Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Medzinárodný deň pre Tempranillo
Na jeseň sa vinice s Tempranillom sfarbia do žiarivo červenej. V roku 2020 bolo Tempranillo treťou najviac pestovanou modrou odrodou na svete, pričom väčšina výsadieb bola na Pyrenejskom polostrove.
Každý rok druhý štvrtok v novembri (tento rok to vychádza na 9. 11. 2023) oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Tempranillo Advocates Producers and Amigos Society (TAPAS) vytvorili sviatok v roku 2011. Ich cieľom bolo jednoducho osláviť odrodu Tempranillo. Poskytuje ľuďom príležitosť objaviť Tempranillo. Keďže reštaurácie a obchody sú cez víkend príliš zaneprázdnené, TAPAS si vybral štvrtok, aby podniky mali čas tento deň osláviť.
V roku 2012 sa zistilo, že Tempranillo je prirodzeným krížencom medzi Albillo Mayor a zabudnutou odrodou viniča s názvom Benedicto.
Španielsky názov odrody odkazuje na skutočnosť, že má tendenciu skôr dozrievať. V španielčine „temprano“ znamená skoro. V Rioje je hlavnou zložkou vín spolu s rôznymi pomermi odrôd Garnacha, Mazuelo (Carignan) a Graciano. Odroda Tempranillo má veľa synoným. Napríklad v Portugalsku je tiež známa ako Tinta Roriz a Aragonéz. V Ribera del Duero je odroda známa ako Tinto Fino. Vo vnútrozemí, v rozsiahlych vinohradníckych oblastiach Castilla a La Mancha, je odroda často známa ako Cencibel, aj keď pre medzinárodný trh je často označovaná ako Tempranillo. Je dôležitou odrodou v Navarre a Valdepeñas a tiež v severných dvoch tretinách Španielska. Existuje veľmi zriedkavá biela mutácia Tempranilla s názvom Tempranillo Blanco (Rioja Baja).
Španielsko vedie takmer s 90 % celosvetovej produkcie. Tempranillo sa dostalo aj do Kalifornie pod názvom Valdepeñas a na prelome 20. storočia sa pestovalo v Central Valley. V Texase sa pôda v High Plains a Hill Country porovnávala s pôdou severného Španielska. Tempranillo bolo v Texase dobre prijaté a rozrástlo sa tak, že sa považuje za charakteristické hrozno štátu. V Austrálii sa Tempranillo pestuje v regióne McLaren Vale a tiež v severovýchodnej Victorii. Dokonca sa pestuje aj v Thajsku. Táto odroda sa vo veľkej miere pestuje v Argentíne, Čile a Mexiku.
„Až do 90. rokov chutila väčšina červených vín z Rioji viac ako sud ako hrozno. Tradičný spôsob výroby vín zrejúcich v malých sudoch z amerického dubu s vôňou vanilky zamaskoval vlastnú chuť Tempranilla. Odkedy však vinárstva v Rioje nechali vyzrievať svoje vína oveľa kratšiu dobu vo francúzskom dubovom sude a tiež produkovať mladé (Joven) vína, milovníci vína na celom svete začali chápať podstatu samotného Tempranilla,“ hovorí Jancis Robinson.
Rioja a Tempranillo
Rioja sa rozprestiera v dĺžke takmer 100 km. Na oboch stranách rieky Ebro je Rioja rozdelené do troch oblastí: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental. Tri územia, ktoré vďaka svojim špecifickým vlastnostiam dávajú vznik obrovskej rozmanitosti vín s vlastnou osobnosťou. Rioja je región s osobitnými klimatickými a geologickými charakteristikami, ktoré z neho robia ideálne miesto na pestovanie odrody Tempranillo. Maximálna šírka vinohradov v Rioje je 40 km a dosahujú maximálnu nadmorskú výšku okolo 900 metrov nad morom. Každý z viac ako 66 000 hektárov je špecifickým ekosystémom, vďaka ktorému je QDO Rioja jedinečným územím na svete.
Kategórie vín Rioja
Generic - Jednoročné vína, ktoré si zachovávajú hlavnú sviežosť a ovocné vlastnosti.
Crianza - Vína podrobené minimálne dvojročnému procesu zrenia a z toho aspoň jeden rok v 225 litrových dubových sudoch. Pre biele vína a ružové vína je minimálna doba zrenia v sude 6 mesiacov. Víno Crianza vždy vykazuje rovnováhu a harmóniu medzi ovocnými) arómami a tými, ktoré pochádzajú zo sudov. TIP na víno: El Coto Crianza, Rioja DOCa 2019
Reserva - Vína s minimálnym procesom zrenia 3 roky, z toho minimálne 1 rok v dubovom sude plus minimálne 6 mesiacov vo fľaši. V prípade bieleho a ružového vína je proces zrenia 2 roky a z toho 6 mesiacov v sude. Vína Reserva sú zvyčajne komplexnejšie. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Reserva, Rioja DOCa 2018
Gran Reserva - Vína s minimálnym 5-ročným procesom zrenia, minimálne 2 roky v dubovom sude. Pre biele a ružové vína sú to 4 roky a z toho minimálne 6 mesiacov v dubových sudoch. Sú veľmi komplexné a intenzívne. Plný charakter a dobrý potenciál zrenia. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Gran Reserva Rioja DOCa 2017
Tempranillo a Gastronómia
Jedným z najpresvedčivejších dôvodov, prečo mať po ruke Tempranillo, je jednoduchosť, s akou sa spája so širokou škálou jedál. Najlepšie sa kombinuje so španielskymi tapas a chorizo. Mladšie vína odrody Tempranillo (Crianza) sa dobre hodia k Paelle, tacos, hamburgerom, hovädziemu tacos a cestovinám na báze paradajok. Plnšie vína, ktoré vyzrievajú dlhšie (Reserva a Gran Reserva), sa hodia k bohatším jedlám výraznej chuti. Pečené jahňacie mäso, grilovaná zverina, hovädzí Wellingtonom, Filet Mingon, hovädzie Bourguignon, Cassoulet alebo i Manchego syr. Inšpirujte sa: Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.