistý záver. Dochuť stredne dlhá. Jemnejší Devín s dobre zvládnutou „povinnou jazdou“.
Hodnotenie someliéra: 87/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Rizling rýnsky 2014
Odvážna až ambiciózna vôňa. Nastrúhané jablko a pomaranč vo vôni. Neskôr med a púpava. Rýchly nástup v chuti s množstvom informácii. Plné, sladšie telo a vibrujúcou kyselinkou (zv.cukor 23g/l, 20% cibéb pri zbere). Hladký a harmonický chuťový priebeh speje k dlhému, medovo-bylinkovému záveru. Veľmi kvalitný rizling s potenciálom na 10 rokov.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Noir Cuvée 2013
Cabernet Sauvignon 80% a Merlot 20%. 12 mesiacov v použitých sudoch. Rubínovo – červená farba. Kôstkové ovocie a bazový kvet vo vôni. Po vydýchnutí kasisový likér a karamel. Stredne plné, suché telo so sviežim prejavom červenej ríbezle. Jemná kyselinka a pomerne hladké taníny. Záver pokojný. Dekantáciou získa. Potenciál 2-3 roky.
Hodnotenie someliéra: 86/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Hron 2013
15 mesiacov v nových (aj Maďarských) sudoch. Intenzívny, tmavo - červený vzhľad. Fialový okraj. Dynamická, čučoriedkovo – korenistá vôňa. Neskôr aj mäta a pražená káva. Rýchly nástup v chuti s dobrou kyselinkou a čokoládovo-tabakovou trieslovinou. Stredne plné telo a korenistý, energický záver. Napriek „masívnej náloži“ lignínov je pomerne harmonické a pokojné. Moderné a atraktívne víno. Potenciál 3-4 roky.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Milia 28 2013
Záhrada vo vôni. Zelené jablko, ruže, kandizovaná citrusová kôra. Orieškovo – medová chuť so sviežou kyselinkou. Záver je dlhý s muškátovým orieškom a sušenou marhuľou v dochuti. Pekné a hodnotné prírodne sladké víno s vynikajúcou harmóniou. Potenciál: Teraz, plus dva - tri roky.
Hodnotenie someliéra: 89/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Shiraz 38 2011
Výrazná červeno - fialová farba. Koncentrovaná vôňa sirupu z lesného ovocia a čokolády After Eight. Mohutné ale stále svieže telo. Sušené ovocie a orientálne korenie v dlhom závere. Výborne bude so syrom Stilton alebo pistáciovou zmrzlinou. Na vrchole.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku