Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Medzinárodný deň pre Tempranillo
Na jeseň sa vinice s Tempranillom sfarbia do žiarivo červenej. V roku 2020 bolo Tempranillo treťou najviac pestovanou modrou odrodou na svete, pričom väčšina výsadieb bola na Pyrenejskom polostrove.
Každý rok druhý štvrtok v novembri (tento rok to vychádza na 9. 11. 2023) oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Tempranillo Advocates Producers and Amigos Society (TAPAS) vytvorili sviatok v roku 2011. Ich cieľom bolo jednoducho osláviť odrodu Tempranillo. Poskytuje ľuďom príležitosť objaviť Tempranillo. Keďže reštaurácie a obchody sú cez víkend príliš zaneprázdnené, TAPAS si vybral štvrtok, aby podniky mali čas tento deň osláviť.
V roku 2012 sa zistilo, že Tempranillo je prirodzeným krížencom medzi Albillo Mayor a zabudnutou odrodou viniča s názvom Benedicto.
Španielsky názov odrody odkazuje na skutočnosť, že má tendenciu skôr dozrievať. V španielčine „temprano“ znamená skoro. V Rioje je hlavnou zložkou vín spolu s rôznymi pomermi odrôd Garnacha, Mazuelo (Carignan) a Graciano. Odroda Tempranillo má veľa synoným. Napríklad v Portugalsku je tiež známa ako Tinta Roriz a Aragonéz. V Ribera del Duero je odroda známa ako Tinto Fino. Vo vnútrozemí, v rozsiahlych vinohradníckych oblastiach Castilla a La Mancha, je odroda často známa ako Cencibel, aj keď pre medzinárodný trh je často označovaná ako Tempranillo. Je dôležitou odrodou v Navarre a Valdepeñas a tiež v severných dvoch tretinách Španielska. Existuje veľmi zriedkavá biela mutácia Tempranilla s názvom Tempranillo Blanco (Rioja Baja).
Španielsko vedie takmer s 90 % celosvetovej produkcie. Tempranillo sa dostalo aj do Kalifornie pod názvom Valdepeñas a na prelome 20. storočia sa pestovalo v Central Valley. V Texase sa pôda v High Plains a Hill Country porovnávala s pôdou severného Španielska. Tempranillo bolo v Texase dobre prijaté a rozrástlo sa tak, že sa považuje za charakteristické hrozno štátu. V Austrálii sa Tempranillo pestuje v regióne McLaren Vale a tiež v severovýchodnej Victorii. Dokonca sa pestuje aj v Thajsku. Táto odroda sa vo veľkej miere pestuje v Argentíne, Čile a Mexiku.
„Až do 90. rokov chutila väčšina červených vín z Rioji viac ako sud ako hrozno. Tradičný spôsob výroby vín zrejúcich v malých sudoch z amerického dubu s vôňou vanilky zamaskoval vlastnú chuť Tempranilla. Odkedy však vinárstva v Rioje nechali vyzrievať svoje vína oveľa kratšiu dobu vo francúzskom dubovom sude a tiež produkovať mladé (Joven) vína, milovníci vína na celom svete začali chápať podstatu samotného Tempranilla,“ hovorí Jancis Robinson.
Rioja a Tempranillo
Rioja sa rozprestiera v dĺžke takmer 100 km. Na oboch stranách rieky Ebro je Rioja rozdelené do troch oblastí: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental. Tri územia, ktoré vďaka svojim špecifickým vlastnostiam dávajú vznik obrovskej rozmanitosti vín s vlastnou osobnosťou. Rioja je región s osobitnými klimatickými a geologickými charakteristikami, ktoré z neho robia ideálne miesto na pestovanie odrody Tempranillo. Maximálna šírka vinohradov v Rioje je 40 km a dosahujú maximálnu nadmorskú výšku okolo 900 metrov nad morom. Každý z viac ako 66 000 hektárov je špecifickým ekosystémom, vďaka ktorému je QDO Rioja jedinečným územím na svete.
Kategórie vín Rioja
Generic - Jednoročné vína, ktoré si zachovávajú hlavnú sviežosť a ovocné vlastnosti.
Crianza - Vína podrobené minimálne dvojročnému procesu zrenia a z toho aspoň jeden rok v 225 litrových dubových sudoch. Pre biele vína a ružové vína je minimálna doba zrenia v sude 6 mesiacov. Víno Crianza vždy vykazuje rovnováhu a harmóniu medzi ovocnými) arómami a tými, ktoré pochádzajú zo sudov. TIP na víno: El Coto Crianza, Rioja DOCa 2019
Reserva - Vína s minimálnym procesom zrenia 3 roky, z toho minimálne 1 rok v dubovom sude plus minimálne 6 mesiacov vo fľaši. V prípade bieleho a ružového vína je proces zrenia 2 roky a z toho 6 mesiacov v sude. Vína Reserva sú zvyčajne komplexnejšie. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Reserva, Rioja DOCa 2018
Gran Reserva - Vína s minimálnym 5-ročným procesom zrenia, minimálne 2 roky v dubovom sude. Pre biele a ružové vína sú to 4 roky a z toho minimálne 6 mesiacov v dubových sudoch. Sú veľmi komplexné a intenzívne. Plný charakter a dobrý potenciál zrenia. TIP na víno: El Coto Coto de Imaz Gran Reserva Rioja DOCa 2017
Tempranillo a Gastronómia
Jedným z najpresvedčivejších dôvodov, prečo mať po ruke Tempranillo, je jednoduchosť, s akou sa spája so širokou škálou jedál. Najlepšie sa kombinuje so španielskymi tapas a chorizo. Mladšie vína odrody Tempranillo (Crianza) sa dobre hodia k Paelle, tacos, hamburgerom, hovädziemu tacos a cestovinám na báze paradajok. Plnšie vína, ktoré vyzrievajú dlhšie (Reserva a Gran Reserva), sa hodia k bohatším jedlám výraznej chuti. Pečené jahňacie mäso, grilovaná zverina, hovädzí Wellingtonom, Filet Mingon, hovädzie Bourguignon, Cassoulet alebo i Manchego syr. Inšpirujte sa: Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku