Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Koľko toho viete o káve?
Káva je to druhý najviac konzumovaný nápoj na svete (nepočítajúc vodu z vodovodu) po čaji, vďaka čomu sa konzumuje častejšie ako pivo, víno, destiláty a nealkoholické nápoje. V USA je káva na vrchole, dokonca pred čajom. Správa z roku 2021 zistila, že 59 % dospelých v USA konzumuje kávu pravidelne. Popularita kávy prešla dlhú cestu, ale kde a kedy to všetko začalo?
AKCIA Black Week Káva -35%
Stručná história kávy
Presný dátum, kedy ľudia začali piť kávu, nie je známy, ale predpokladá sa, že v Etiópii. Jemenčania potom začali kávu dovážať v 15. storočí, pričom jej rozšírenie z východnej Afriky na Blízky východ znamenalo začiatok jej vývoja ako globálneho nápoja. V 16. storočí sa káva bežne pila v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu, ako sú Egypt, Sýria, Turecko a Perzia. Po svojej extrémnej popularite sa káva dostala do Európy v 17. storočí a v polovici storočia sa v Londýne dobre etablovali kaviarne. Kávu priniesli do Ameriky Briti v 17. storočí a koncom 18. storočia sa káva stala v Amerike obľúbenejším nápojom ako čaj.
Popularita kávy sa naďalej rozvíja s rastom kaviarní. Tieto zariadenia sa pre mnohých stali spoločenskými centrami, kde sa uskutočňujú mnohé spoločenské aktivity vrátane hudobných vystúpení a priateľských i obchodných stretnutí.

Produkcia kávy
Najväčším svetovým producentom kávy je Brazília, ktorá predstavuje približne tretinu svetovej produkcie kávy. Ďalšími významnými producentmi kávy sú Vietnam, Kolumbia, Indonézia a pôvodný svetový producent Etiópia. Najväčší svetoví producenti kávy sú krajiny s teplým podnebím. Je to preto, že káve sa darí v miernom a tropickom prostredí. Vyššie teploty umožňujú káve dozrieť rýchlejšie, čo vedie k vyšším výnosom.
Vysokohorské prostredie v týchto lokalitách však produkuje kávu, ktorú mnohí považujú za najkvalitnejšiu. Vysoké nadmorské výšky znamenajú nižšie teploty a dobrú drenáž, čo vedie k dlhšiemu procesu dozrievania, čo umožňuje kávovým zrnám vyvinúť bohatšiu a komplexnejšiu chuť.
Svetoví vývozcovia kávy sa nachádzajú v oblasti známej ako The Coffee Belt – zemepisnej oblasti medzi obratníkmi Raka a Kozorožca.
Lavazza
Lavazza Group so sídlom v Turíne v Taliansku sa zrodila z podnikateľskej vášne rodiny Lavazza. Dnes patrí medzi hlavných hráčov v segmente kávy. Funguje na 140 trhoch s 8 výrobnými závodmi v 5 krajinách (Taliansko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Kanada a USA). Od roku 1935 patrí k najväčším hráčom v oblasti kávy. Lavazza je globálna značka, synonymum pre autentickú taliansku kávu po celom svete a symbol pohostinnosti, kvality a talianskeho spôsobu života. Je historickým lídrom v talianskych maloobchodných reťazcoch a tiež prítomná vo všetkých obchodných segmentoch.
Od samého začiatku sa Lavazza zamerala na spojenie udržateľnosti a inovácií, aby sa zaručila maximálna kvalita kávy s minimálnym možným dopadom na životné prostredie. Káva je produktom zeme a preto je ovplyvnená klimatickými a environmentálnymi aspektmi, ktorým Lavazza Group vyjadruje starostlivosť. Na jednej strane sa rozhodla zamerať svoju pozornosť na trvalo udržateľný rozvoj, konkrétne zodpovedná spotreba a výroba, environmentálna stratégia udržateľnosti od kávového zrna po šálku kávy. Ďalším dôležitým úsilím je finančná podpora projektom trvalo udržateľného rozvoja, ktoré prispievajú k zlepšeniu pracovných a životných podmienok v miestnych komunitách.
Medzinárodný deň kávy
Na celom svete sú rôzne dni venované káve, ale Medzinárodný deň kávy, ktorý sa oslavuje 1. októbra, začal v roku 2015, keď Medzinárodná organizácia pre kávu spustila prvú oficiálnu oslavu dňa v Milane. Medzinárodný deň kávy má rôzne účely. Okrem toho, že je to deň na oslavu všetkého, čo s kávou súvisí, mnohí ho využívajú na zdôraznenie ťažkej situácie pestovateľov kávy s nízkymi príjmami a na propagáciu kávy Fair Trade. Prevzaté z Riedel Blog.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku