Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.

Tempranillo a Tapas - dokonalý pár
Každý rok druhý štvrtok v novembri oslavuje Tempranillo svoj medzinárodný deň. Zažite oslavu španielskeho životného štýlu s dvoma typickými klasikami Tempranillo a Tapas. Vyskúšajte recepty na tapas, ktoré sa k Tempranillu dobre kombinujú.
Viac aj na blogu: Medzinárodný deň pre Tempranillo
Tempranillo fakty:
3. najviac pestovaná modrá odroda hrozna na svete
90 % Tempranilla sa pestuje v Španielsku
V španielčine „temprano“ znamená skoro, Tempranillo je skoro dozrievajúca odroda
Má viacero miestnych názvov ako Tinto Fino, Tinto de Toro, Tinto Madrid, Ull de Llebre a Aragonez
Tempranillo sa dobre hodí k rôznym pokrmom
Tapas
Tapas znamená potešenie, radosť a spolupatričnosť. Je to viac než len jedlo, spája ľudí. Je symbolom španielskeho spôsobu života.
Slovo tapas znamená „viečko“ alebo „kryt“ a má svoj pôvod v Španielsku. Ľudia vraj prikrývali poháre s vínom malými viečkami, chlebom či tanierikmi, aby víno chránili pred muchami. Aby bary a reštaurácie prilákali zákazníkov, začali podávať slané občerstvenie s vínom. To bol začiatok tapas.
Tatarák z tuniaka
Ingrediencie
500 g čerstvého tuniaka
1 nakladaná uhorka
2 lyžice kapary
1 citrón
biely vínny ocot
olivový olej
1 vetvička bazalky
3 vetvičky petržlenovej vňate
1 nadrobno nakrájanú čili papričku
kôpor na ozdobu
TIP na víno: El Coto Crianza Ecológico, BIO 2019
Príprava
Tuniaka nakrájajte na malé kocky a vložte do misky. Nakrájate uhorku a kapary na drobné kocky a pridajte k tuniakovi. Vytlačte citrón a pridajte šťavu. Navrch pokvapkáte trochou vínneho octu a oleja. Všetko dôkladne premiešajte a necháte 1 hodinu odstáť. Petržlen a bazalku nakrájajte a pridajte k tuniakovi. Primiešajte aj čili papriku. Ozdobíte kôprom a podávajte
Figy plnené syrom
Ingrediencie
4 čerstvé figy
1-2 lyžice sladkého sherry
175 g španielskeho syra Manchego
2 vetvičky tymiánu
olej
korenie
TIP na víno: Museum Las Musas 2020
Príprava
Figy opatrne umyjete a každú figu dvakrát prekrojíte po šírke. Pokvapkáte sherry. Syr nakrájajte na 8 kusov 4 cm x 4 cm a vložte do misy. Natrhajte lístky tymiánu. Zmiešajte ich s olivovým olejom a korením. Pridajte k syru a všetko spolu premiešajte. Prikryte a nechajte syr marinovať asi 1 hodinu. Figy striedavo naukladajte s 2 kusmi syra, aby ste vytvorili malé vežičky a podávajte.

Chorizo a krevety
Ingrediencie
24 surových kreviet
200 g choriza
1 vetvička rozmarínu
100 ml pomarančového džúsu
2 lyžice oleja
malé drevené špajle
TIP na víno: Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo 2021
Príprava
Chorizo nakrájate na 24 plátkov. Krevety rozrežte pozdĺž chrbta a odstráňte črevá. Umyte a osušte. Plátky kreviet a chorizo navlečte na drevené špajle. Rozmarín umyte, osušte, nasekajte nadrobno a zmiešajte s pomarančovou šťavou. Marinujte v ňom špízy asi 30 minút. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Špízy opečte asi 2 minúty z každej strany.
Ďalšie články

Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.