Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve Napa Valley 1998 a Coravin model Eight
O Robertovi Mondavim sa hovorí ako o priekopníkovi z Napy. Bol synom talianskeho prisťahovalca. Neskôr bol nútený opustiť rodinný podnik. Na pozemkoch, ktoré dostal ako odstupné založil v roku 1966 vinárstvo. To sa stalo v priebehu rokov synonymom úspechu ale aj vzoru pre mnohých v krajine.
Víno Roberta Mondaviho Reserva 1998 sa hodnotilo pomocou systému Coravin.
Ako prvý, okrem iného zaviedol reguláciu teploty počas kvasenia alebo dôležité vyzrievanie v nových barikových sudoch. Jeho predstava moderného amerického vína spočívala v charaktere. Nie je tajomstvom, že vzorom mu boli najlepšie francúzske vína z oblasti Bordeaux a Burgundska. Aj keď sa nevyhol kritike z vplyvu globalizácie a uniformity jeho vín. Jeho vína ako Opus One, Reserva Cabernet či Fumé Blanc jednoznačne patria k najlepším vínam amerického kontinentu.
V súčasnosti obhospodaruje viac než 1300 ha vinohradov v rôznych častiach sveta. Slávny vinársky časopis Decanter mu udelil v roku 1989 titul Muž roka.

Slávna a úspešná Reserva 1998
Základom jeho úspešnej rezervy 1998 je Cabernet (84%) z vinohradu To Kalon v Oakville. Do partie sa pridáva 11% Cabernetu Franc, 4% Merlot a štipka Petitu Verdot. Vinohrad To Kalon patrí k najlepším terroirom z Napy. Hlboká štrková pôda s dobrou drenážou podporuje zdravý rast. Klimatické podmienky zase predĺžený vegetačný cyklus viniča. To Kalon zahŕňa aj legendárny I-Block z ktorého sa vyrába pravdepodobne najlepší Sauvignon Blanc Severnej Ameriky. O mimoriadnej kvalite svedčí aj fakt, že hrozno z To Kalon sa predáva po 30000 dolárov za tonu!
Ročník 1998 patril medzi veľmi komplikované. Hrozno sa oberalo vo vysokej kvalite v jednej z najdlhších kampaní dekády. 40% hrozna pre toto víno pochádza z už spomínaného To Kalon, zvyšok z najlepších parciel Oakville, Stags Leap District, Carneros a Napa Valley.
Reserva Cabernet fermentuje po jemnom lisovaní a odstopkovaní pomalšie, aj vďaka pôvodnej kvasinkovej mikroflóre. Francúzske sudy a viacnásobné stáčanie či fľašovanie bez filtrácie patria k povinnej výbave všetkých veľkých vín. Problémom môže byť v niektorých ročníkoch pH. Tu sa pri zbere „otáčkomer" zastavil na rozumných 3,69. Konečné alkoholové „opojenie" nepresiahlo 13,5%. Staršie a významné ročníky ako napr. 1973 alebo 1974 mali 13, resp. 12,6% alk. Čo by za to dali v Bordeaux - 2009 alebo 2010...
Zaujímavosťou je, že od ročníka 2011 obsahuje etiketa už aj magické slovíčko To Kalon. No nie je vylúčené, že sa objavilo aj v ďalších plneniach z minulosti. Degustované víno, predstavuje hodnotnú zberateľskú záležitosť. Pôvodná rezerva vyzrieva 15 mesiacov, víno s touto etiketou sa vyskytuje skutočne zriedka.
Jedná sa o "limitovanú sériu" s predĺženým vyzrievaním na 17 mesiacov a okrúhlou "pečaťou" hnedej farby v pravom hornom rohu etikety a označením šarže na zadnej strane - L240400. Alkohol je deklarovaný na 14% obj. Oproti pôvodnej sú farby aj kvalita papiera kvalitnejšie. Existuje aj verzia, bez "pečate", s rovnakým alkoholom, bez predĺženého vyzrievania a s údajom Non - Filtré. Zberatelia sa môžu roztrhať.
Víno sa hodnotilo cez systém Coravin, ktorý umožňuje takmer "nepozorovane" ochutnať akékoľvek víno s prírodným korkovým uzáverom bez nutnosti obáv o jeho osud. Systém vyvinul americký inžinier Greg Lambrecht so zámerom naliať si víno z fľaše tak aby bola zabezpečená jeho kvalita a vývoj bez nutnosti otvorenia.
Všetko zvláda pomerne jednoduché a zároveň geniálne zariadenie za pomoci chirurgickej ihly a náplne s argónom. Jeho jedinou nevýhodou tak môže byť obmedzený počet fliaš v pivnici či reštaurácii. Fľaša vína bude priebežne degustovaná za účelom hodnotenia jeho senzorickej kvality a vývoja.
Someliérske hodnotenie a degustácia
Vzhľad: Bordovo červená farba s pozoruhodnou rubínovou iskrou a jemným tehlovo sfarbeným okrajom. Víno zanecháva jemný mahagónový film na kalichu. Výrazná slza.
Vôňa: Ušľachtilá, vyzretá s terciárnym aspektom. Pripomína creme de cassis, višne v čokoláde a colu. Po zakrúžení cédrové drevo či dotyk kože. Napĺňa očakávania.
Chuť: Dynamický nástup. Suché s delikátnou kyselinkou. Očakávaný kasisovo - minerálny nástup tlačia plne integrované avšak stále informatívne triesloviny. K telnatému „oakville" karamelovo-kokosovému závoju sa neskôr pridáva prekvapujúci piperitone s korenistým dotykom. Dlhý, minerálny a pokojný záver bez zbytočného pátosu.
Teplota podávania: 18°C.
Kalich: Riedel Vinum Bordeaux 1986.
Dekantácia: Nie (víno bolo degustované cez systém Coravin model Eight).
Potenciál: Teraz plus 5 rokov s priebežnou degustáciou.
Gastronómia: Rib Eye Barbecue (medium), omáčka so zeleného korenia, zemiakové pyré. Moje hodnotenie: 92/100
Záver: Vynikajúca kondícia vína. Klasický strih s dávkou šarmu a termickým faktorom oblasti.
Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve Napa Valley 1998 si môžete kúpiť v našom eshope.
Víno hodnotil Rastislav Šuták, účastník majstrovstiev sveta Someliérov v argentíne a someliér Wineplanet.sk
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.