Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Rozmanité španielske vína
Španielsko je krajinou s najväčšou plochou vinohradov na svete. S viac ako 400 pestovanými odrodami patrí k najrozmanitejším regiónom v rámci štýlov. Z veľkého počtu oblastí sa len dve môžu pýšiť najvyšším označením pôvodu DOCa - Rioja a Priorat. Vínam nechýba jemnosť a elegancia. V Španielsku postupne silnie dopyt po vínach s konkrétnym miestom pôvodu, teda názvom vinohradu. Ešte stále nedoceneným pokladom zostáva oblasť Jerez so svojim Sherry. Fenomenálne vína s neuveriteľnou kombináciou autenticity a nadčasového štýlu.
Prinášame vám rozhovor na tému Španielsko s Denisou Šutákovou, someliérkou Corner & Co. a WinePlanet.sk.
Oblasť La Rioja má dominantné postavenie v Španielsku, prečo je to tak? Aké ďalšie významné vinohradnícke regióny má Španielsko?
Slovenskí zákazníci inklinujú k španielskym červeným vínam z Rioji. Na trh sa dostávajú minimálne po roku zrenia, keď sú v optimálnej kondícii a majú svoj typický prejav. Pôsobia elegantne a zároveň termickým dojmom. Vína z Rioji, teda Tempranillo s malým percentom odrody Garnacha, si zachováva svoj ovocný charakter podporený vyzrievaním v amerických a francúzskych sudoch. Svojim senzorickým prejavom i cenou sú stále populárne na Slovensku. Cava, šumivé víno z Katalánska, je v úzadí na úkor teraz populárneho Prosecca.
Ďalšími významnými oblasťami pre výrobu bielych a červených vín sú napríklad oblasti Priorat, Ribera del Duero, Navarra, Rueda, Bierzo, Rias Baixas , Cigales, La Mancha, Murcia, Jerez... Španielsko je najväčšou vinohradníckou krajinou. Pestuje sa tam okolo 400 odrôd viniča. Ponúka široké spektrum vín od šumivých, tichých bielych, ružových a červených po prírodne sladké a fortifikované.
Sherry každý z nás pozná, ale už menej ľudí vie, odkiaľ pochádza. Poviete nám o tomto víne viac?
Sherry je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Španielsku blízko mesta Jerez de la Frontera v Andalúzii. V roku 1933 bol Jerez uznaný ako prvé španielske DO a oficiálne pomenovaný DO Jerez-Xeres-Sherry. Veľmi obľúbené je hlavne na britských ostrovoch a veľa vinárstiev v Jereze založili práve Angličania. Na výrobu Sherry sa používajú len biele odrody hrozna, Palomino, Pedro Ximenéz a Moscatel. Poznáme 12 typov Sherry podľa spôsobu vyzrievania a vinifikácie. Veľa zákazníkov si myslí, že Sherry je len sladké. To je omyl. Existuje aj suché či veľmi sladké, veľmi oxidatívne a naopak svieže. Dokonca aj nefiltrované, čiže mierne zakalené. Sherry môže byť skvelým aperitívom, partnerom k ľahkému tapas či grilovanému hovädziemu.
Ktoré odrody sú typické pre Španielsko?
Najznámejšou modrou odrodou Španielska je samozrejme Tempranillo a bielou Viura (Macabeo). Z modrých odrôd sú známe Garnacha, Mazuelo, Bobal, Monastrell, Mencia a iné. Z bielych sú vyhľadávané Albarino, Verdejo, Moscatel, Malvasia, Xarello, Palomino, Pedro Ximenéz, Airén. Samozrejme v Španielsku sa pestujú i medzinárodné odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay a Sauvignon.
Prečítajte si zápisky z degustácie - Master class El Coto v čase
Povedzme si niečo o typických španielskych jedlách, aké vína sa k nim hodia?
Španielsko je vyspelá gastronomická krajina. Ponúka široký sortiment pokrmov založených na čerstvých surovinách zo všetkých kútov krajiny. Samozrejme jej nevyhnutnou súčasťou je víno. V Španielsku sú obľúbené rôzne druhy tapas. Ide o malé pokrmy, ktoré sú servírované na malých tanieroch. Nakrájané Chorizo, Jamón Iberico, kúsky chleba s rajčinami, olivami, vyprážané sardinky, kúsky marinovaných morských rýb alebo tortilla de patatas. V tapas baroch k nich ponúkajú základnú Cavu, ľahké biele vína ako Verdejo alebo Albarino, suché Sherry Fino či ružovú Garnachu. Pre Španielsko je typická paella, gazpacho, sušená treska, smažené kalamáre. Taktiež pomaly pečené jahňa alebo mladé prasiatko a k nemu servírované vyzreté červené víno z Rioji alebo Prioratu sú naozaj gurmánsky zážitok.
Ak by sme si chceli pripraviť typickú španielsku paellu, ktoré víno by ste nám odporučili?
Paella bolo pôvodne roľnícke jedlo. V panvici pripravené mäso /kuracie, králičie/ s morskými plodmi, zeleninou, ryžou a samozrejme šafránom. Jej zloženie sa líši podľa regiónov a rodinných tradičných receptov. Skvelým partnerom môže byť Cava, biele vína z Galície, Ruedy alebo Katalánska, ľahké a ovocné ružové vína a tiež mladé a svieže červené vína. Mimo Španielska si k paelle môžete otvoriť vína z oblasti, ktoré uprednostňujú sviežosť na úkor koncentrácie.
Máte v portfóliu Wineplanet.sk nejaké novinky zo Španielska?
Minulý rok počas pandémie sme priniesli na Slovensko vína z vinárstva Mas d´en Gil z oblasti Priorat. Ich komplexné biele víno Coma Blanca a rustikálne červené vína zo starých vinohradov s neuveriteľným senzorickým prejavom s pridanou bio hodnotou.
Dlhodobo spolupracujeme s vinárstvom El Coto, súčasťou ktorého je Finca Museum. Ide o projekt v oblasti Cigales.
Unikátne ružové Las Muras a červené víno La Renacida pochádzajúce zo starých vinohradov. Po štvorročnej "ozdravnej kúre" rodia kvalitné hrozno s vynikajúcou koncentráciou a kvalitou. Z oblasti Ribera del Duero sme doplnili kolekciu o dve nádherné vína.
Biele El Lebrero z odrody Albillo, ktoré sa pestuje v nadmorskej výške 920 metrov a červené Finca Valderoble z jednej parcely certifikované BIO.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku