Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Šťavnatý pomarančový koláč - RECEPT a tip na víno
Potešte rodinu sladkým a dokonale zladeným prekvapením.
Pripravili sme pre vás recept na šťavnatý pomarančový koláč, ktorý odporúčame podávať so španielskym sherry Cosecha z vinárstva Ximenéz-Spínola.
Recept na šťavnatý pomarančový koláč
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks (plech 25x30 cm)
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup - pomaranče
Najskôr (najlepšie deň vopred) uvaríme 2 pomaranče aj so šupkou. Pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame nadrobno aj s kôrou, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu.
Postup - Korpus
1. Rúru vyhrejeme na 170 °C, menší plech (25 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a posypeme mandľovou múkou.
2. Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nadobudnú štruktúru krému a zväčšia objem. Potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka stierkou vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3. Vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 40 minút, skúsime špajdľou, či je korpus hotový. Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
4. Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu a pridáme lyžicu likéru, ja som použila mandľový. Všetko spolu zmiešame.
5. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus opatrne preklopíme na čistý papier, stiahneme papier na pečenie.
6. Vychladnutý koláč popicháme špajdľou a opatrne natierame štetcom alebo lyžicou. Dávame pozor, aby nebol pri veľmi mokrý. Koláčik môžeme ozdobiť nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanými pistáciami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šťavnatý pomarančový koláč je typickým sladkým dezertom Španielska. Ku koláču s výraznou pomarančovou chuťou sa skvele hodí sladké, ovocné sherry. Skutočne vyvážená chuť od začiatku do konca.
Odporúčanie someliérky:
Ximénez-Spínola Cosecha 2019
Ďalšia nefortifikovaná rarita od rodiny Zarzana. Hrozno odrody PX sa pozbiera a niekoľko dni sa suší na špeciálnych rohožiach priamo vo vinohrade, čiastočne tienené vinicami. Na základe toho si zachováva potrebnú sviežosť a zároveň získava koncentráciu.
Fermentuje a zreje rok v malých francúzskych dubových sudoch. Produkcia je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína. Potenciál na archiváciu - neobmedzený. Ovocná esencia s francúzskym šarmom a eleganciou. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ximenéz Spínola
Jedna z najmenších bodegas v Jereze, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Hospodária na 16 ha vinohradov v organickom režime.
Pestujú len odrodu PX, ktorá sa pomaly vytráca z oblasti. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Výroba vín je obmedzená a každá fľaša má svoje číslo, čo ju robí jedinečnou a zároveň zaručuje kvalitu a excelentnosť jej obsahu. Ximénez-Spínola suší väčšinu hrozna na slnku), bobule strácajú po ceste asi 70% hmotnosti. Vinárstvo používa na zrenie svojich vín iba 225 litrové dubové sudy.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku