Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Masterclass Felix Callejo
V sprievode Noelii Callejo, ktorá bola v spojení s nami online, sa uskutočnil na Starej Vajnorskej dňa 10.2.2022 Masterclass ôsmych exkluzívnych vín z najvyššej rady Majuelos a Felix Calleo.
Bodegas Félix Callejo
Rodinné vinárstvo z oblasti Ribera del Duero, sídliace v obci Sotillo de la Ribera, provincia Burgos. Vinárstvo v roku 1989 založili manželia Félix a Pilar Callejo. V rodinnej firme spolu s nimi pracujú aj ich štyri deti. Beatriz a Cristina majú na starosti marketing. Noelia a José Félix sú enológovia.
Vinárstvo Felix Callejo venuje veľkú pozornosť svojim vinohradom a terroiru, používajú postupy pestovania viniča ohľaduplné k životnému prostrediu. Od roku 2000 sa vo vinárstve pracuje podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Rovnaká filozofia sa uplatňuje aj vo výrobe. Vína fermentujú spontánne, bez použitia enzýmov alebo iných prídavných látok s cieľom znížiť zásahy pri vinifikácii na minimum. Výsledkom sú vyhľadávané španielske vína s nadčasovou hodnotou. Félix Callejo vlastní takmer 100ha pôdy, z toho 50ha vinohradov je rozložených na 27 parcelách pozdĺž Sotillo de la Ribera. Vďaka vysokej nadmorskej výške (830 - 930 m) si vína zachovávajú dobrú sviežosť a prirodzenosť.
Majuelos de Callejo
Prvá časť Masterclassu bola venovaná rade Majuelos. Majuelo je tradičné kastílske slovo, ktoré ľudia používali na označenie malých, nepravidelných viníc z okrajových a chudobných oblastí. Hrozno odrody Tinto Fino pochádza zo štrkových pôd, ktoré sú okrajovými a veľmi chudobnými, avšak poskytujú veľmi jemné a elegantné vína. V rámci Masterclass sme ochutnali ich aktuálny ročník 2018 a porovnali sme ho so staršími ročníkmi 2013, 2011, 2010 a 2009.
„Ročník 2018 nám priniesol bohatú a kvalitnú úrodu vďaka výrazným zrážkam, ktoré sa vyskytli hlavne na jar. Stav viniča bol optimálny a ovplyvnený atlantickým podnebím,“ konštatovala Noelia. Ručný zber sa uskutočnil začiatkom októbra. Víno zrelo 18 mesiacov v drevených sudoch rôznych veľkostí. Vyrobených bolo len 20 000 fliaš s objemom 0,75l a 50 fliaš 1,5l. Koncentrovaná vôňa sliviek, čučoriedok, černíc, tymiánu, jemného kakaa a kože. Chuť je svieža s peknou ovocnou štruktúrou a šťavnatou kyselinkou. Kôstkové ovocie doplnené škoricou a muškátovým orieškom. Minerálny záver.
Majuelos 2013 pôsobilo oproti ročníku 2018 jemnejšie. Komplexná ovocno-florálna vôňa. V chuti elegantné, vyvážené s peknou tanínovou štruktúrou. I keď ročník 2013 bol podľa Noelii komplikovaný s množstvom zrážok, víno pôsobilo komplexne.
Majuelos 2011 bol viac zemitý a rustikálny ako predchádzajúce ročníky. Vo vôni dominancia višní s tónmi podhubia a kvetinových tónov. V chuti svieže, ovocné s veľmi peknou harmóniou a eleganciou.
Majuelos 2010 po viac ako desaťročí stále pôsobí stále živo a sviežo. Koncentrovaná ovocná vôňa doplnená tónmi sladkého drievka a kávy. Chuť je plná s ľahko mäsitou textúrou a elegantnými tanínmi.
Radu Majuelos uzavrel ročník 2009, ktorý bol typický pre Riberu. Bol to ročník s dostatkom slnečného svitu. V nose sa objavujú tóny višňového likéru, créme de cassis, kože, orientálneho korenia a pomarančovej kôry. Chuť je bohatá a energická s ovocným prejavom, ktorý je podčiarknutý sviežou kyselinkou.
Každý ročník ukázal rôznorodosť a charakter. Zároveň dôkaz, že čím staršie sú vinice Majuelos v režime organic, tým pôsobia jemnejšie, sú viac minerálne a majú výbornú aciditu.
Felix Callejo
Novinka v portfóliu Corner, prvýkrát v ponuke. Jedno z najlepších vín Ribery. Prvý ročník bol vyrobený v roku 2002. Hrozno pochádza z dvoch častí katastra obce Sotillo de la Ribera - Montecillo a Medio Arroyo. Veľmi staré vinohrady sú vysadené v nadmorskej výške 900 – 930m v pôdach s vysokým obsahom vápnika.
Masterclass začíname aktuálnym ročníkom 2016, ktorý ovplyvnilo veľa zrážok v zime. Naopak, letné mesiace boli suché a horúce. Zber prebehol v prvej polovici októbra. Hrozno po viacnásobnej selekcii a spontánnej fermentácií vyzrievalo 18 mesiacov v nových dubových sudoch rôznych veľkostí. Bohaté a koncentrované víno s intenzívnou arómou zrelých čučoriedok, rozmarínu, klinčekov a eukalyptu. Harmonický, brilantný a dlhý, korenisto minerálny záver. Neobmedzený potenciál pre vyzrievanie. Limitovaná produkcia iba 1254 fliaš s objemom 0,75l a 42 Magnum.
Felix Callejo 2012 sa vyznačuje veľmi peknou harmóniou. Vo vôni viac florálno-zemité. V chuti dominuje zrelé kôstkové ovocie, výborná rovnováha medzi sviežimi kyselinkami a tanínovou štruktúrou.
Vrcholom degustácie bol Felix Callejo ročník 2005. V tomto roku sa hrozno zberalo skôr, v druhej polovici septembra. Ušľachtilá vôňa jahôd, višní, marcipánu, škorice, horkej čokolády a kvitnúceho orgovánu. V chuti pôsobí neuveriteľne živo a elegantne s dobre integrovanou tanínovou štruktúrou a minerálnym záverom.
Záver
Masterclass rôznych ročníkov vín Callejo (niektoré už nedostupné ) naznačil rôznorodosť vín z Ribery aj v rámci jednej podoblasti. Ich základom sú starostlivosť o vinohrady a citlivý prístup pri výrobe, ktorý vychádza z dokonalého poznania a rešpektu k prírode. „V Sotillo de la Ribera často fúka vietor a nie je ťažké byť organic. Je to naša cesta do budúcnosti, ktorá nám prinesie zdravé a kvalitné vína,“ poznamenala na záver degustácie Noelia.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku