Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Penfolds Grange: Príbeh najlepšieho Syrahu v Austrálii
Nadčasové víno, ktoré stelesňuje austrálsky vinársky odkaz. Od svojich skromných začiatkov až po vzostup ako ikona, bol Penfolds Grange vo svete vín symbolom vášne, oddanosti a inovácie.
TIP: Grange a iné ikonické vína vo výhodnej cene
Grange - najslávnejšie víno v Austrálii
Penfolds Grange, za starých čias známy ako „Grange Hermitage“. Toto víno rozpráva príbeh o triumfe a inováciách, kde sa tradícia stretáva s drzosťou. Každý ročník vína Grange je poetickým odrazom nepredvídateľného tanca prírody.
Keď bol Grange prvýkrát predstavený, Max Schubert dostal tento komentár od uznávaného degustátora: "Schubert, blahoželám ti. Veľmi dobré, suché portské, ktoré si nikto so zdravým rozumom nekúpi - nieto ešte vypije."
V Austrálii sa vína vyrábali na pitie, mladé so zameraním na primárne arómy. Tradícia výroby vín s dostatočnou komplexnosťou pre vývoj tu vôbec nebola.
Max Schubert zažil vyzreté víno na svojej ceste do Európy v Bordeaux a tento zážitok si odniesol domov. Chcel doma v Austrálii vyrábať víno, ktoré by sa v pivnici mohlo vyvíjať rovnako pôsobivým spôsobom.
Penfolds Grange 2015
Hrozno pochádza údolia Barossa, McLaren Vale, Clare Valley a Magill. 98% Shiraz, 2% Cabernet Sauvignon. Víno vyzrievalo strávila 20 mesiacov v 100% novom americkom sude. Ročník 2015 sa blíži k súpereniu s rokom 1986. Ponúka uhladenejší, elegantnejší a prístupnejší štýl.
Penfolds Grange 2017
Iba siedmy Grange, ktorý je výlučne 100% Shiraz. Grange Shiraz bol iba v ročníkoch 1951, 1952, 1963, 1999, 2000, 2011 a teraz 2017. Hrozno pochádza z Barossa Valley (86 %) a McLaren Vale (14 %). Víno vyzrievalo 18 mesiacov v 100% nových amerických sudoch. Prekvapivo prístupné.
Penfolds Grange 2018
Ročník 2018 bol naprieč Južnou Austráliou vynikajúci. Mnohí výrobcovia vyrobili v tomto ročníku jedny zo svojich najlepších vín. 97% Shiraz a 3% Cabernet Sauvignon. Hrozno pochádza zo 69 % Barossa, 18 % McLaren Vale a zvyšok z Clare Valley. Víno zrelo 18 mesiacov v 100% nových amerických sudoch. Bude to jeden z najlepších ročníkov Grange. Potenciál 50+.
Hrozno pre prvý ročník Grange 1951 bolo čiastočne vybrané z Magill Estate a z viníc južne od Adelaide. Prvý ročník bol vyrobený v dvoch verziách, aby sa zabezpečil správny smer zrenia. Jeden dozrieval v piatich hogshead 550-litrových amerických sudoch. Druhá verzia dozrievala v neutrálnom sude s objemom 4 550 litrov. Následné ročníky ukázali, že zrenie v sudoch hogshead bolo pre Grange tým správnym riešením. Schubertovi sa tak podarilo vyrobiť víno zo Shirazu podľa európskych predstáv s potenciálom vyvíjať sa viac ako 20 rokov.
Majitelia Penfolds požadovali, aby zastavil výrobu tohto vína pre negatívne prijatie. Schubert si bol svojím projektom si však natoľko istý, že svoju produkciu niekoľko rokov ukrýval v pivnici. Našťastie bol na jeho strane Jeffrey Penfold Hyland. Jeffrey mal vtedy na starosti produkciu v Penfolds a povolil tajnú produkciu. Jeffrey dovolil Maxovi pokračovať vo výrobe Grange v tajnosti v Magill počas troch ročníkov, 1957, 58 a 59. Až keď mal prvý ročník desať rokov, mal kvalitou presvedčiť majiteľov. Grange bol oficiálne znovu uvedený v roku 1960.
Gago: „Grange z ročníkov 52, 53 a 55 zostávajú tromi z najlepších, ktoré boli doteraz vyrobené!“
V roku 1963 predstavil Penfolds na výstave austrálskych vín v Sydney Grange Hermitage z roku 1955. Na výstave Grange získal zlato a tento ročník odvtedy zožal viac ako 50 zlatých medailí. V roku 1977 dokonca získal cenu za najlepšie červené víno na výstave v Melbourne.
Schubert odišiel do dôchodku v roku 1975 a opatrovníctvo Grange odovzdal Donovi Ditterovi. Ditter pracoval v Penfolds od roku 1950. Ditter odišiel do dôchodku v roku 1986. Počas jeho pôsobenia vo funkcii hlavného enológa bolo uvedených na trh niekoľko vysoko uznávaných ročníkov Grange, vrátane ročníkov 1976 a 1986.
John Duval nahradil Dittera v roku 1986 až do rezignácie v roku 2002. V roku 2002 Peter Gago prevzal opatrovníctvo v Penfolds. Počas nasledujúcich rokov Gago dohliadal na množstvo vysoko uznávaných ročníkov Grange, vrátane ročníka 2008.
Fakty o Grange
• Prvý ročník z roku 1951 je považovaný za vysoko zberateľský, pričom jeden sa predal na aukcii v roku 2004 za niečo vyše 50 000 AUD.
• Grange je uvedený v 4. vydaní Langtonovej klasifikácie austrálskych vín na úrovni „Výnimočné“. V najvyššej Langtonovej klasifikácii od roku 1991.
• Penfolds Grange je jediné víno, ktoré je zapísané v zozname South Australian National Trust
• Z pôvodného ročníka z roku 1951 bolo vyrobených iba 1800 fliaš
Vinárstvo Penfolds
Penfolds je pravdepodobne najvýznamnejším a dominantným výrobcom vín v Austrálii. V roku 1844 Dr. Christopher Rawson Penfold a jeho žena Mary založili vinárstvo Penfolds v Južnej Austrálii. Záujem o fortifikované víno bol priamou príčinou toho, že Penfoldovci v roku 1844 vysadili svoje dovezené odrezky viniča v Magill Estate. Dokonca aj dnes je Magill Estate jedným z najdôležitejších miest pre pestovanie hrozna pre špičkové vína Penfold. Magill Estate má takmer 100 hektárov.
Pôvodne tu bol vysadený Rizling a bordeaux odrody Cabernet Sauvignon a Merlot. V posledných rokoch prebehla opätovná výsadba, dnes tu je vysadený iba Shiraz. Toto hrozno sa používa v niektorých ročníkoch pre Grange a v iných ročníkoch sa používa pre Magill Estate Shiraz.
Bol to Max Schubert, vizionár, ktorý skutočne umiestnil Penfolds na mapu. Vyzbrojený odhodlaním a neochvejnou vášňou vytvoril v roku 1951 inauguračný ročník Penfolds Grange. Napriek skorej kritike Schubertova vízia a umenie položili základ pre ikonické víno, ktoré zanechá nezmazateľnú stopu vo svete vína. Dnes vedie Penfolds hlavný enológ Peter Gago, ktorý je len štvrtým držiteľom prestížneho titulu. V posledných rokoch Penfolds rozšíril svoje aktivity ďaleko od svojho kontinentu o projekty v Kalifornii a Champagne.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku