Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Dom Pérignon - luxusné šampanské
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
Prestige Champagne
Na rozdiel od „bežných“ Champagne má na etikete vždy uvedený ročník. Bývalý pivničný majster a enológ Richard Geoffroy hovorí: „Dom Pérignon sa nedostane do fľaše, pokiaľ ročník nedosiahne požadovanú kvalitu.“ Koncept je implementovaný veľmi dôsledne. Na pôde bohatej na vápenec hrozno odrôd Chardonnay a Pinot Noir má dokonalé podmienky.
Rozsiahle miesta, ktoré má vinárstvo k dispozícii, dodávajú Champagne ich charakteristický štýl. Existujú prísne predpisy týkajúce sa výnosu a objemu produkcie na hektár. Napríklad zo 160 kilogramov hrozna sa získa 102 litrov muštu.
Dôležitú úlohu pri výrobe zohráva asambláž (namiešanie správneho pomeru základných vín). Pivničný majster má možnosť vyberať vína z rôznych lokalít, čo ovplyvňuje výsledný štýl a chuť Champagne.
Ako vznikol Dom Pérignon
História Dom Pérignon sa začala písať na prelome storočí v roku 1800. O vtedajšiu výrobu vína v kláštore bol zodpovedný benediktínsky mních Pierre Pérignon, ktorý sa pokúsil o revolúciu.
Práve vďaka nemu je teraz povolené vyrábať Champagne z odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré dodávajú vínam komplexnosť. To isté platí pre sekundárnu fermentáciu vo fľaši, ktorá je dnes stále bežná a nazýva sa „Méthode Champenoise“. Mníchove zistenia zmenili výrobu šumivých vín.
Tieto revolučné úspechy sú dôvodom, prečo je dnes Champagne Dom Pérignon svetoznáme. Extrémne vysoké požiadavky na kvalitu udržali značku na vrchole trhu. Novým pivničným enológom je Vincent Chaperon.
Príbeh úspechu je verný mottu „Dom Pérignon nie je len Champagne. Je to veľký tresk vo vesmíre nápoja bohov, alfa a omega umenia. Dom Pérignon má svoju cenu, ktorá nie je lacná, ale stojí za každý cent“.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.