UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Šieste víno NICHTA zadarmo. Ukázať vína.

Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno

Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno

Blíži sa čas vytiahnuť a vyčistiť si gril, pripraviť sa na sezónu grilovania. Základom okrem grilu je aj kvalitné mäso. Pripravte si steak z hovädzej roštenky podľa Lenky s krémovým hubovým rizotom. A samozrejme ku kvalitnému steaku ide ruka v ruke kvalitné víno. Dnes som pre vás vybrala víno z Čile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinárstva Erraruziz.


 

Hubové rizoto s grilovaným steakom

 

Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
250 g ryže Arborio
1 šalotka
4 lyžice oleja
30 g masla 
120 ml suchého vína
600 ml vývaru 
120 g čerstvých hnedých šampiňónov 
2 lyžičky hubového korenia 
morská soľ v mlynčeku
štipka muškátového oriešku  
parmezán 
rukola 
 
Grilovaná roštenka 
600 g hovädzej vysokej roštenky 
olivový olej
morská soľ v mlynčeku
čierne mleté korenie v mlynčeku

Postup 

1.  V hlbšej rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú šalotku do sklovita.

2.  Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť sa v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť.

3.  Pridáme nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata.

4.  Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente.

5.  Rizoto zjemníme maslom a dochutíme hubovým korením, soľou  a štipkou muškátového oriešku. Vznikne jemné krémové rizoto. 

Grilovaná roštenka

1.  Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na kuchynskú utierku a necháme asi 20 minút odpočívať.

2.  Položíme na dobre nahriatu grilovaciu panvicu alebo  gril na 250 °C a opečieme 4-5 minút z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile.

3.  Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava.

4.  Po opečení mäso preložíme na servírovaciu dosku, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).  

5.  Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.       

Servírovanie - Do hlbšieho taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov roštenky , ozdobíme hoblinami parmezánu , rukolou a niekoľkými kvapkami oleja.

Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov. Mäso obsahuje 16 % tuku a typické je výrazné mramorovanie bielymi žilkami. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

K hubovému rizotu s grilovaným steakom odporúčam víno z vinárstva Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textúra mäsa vysokej roštenky si veľmi dobre porozumie s prirodzenými trieslovinami vína. Huby podčiarknu zemitosť a herbálny charakter vína. Tým, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sebe prirodzenú sviežosť, víno pokrm odľahčí a stane sa skvelým partnerom k večeri. 

Odporúčanie someliérky:

Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

Hrozno pochádza z parcely vzdialenej 12 km od oceánu. Pôda je sprašovo s úlomkami bridlice. Víno vyzrievalo v starších dubových sudoch 13 mesiacov.

Výsledkom je delikátny a klasický štýl odrody Pinot Noir s kvetinovo herbálnou vôňou. Chuť je veľmi svieža a prirodzená s čarovnou ovocnou textúrou a jemne korenistou dochuťou. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Errazuriz 

Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil  v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.

V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími. Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.