Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice - RECEPT a tip na víno
Slnečné dni posledných týždňov pomaly strieda chladné a upršané počasie, ktoré hlási príchod jesene. Jeseň je o farbách. Oranžová tekvica hokkaido, zelené fazuľky a biela treska síce skôr pripomínajú vlajku Írska, no napriek tomu som k tomuto jedlu vybrala biele portugalské víno z vinárstva Quinta do Crasto.
Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice so zelenými fazuľkami
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Filet tresky umyjeme ,osušíme, okoreníme a nakrájame na kúsky.
2. Na rozohriatom oleji na panvici pridáme rybu a smažíme z obidvoch strán niekoľko minút, kým nie je zlatistá.
3. K hotovej rybe po vypnutí plameňa pridáme maslo, ktorým niekoľkokrát filet pomocou lyžice prelejeme.
Tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky a dáme variť spolu s vývarom asi 10minút, dokedy nie je tekvica mäkká. Potom tekvicu scedíme a pridáme maslo, smotanu, zázvor, korenie a soľ podľa potreby. Rozmixujeme dohladka. Zelené fazuľky orestujeme na olivovom oleji 5 minút a dochutíme soľou. Servírujeme spolu s rybou a hokaidovým pyré. Na ozdobenie môžeme použiť bylinky.
Tekvica hokkaido má univerzálne využitie. Jej príjemná sladko oriešková chuť vynikne pri pečení a grilovaní. Vhodná je aj do prívarkov, šalátov či polievok. Okrem dužiny sa z nej dajú zužitkovať aj tekvicové semienka, sú bohaté na minerály a vitamíny. Pochádza z Ameriky a práve Krištof Kolumbus priniesol jej semienka do Európy. Obsahuje až 90% vody, vitamín C a betakarotén prospešný pre zdravie. Najväčšia vypestovaná tekvica pochádzala z Ameriky a vážila neuveriteľných 921 kg. Halloween bez poriadne vyzdobenej tekvice si dnes už nevieme predstaviť.
Someliérka odporúča vhodné víno
Tmavá treska sa často používa hlavne v portugalskej kuchyni. Portugalsko má priaznivé podmienky k rybolovu a taktiež k pestovaniu ovocia a zeleniny. K treske pripravenej na masle podávanej s pyré z tekvice hokkaido a zelenými fazuľkami som vybrala plnšie biele víno Crasto Superior Douro White 2019 z vinárstva Quinta do Crasto. Tým, že víno zrelo v sudoch, je komplexné, no zároveň neuveriteľne svieže a minerálne. Skvele sa prepojí s maslovou chuťou tresky a vyváži i sladšiu chuť tekvice hokkaido.
Odporúčanie someliérky:
Crasto Superior Douro White 2019 - Portugalsko
Biele cuvée odrôd 60% Viosinho a 40% Verdelho. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira. Fermentácia začína v nerezových tankoch, neskôr sa víno prečerpá do sudov. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych sudoch. Francúzske sudy (50% nových) s agátovými čelami sa skladujú v regálovom systéme, ktorý umožňuje ich otáčanie. Dochádza k premiešaniu jemných kalov bez prístupu kyslíka.
Živé, transparentné a koncentrované. Zrelá broskyňa, citrusy a šupka hrozna. Veľmi pekná ovocná textúra. Plné telo plynule prechádza do dlhej, minerálnej dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Quinta do Crasto
Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celý rad vín, od bielych a červených, po prémiové portské a vyrábajú aj extra panenské olivové oleje.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.