UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Talianske červené vína, ktoré treba ochutnať

Talianske červené vína, ktoré treba ochutnať

Pri zostavovaní zoznamu talianskych červených vín je najťažšie vybrať iba jednu oblasť a odrodu, ktorá by bola tá najlepšia. Taliansko má takmer ideálne klimatické podmienky, rozvinutý cestovný ruch a špičkovú gastronómiu. Ak sa chystáte túto krajinu navštíviť, ponúkame vám pár tipov, ktoré červené  vína musíte ochutnať.

Existujú desiatky červených vín z celej krajiny, ktoré sú podceňované. Predstavíme vína, ktoré trvalo dodávajú vynikajúcu kvalitu a typickosť, často za prijateľné ceny.


Brunello

Asi 80 kilometrov južne od Florencie v provincii Siena sa Brunello di Montalcino vyrába v meste Montalcino. Toskánske červené víno dostalo svoj názov podľa miestneho názvu pre Sangiovese (Brunello) a Montalcino, malé stredoveké kopcovité mesto s výhľadom na krajinu. Ide o komplexné vína s neuveriteľným potenciálom zrenia.

Rosso di Montalcino sa často označuje ako „baby Brunello“. Vyrobené taktiež z odrody Sangiovese v tej istej oblasti ako Brunello. Na trh sa uvádza rok po zbere, zatiaľ čo Brunello naďalej zreje v dubových sudoch v pivniciach vinárov.

Piemont 

Barolo je nepochybne kráľom talianskych červených vín. Vína z tejto malej apelácie na severozápade Talianska sú vyrobené z odrody Nebbiolo a patria k najstarším na svete. Dokážu vyzrievať päť, desať alebo dvadsať rokov.  Barolo je zaradený do kategórie Denominazione di Origine Controllata e Garanita, čo je najvyššia klasifikácia talianskych vín. Niekedy je Barolo označené výrazom „Riserva“, čo znamená, že víno vyzrievalo v pivnici najmenej päť rokov. S minimálne 13 percentami alkoholu sa Barolo najčastejšie porovnáva s burgundským Pinot Noir.

Barbaresco je kráľovnou Piemontu. Vína vynikajú svojou jemnosťou a patria medzi najjemnejšie v Taliansku. Barbaresco dozrieva dva roky, kým nie je uvedené na trh. V roku 1799 sa Barbaresco pilo na oslave rakúskeho víťazstva generála Melasa nad Francúzmi. 

Veneto 

Amarone della Valpolicela je silné a koncentrované suché červené víno vyrobené zo sušeného hrozna z oblasti Veneto. Obraté strapce hrozna sa pred kvasením najmenej tri mesiace sušia na slame. V niektorých prípadoch môže Amarone della Valpolicella vyzrievať 9 až 10 rokov v drevených sudoch. Drevo pochádza z Francúzska alebo Slovinska. Sudy však môžu byť vyrobené aj z iného dreva napríklad  gaštan, čerešňa alebo agát. Amarone je intenzívne a plné červené víno, ktoré má aj 17% alkoholu, ale napriek tomu pôsobí harmonicky. 

 

Chianti Classico

Chianti Classico odkazuje na klasickú, historickú oblasť pestovania. Tieto vína, vyrobené s prísnejšími predpismi ako bežné Chianti, sa ľahko kombinujú s gastronómiou. Chianti predstavuje veľmi výhodný nákup s pomerom cena a kvalita. Chianti Classico je historicky spojené s rodinou Antinori.

Vinohrady sú vysadené predovšetkým tradičnou odrodou Sangiovese v nadmorskej výške okolo 200 metrov nad morom. Pestuje sa tu aj Cabernet Sauvignon a pôvodné toskánske odrody ako Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Vinice rastú v ílovitých pôdach s množstvom veľmi jemného štrku (scheletro), ktorý zaručuje vynikajúcu drenáž.

Sicília

Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori a ponúka množstvo autochtónnych nadčasových odrôd. Ostrov má kopcovitý terén s tufovým podložím a ovplyvnený je stredomorskou klímou. Z modrých pôvodných odrôd sú populárne Nero d´Avola, Nerello Mascalese a Frappato. Tieto vína najlepšie vyniknú práve s lokálnou gastronómiou. 

Bolgheri 

„Super Tuscan“ je momentálne najžiadanejšia značka / napr. Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello/. Málokto však vie o aké odrody, prípadne z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Podobne kvalitné a drahé vína sa dajú kúpiť aj z Bordeaux.

Vzhľadom na použité odrody hrozna, polohu viníc a postupy používané pri výrobe vína, nemožno označovať tieto vína ako DOC alebo DOGC, ale napriek tomu patria medzi najvyhľadávanejšie a najuznávanejšie vína z Talianska. Tieto vína patria k najslávnejším na svete a pomáhajú Taliansku udržať si status jedného z najdôležitejších národov produkujúcich víno.

Zaujímavé je, že cena prvého ročníka Sassicaia 1968 bola v prepočte osem eur a dnes aktuálny ročník za menej ako 250 až 300 eur nekúpite a to máte šťastie, keď sa k nej dostanete. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.