Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Jeseň na tanieri – párovanie vína a jesenných jedál
Jeseň je plná farieb. Žltá, oranžová, červená, hnedá, tieto farby dominujú v jesennom menu na tanieri. Jeseň je gastronomickým sviatkom, dôležitú úlohu zohráva sezónnosť. Pečená hus, kačka, zverina, tekvica, huby a gaštany sú spojené s jeseňou. Tlmené hnedé odtiene lesných húb dopĺňa žiarivá oranžová farba tekvice. Čo sa týka vín, z ľahkých bielych a ružových dovolenkových vín pomaly prechádzame k plnším štýlom bielych a hlavne k červeným vínam.
Inšpirujte sa: Vína na husacie a kačacie hody
Párovanie vína a jedál - Ryba, hus, kačka, zverina
Ryby sú súčasťou menu po celý rok, mení sa len druh a úprava. K jeseni patrí marinovaný pstruh s kapustou, jablkami a kôprovým krémom, pomaly pečený losos s cviklou a tekvicou, pečený jeseter s mrkvou a paštrnákom a k nim sa výborne hodia mladé suché biele a ružové vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský a modrých Frankovka modrá alebo Svätovavrinecké v ružovej verzii.
Hus, husacia pečeň, kačka, lokše, zverinové ragú, pečená pernatá zverina toto všetko dominuje v jesennom sezónnom lístku. Rovnako široká je aj ponuka vín. Ideálnym partnerom ku grilovanej husacej pečeni môže byť biele šumivé víno z burgundských odrôd v kategórii Brut a Extra Dry. Výborným spoločníkom je aj Tramín červený /Gewürztraminer, nie však v kategórii sladkých vín. Ku kačaciemu rilletes s domácim chlebom vyskúšajte ružové šumivé víno. Jeseň je príležitosťou príjemne nabrať kilá pri tradičnej husacine s lokšami a kapustou. K nej môžete servírovať vyzretý Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Pinot Blanc samozrejme suchý s kyselinkou, ktorá redukuje tuk. Z červených vín je lepšie vybrať ľahšie tipy s kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou z odrôd ako Frankovka modrá, Modrý Portugal, Svätovavrinecké a Pinot Noir.
Hovädzie s červeným
Najmä v Taliansku je jeseň spojená s hubami. Hľuzovka je diamant medzi hubami, ktorej kilogram môže stáť aj niekoľko tisíc eur.
Ravioli s hoblinkami hľuzovky alebo krémové rizoto s hľuzovkou a divokým zajacom k tomu vyzreté Barolo je kombinácia ako opera Carmen priamo v La Scale.
Zverina s ovocnou omáčkou zo sliviek, šípok alebo červeného vína si žiada plnšie červené víno, ktoré má bohatšiu tanínovú štruktúru. Hlavnú úlohu pri výbere vín zohráva omáčka. K ovocnej omáčke ako šípková a slivková je výborný Shiraz z Nového sveta.
Hovädzie mäso alebo diviak na zelenine si najlepšie rozumie s červenými vínami zo Španielska, Portugalska alebo južnej Rhóny. Dobrým spoločníkom môžu byť i vyzreté vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, alebo ich cuvée. Hovädzie líčka dusené na červenom víne s koreňovou zeleninou skvele doplní ovocný Malbec z Argentíny alebo Carmenére z Čile.

Víno a tekvica, gaštany, jablká
Sladký tekvicový koláč s s kvapkou tohtoročného medu a Tokajským 5 putňovým výberom je výbornou kombináciou. K jablkovému závinu je dobrou voľbou prírodne sladké a slamové víno. Ku gaštanovému krému s kvalitnou čokoládou vyberáme fortifikované vína – portské alebo sherry.
Husacia pečeň
Šumivé víno z Francúzska s označením Crémant de Bourgogne, vyrobené z odrody Chardonnay. Delikátny, svieži Crémant s pikantnou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husacej pečene a príjemne naladí chuťové bunky na ďalší chod.
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs AOC - Kúpiť víno.
Pečená hus, lokše, kapusta
Vyzretý Rizling spod Vihorlatu, ktorý sa neustále vyvíja. Plná a šťavnatá chuť s výbornou harmóniou. Prítomná, stále živá kyselinka, redukuje tuk z husi a príjemne dopĺňa chuť sladkokyslej dusenej bielej kapusty.
Fundus Regius Rizling rýnsky 2013 - Kúpiť víno.
Prirodzená ovocná chuť Svätovavrineckého s jemným dotykom dreva a elegantnou tanínovou štruktúrou a živou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husi. Nielen farebne, ale i chuťovo ladí s dusenou červenou kapustou na víne.
Stift Klosterneuburg St. Laurent Reserve Tattendorf 2017 - Kúpiť víno.
Zverina/jeleň, diviak s omáčkou/

Čistá ovocná textúra, vynikajúca štruktúra a energia. Jemná acidita a zrelé taníny. Skvelá harmónia pečeným jelením chrbtom s bylinkou krustou, ale i k dusenému diviakovi na červenom víne a koreňovej zelenine.
Arnoux & Fils Vieux Clocher, Gigondas AOC 2018 - Kúpiť víno.
Sladký tekvicový koláč

Víno s klasickým tokajským prejavom. Výrazné tóny sušeného ovocia a medu sa snúbia so sladkým tekvicovým koláčom s vlašskými orechmi a kandizovaným alebo sušeným ovocím.
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2003 - Kúpiť víno.
Ďalšie články

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.