Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno
Blíži sa čas vytiahnuť a vyčistiť si gril, pripraviť sa na sezónu grilovania. Základom okrem grilu je aj kvalitné mäso. Pripravte si steak z hovädzej roštenky podľa Lenky s krémovým hubovým rizotom. A samozrejme ku kvalitnému steaku ide ruka v ruke kvalitné víno. Dnes som pre vás vybrala víno z Čile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinárstva Erraruziz.
Hubové rizoto s grilovaným steakom
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. V hlbšej rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú šalotku do sklovita.
2. Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť sa v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť.
3. Pridáme nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata.
4. Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente.
5. Rizoto zjemníme maslom a dochutíme hubovým korením, soľou a štipkou muškátového oriešku. Vznikne jemné krémové rizoto.
Grilovaná roštenka
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na kuchynskú utierku a necháme asi 20 minút odpočívať.
2. Položíme na dobre nahriatu grilovaciu panvicu alebo gril na 250 °C a opečieme 4-5 minút z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile.
3. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava.
4. Po opečení mäso preložíme na servírovaciu dosku, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).
5. Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.
Servírovanie - Do hlbšieho taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov roštenky , ozdobíme hoblinami parmezánu , rukolou a niekoľkými kvapkami oleja.
Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov. Mäso obsahuje 16 % tuku a typické je výrazné mramorovanie bielymi žilkami. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté.
Someliérka odporúča vhodné víno
K hubovému rizotu s grilovaným steakom odporúčam víno z vinárstva Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textúra mäsa vysokej roštenky si veľmi dobre porozumie s prirodzenými trieslovinami vína. Huby podčiarknu zemitosť a herbálny charakter vína. Tým, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sebe prirodzenú sviežosť, víno pokrm odľahčí a stane sa skvelým partnerom k večeri.
Odporúčanie someliérky:
Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020
Hrozno pochádza z parcely vzdialenej 12 km od oceánu. Pôda je sprašovo s úlomkami bridlice. Víno vyzrievalo v starších dubových sudoch 13 mesiacov.
Výsledkom je delikátny a klasický štýl odrody Pinot Noir s kvetinovo herbálnou vôňou. Chuť je veľmi svieža a prirodzená s čarovnou ovocnou textúrou a jemne korenistou dochuťou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Errazuriz
Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.
V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími. Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku