Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič
Vianoce máme spojené so sladkou vôňou škorice, klinčekov, medu či perníkového korenia. Ako posledný v tomto roku si pre vás Lenka pripravila recept na vianočnú perníkovú tortu. A aké víno sa k nej hodí? Odporúčam Tokajské samorodné sladké víno z vinárstva Ostrožovič.
Perníková torta
Čas prípravy: 1 hodina/namáčanie 2hod., počet porcií: 12 ks/tortová forma priemer 22-23cm
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Pripravíme si džemovú plnku. Sušené marhule si namočíme na 2 hodiny do vody.
2. Potom nakrájame na malé kúsky a zmiešame s džemom a rumom.
3. Vymiešame med s cukrom a následne pridáme kefír a roztopené maslo.
4. Ďalej pridáme vajce, múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva a perníkové korenie. S ponorným mixérom vypracujeme cesto.
5. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na túto vrstvu vylejeme džemovú plnku.
6. Nakoniec nalejeme zvyšok cesta. Pečieme na 180 °C 50 - 60 minút, záleží od rúry.
7. Na vychladnutú tortu si spravíme čokoládovú polevu ganache. Dáme zovrieť smotanu, čokoládu nasekáme na kúsky.
8. Zalejeme vriacou smotanou necháme postáť 3 - 4 minúty a zamiešame. Polevu nalejeme na tortu.
9. Vrch poprášime zlatým jedlým práškom. Necháme aspoň hodinku v chladničke a môžeme podávať.
Med je sladká superpotravina, ktorá nám pomáha vo viacerých oblastiach. Má upokojujúci účinok. Pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a má antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné účinky. Lokálne sa používa na podporu hojenia rán. Med obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a 5 000 enzýmov. Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, nespôsobuje nárast cukru a zvýšené uvoľňovanie inzulínu ako biely cukor.
Someliérka odporúča vhodné víno
Tokajské vína sa veľmi dobre kombinujú k tradičným, slovenským vianočným sladkým dezertom, ktoré obsahujú med, ovocie a oriešky. Práve preto odporúčam k perníkovej torte samorodné sladké víno z Tokajskej oblasti z vinárstva Ostrožovič. Jemné pikantná marhuľová plnka medzi dvoma vrstvami krehkého perníkové cesta s tokajským vínom vytvára úžasnú kombináciu chutí. Víno vnesie sviežosť a sladkosť. So sladkou chuťou a korením víno prinesie i nádych ľahkosti.
Odporúčanie someliérky:
Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2013
Biele víno so zlatožltým farebným odtieňom. Vo vôni chlebovinka s tónmi po sladkých hrozienkach a po sušenom letnom ovocí. Plná extraktívna chuť po medovej kvapke s notou po lieskových orieškoch s citrusovou šupkou. Víno na eshope.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch - Vlčina, Chotár a Makovisko. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery 3až 6-putňové a Tokajská výberová esenciasa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinárstvo produkuje aj skvelé reduktívne vína. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku