Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?
Nedocenené vína z La Clape
Château d´ Angles je vinárstvo v Languedocu pod vedením známeho enológa Erika Fabreho, ktorý predtým pôsobil v Bordeaux ako technický riaditeľ v Château Lafite-Rotschild. Získal množstvo ocenení vín na medzinárodnej úrovni. Vianney Fabre, syn Erica, s ktorým dnes spoločne vedie vinárstvo, študoval v Bordeaux a pracoval päť rokov v Champagne Bollinger. Château d'Angles sa nachádza v srdci chránenej prírodnej oblasti La Clape a dodržiava zásady udržateľného poľnohospodárstva. V júni 2015 sa oblasť La Clape stala prvou apeláciou v Languedocu.
Ručná výroba
Rodina Fabreovcov prevzala Château d'Angles v roku 2002, rýchlo spoznala potenciál pôdy, podnebia a hrozna, vo vinárstve kombinujú to najlepšie z tradičného pestovania odrôd a modernej techniky.
Tristo slnečných dní, osviežujúci stredomorský vánok, štrkovitá pôda s vyšším obsahom vápenca a staré vinice, to všetko vytvára dokonalé podmienky pre pestovanie hrozna a výrobu kvalitných vín. Trvalo udržateľné postupy vo vinohrade s vysokou environmentálnou hodnotou (úroveň 3).
Pokiaľ ide o životné prostredie používajú kompostované výlisky, mulčovanie, žiadne insekticídy, herbicídy na ničenie buriny. Ručný viacfázový zber, selekcia hrozna, pomalé vyzrievanie vín vo francúzskych dubových sudoch. Château d'Anglès produkuje jedni z najvýraznejších a najelegantnejších vín terroiru La Clape na juhu Francúzska.
Eric Fabre: „Usadil som sa v La Clape kvôli odrode Mourvèdre. Milujem jeho vôňu a jeho jemnú a pritom silnú štruktúru. Bourboulenc, miestna biela odroda, mi bola zjavením. Vďaka optimálnej zrelosti hrozna som sa snažil získať to najlepšie z tohto terroiru “
Plné vína
Červené vína sú postavené na odrode Mourvèdre, ktorá dáva vínu štruktúru, Syrah a Grenache Noir ovocno herbálny štýl s jemným dotykom Carignanu. Ručný zber hrozna trvá i dva mesiace, podľa zrelosti jednotlivých odrôd. Rada Gran Vin Rouge sa vyznačuje veľmi dlhou maceráciou až 50 dní. Syrah a Mourvèdre sa zmiešajú a spolu 10 mesiacov zrejú v 3-4-ročných francúzskych dubových sudoch.
Grenache zreje v nerezových tankoch, aby si zachovala ovocnosť. Prirodzená stabilizácia, statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie. Výsledný pomer odrôd v cuvée závisí od ročníka.
Plná ovocno korenistá chuť s výbornou tanínovou štruktúrou a harmóniou. Víno s typickým mediteránskym prejavom a potenciál pre vyzrievanie. Výborný partner k marinovanému srnčiemu ragú s omáčkou z lesných plodov a vína.
Biele vína Château d'Anglès sú postavené na odrode Bourboulenc, menšie percentá odrôd Marsanne, Roussanne a Grenache blanc, dodávajú vínu komplexný ovocno kvetinový charakter. Každá odroda vinifikuje samostatne. La Clape je jediná apelácia založená na odrode Bourboulenc.
Rada Classique vyzrieva na jemných kaloch v betónových kadiach počas 4 až 5 mesiacov. Prirodzená stabilizácia a statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie. Komplexné biele cuvée s ovocným sviežim a minerálnym charakterom. Výborné ku grilovanej morskej treske s ľahkým zeleninovým šalátom.
Rada Gran Vin Blanc sa vyrába zo starých viníc: 45-ročnej Grenache blanc a 60 ročného Bourboulenc, ktoré vínu dávajú neuveriteľnú štruktúru a potenciál vyzrievať. Fermentácia prebieha v 1–2 ročných sudoch v tradičnej pivnici s regulovanou teplotou. Víno vyzrieva za stáleho miešania na jemných kaloch vo francúzskych dubových sudoch 5 - 6 mesiacov. Prirodzené statické čistenie gravitáciou, bez filtrácie. Koncentrovaná a plná ovocno korenistá a šťavnatá chuť s krémovou štruktúrou s dobrou harmóniou. Skvelé k pečenej teľacej panenke so šafránovou omáčkou.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku