Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.

Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice - RECEPT a tip na víno
Slnečné dni posledných týždňov pomaly strieda chladné a upršané počasie, ktoré hlási príchod jesene. Jeseň je o farbách. Oranžová tekvica hokkaido, zelené fazuľky a biela treska síce skôr pripomínajú vlajku Írska, no napriek tomu som k tomuto jedlu vybrala biele portugalské víno z vinárstva Quinta do Crasto.
Treska na masle a pyré z hokkaido tekvice so zelenými fazuľkami
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Filet tresky umyjeme ,osušíme, okoreníme a nakrájame na kúsky.
2. Na rozohriatom oleji na panvici pridáme rybu a smažíme z obidvoch strán niekoľko minút, kým nie je zlatistá.
3. K hotovej rybe po vypnutí plameňa pridáme maslo, ktorým niekoľkokrát filet pomocou lyžice prelejeme.
Tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky a dáme variť spolu s vývarom asi 10minút, dokedy nie je tekvica mäkká. Potom tekvicu scedíme a pridáme maslo, smotanu, zázvor, korenie a soľ podľa potreby. Rozmixujeme dohladka. Zelené fazuľky orestujeme na olivovom oleji 5 minút a dochutíme soľou. Servírujeme spolu s rybou a hokaidovým pyré. Na ozdobenie môžeme použiť bylinky.
Tekvica hokkaido má univerzálne využitie. Jej príjemná sladko oriešková chuť vynikne pri pečení a grilovaní. Vhodná je aj do prívarkov, šalátov či polievok. Okrem dužiny sa z nej dajú zužitkovať aj tekvicové semienka, sú bohaté na minerály a vitamíny. Pochádza z Ameriky a práve Krištof Kolumbus priniesol jej semienka do Európy. Obsahuje až 90% vody, vitamín C a betakarotén prospešný pre zdravie. Najväčšia vypestovaná tekvica pochádzala z Ameriky a vážila neuveriteľných 921 kg. Halloween bez poriadne vyzdobenej tekvice si dnes už nevieme predstaviť.
Someliérka odporúča vhodné víno
Tmavá treska sa často používa hlavne v portugalskej kuchyni. Portugalsko má priaznivé podmienky k rybolovu a taktiež k pestovaniu ovocia a zeleniny. K treske pripravenej na masle podávanej s pyré z tekvice hokkaido a zelenými fazuľkami som vybrala plnšie biele víno Crasto Superior Douro White 2019 z vinárstva Quinta do Crasto. Tým, že víno zrelo v sudoch, je komplexné, no zároveň neuveriteľne svieže a minerálne. Skvele sa prepojí s maslovou chuťou tresky a vyváži i sladšiu chuť tekvice hokkaido.
Odporúčanie someliérky:
Crasto Superior Douro White 2019 - Portugalsko
Biele cuvée odrôd 60% Viosinho a 40% Verdelho. Názov tohto vína je odvodený podľa miesta vinice, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira. Fermentácia začína v nerezových tankoch, neskôr sa víno prečerpá do sudov. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych sudoch. Francúzske sudy (50% nových) s agátovými čelami sa skladujú v regálovom systéme, ktorý umožňuje ich otáčanie. Dochádza k premiešaniu jemných kalov bez prístupu kyslíka.
Živé, transparentné a koncentrované. Zrelá broskyňa, citrusy a šupka hrozna. Veľmi pekná ovocná textúra. Plné telo plynule prechádza do dlhej, minerálnej dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Quinta do Crasto
Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celý rad vín, od bielych a červených, po prémiové portské a vyrábajú aj extra panenské olivové oleje.
Ďalšie články

Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.