Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Talianske červené vína, ktoré treba ochutnať
Pri zostavovaní zoznamu talianskych červených vín je najťažšie vybrať iba jednu oblasť a odrodu, ktorá by bola tá najlepšia. Taliansko má takmer ideálne klimatické podmienky, rozvinutý cestovný ruch a špičkovú gastronómiu. Ak sa chystáte túto krajinu navštíviť, ponúkame vám pár tipov, ktoré červené vína musíte ochutnať.
Existujú desiatky červených vín z celej krajiny, ktoré sú podceňované. Predstavíme vína, ktoré trvalo dodávajú vynikajúcu kvalitu a typickosť, často za prijateľné ceny.
Brunello
Asi 80 kilometrov južne od Florencie v provincii Siena sa Brunello di Montalcino vyrába v meste Montalcino. Toskánske červené víno dostalo svoj názov podľa miestneho názvu pre Sangiovese (Brunello) a Montalcino, malé stredoveké kopcovité mesto s výhľadom na krajinu. Ide o komplexné vína s neuveriteľným potenciálom zrenia.
Rosso di Montalcino sa často označuje ako „baby Brunello“. Vyrobené taktiež z odrody Sangiovese v tej istej oblasti ako Brunello. Na trh sa uvádza rok po zbere, zatiaľ čo Brunello naďalej zreje v dubových sudoch v pivniciach vinárov.
Piemont
Barolo je nepochybne kráľom talianskych červených vín. Vína z tejto malej apelácie na severozápade Talianska sú vyrobené z odrody Nebbiolo a patria k najstarším na svete. Dokážu vyzrievať päť, desať alebo dvadsať rokov. Barolo je zaradený do kategórie Denominazione di Origine Controllata e Garanita, čo je najvyššia klasifikácia talianskych vín. Niekedy je Barolo označené výrazom „Riserva“, čo znamená, že víno vyzrievalo v pivnici najmenej päť rokov. S minimálne 13 percentami alkoholu sa Barolo najčastejšie porovnáva s burgundským Pinot Noir.
Barbaresco je kráľovnou Piemontu. Vína vynikajú svojou jemnosťou a patria medzi najjemnejšie v Taliansku. Barbaresco dozrieva dva roky, kým nie je uvedené na trh. V roku 1799 sa Barbaresco pilo na oslave rakúskeho víťazstva generála Melasa nad Francúzmi.
Veneto
Amarone della Valpolicela je silné a koncentrované suché červené víno vyrobené zo sušeného hrozna z oblasti Veneto. Obraté strapce hrozna sa pred kvasením najmenej tri mesiace sušia na slame. V niektorých prípadoch môže Amarone della Valpolicella vyzrievať 9 až 10 rokov v drevených sudoch. Drevo pochádza z Francúzska alebo Slovinska. Sudy však môžu byť vyrobené aj z iného dreva napríklad gaštan, čerešňa alebo agát. Amarone je intenzívne a plné červené víno, ktoré má aj 17% alkoholu, ale napriek tomu pôsobí harmonicky.
Chianti Classico
Chianti Classico odkazuje na klasickú, historickú oblasť pestovania. Tieto vína, vyrobené s prísnejšími predpismi ako bežné Chianti, sa ľahko kombinujú s gastronómiou. Chianti predstavuje veľmi výhodný nákup s pomerom cena a kvalita. Chianti Classico je historicky spojené s rodinou Antinori.
Vinohrady sú vysadené predovšetkým tradičnou odrodou Sangiovese v nadmorskej výške okolo 200 metrov nad morom. Pestuje sa tu aj Cabernet Sauvignon a pôvodné toskánske odrody ako Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Vinice rastú v ílovitých pôdach s množstvom veľmi jemného štrku (scheletro), ktorý zaručuje vynikajúcu drenáž.
Sicília
Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori a ponúka množstvo autochtónnych nadčasových odrôd. Ostrov má kopcovitý terén s tufovým podložím a ovplyvnený je stredomorskou klímou. Z modrých pôvodných odrôd sú populárne Nero d´Avola, Nerello Mascalese a Frappato. Tieto vína najlepšie vyniknú práve s lokálnou gastronómiou.
Bolgheri
„Super Tuscan“ je momentálne najžiadanejšia značka / napr. Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello/. Málokto však vie o aké odrody, prípadne z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Podobne kvalitné a drahé vína sa dajú kúpiť aj z Bordeaux.
Vzhľadom na použité odrody hrozna, polohu viníc a postupy používané pri výrobe vína, nemožno označovať tieto vína ako DOC alebo DOGC, ale napriek tomu patria medzi najvyhľadávanejšie a najuznávanejšie vína z Talianska. Tieto vína patria k najslávnejším na svete a pomáhajú Taliansku udržať si status jedného z najdôležitejších národov produkujúcich víno.
Zaujímavé je, že cena prvého ročníka Sassicaia 1968 bola v prepočte osem eur a dnes aktuálny ročník za menej ako 250 až 300 eur nekúpite a to máte šťastie, keď sa k nej dostanete.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku