Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Urobte si originálny punč
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.
História
Pôvodný nápoj na indickom subkontinente dostal názov paanch. Slovo punč môže byť prevzaté slovo z hindčiny पाँच (pāñch), čo znamená „päť“, keďže nápoj sa často vyrábal z piatich ingrediencií: alkohol, cukor, šťava z limetky alebo citróna, voda a korenie. Niektorí veria, že toto slovo pochádza z anglického puncheon, čo bol opis pre sudy určitej veľkosti používané na prepravu alkoholu na lodiach.
Termín punč bol prvýkrát zaznamenaný v anglických dokumentoch v roku 1632. V tom čase bola väčšina punčov typu wassail vyrábaných na báze vína alebo brandy. Ale okolo roku 1655 sa začal používať rum vyrábaný na Jamajke a objavil sa „moderný“ punč.
Alkoholický punč
Historicky sa väčšina skorých alkoholických punčov na báze liehu vyrábala buď s použitím araku alebo rumu. Bajan (barbadoský) rumový punč je jedným z najstarších. Na prípravu červeného punču budete potrebovať:
• 10 klinčekov
• 6 pásikov pomarančovej kôry
• 1 fľaša sladšieho červeného vína Nichta Classic Alibernet 2023
• kôra z 1 citróna
• 5 tyčiniek škorice
• 5 plátkov zázvoru
• 2 lyžice likéru s pomarančovou príchuťou Cointreau Cointreau Liqueur 40%
Postup - Do každého pásika pomaranča zatlačte klinčeky. Zmiešate v hrnci klinčekové pásiky pomaranča, kôru z citróna, škoricu a zázvor. Do hrnca pridajte fľašu vína, pomarančový likér a 375 ml vody. Na varnej doske priveďte do bodu varu. Varte 15 minút, nenechajte zovrieť, inak sa všetok alkohol odparí.
Základné pravidlá pre najlepší punč:
• Pre najlepší punč sa používa iba pár ingrediencií
• Punč je vždy taký dobrý ako víno, ktoré použijete pri jeho príprave
• Používajte iba čerstvé a plne zrelé ovocie
Na prípravu bieleho punču budete potrebovať:
• 1 fľašu bieleho vína Reya AREA Chardonnay 2023
• 1 cl vody
• med
• 5 klinčekov
• 3 tyčinky škorice
• 2 hviezdy anízu
• 1 pomaranč nakrájaný na tenké plátky
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie v hrnci na strednom ohni. Priveďte do varu (nevarte), potom odstráňte z tepla a prikryte 20 minút. Podávajte v mierne nahriatych, žiaruvzdorných pohároch.
Horúci rumový punč
Ingrediencie
• 40 ml rumu Rum 327
• 40 ml cognacu V.S. ABK6 Cognac ABECASSIS VS GC 40%
• 10 ml fino sherry Romate Fino
• 30 ml citrónovej šťavy
• tyčinka škorice
Postup
Pridajte všetky ingrediencie okrem škorice do malého zohriateho džbánu a dolejte veľmi horúcou vodou podľa chuti. Nalejte do teplých sklenených pohárov a pred popíjaním nechajte svojich hostí zamiešať ich škoricovou tyčinkou.
Horúci punč s whisky
Kombinácia whisky, medu, citrónu, škorice a klinčekov je naozaj skvelá pre zimný večer.
Ingrediencie
• 50 ml škótskej whisky Ballantine's Finest Scotch whisky 40%
• 3 ČL medu
• 1 tyčinka škorice
• 1 citrón, z polovice odšťavený a z polovice nakrájaný na plátky
• 2 klinčeky
Postup
Šľahajte škótsku whisky s medom a rozdeľte do 2 žiaruvzdorných pohárov. Do každého pridajte polovicu škorice a potom dolejte 200 ml vriacej vody. Do každého pridajte kvapku citrónovej šťavy. Každý dokončite plátkom citróna s klinčekom a podávajte.
Pod pojmom punč sa rozumie široký sortiment nápojov, nealkoholických aj alkoholických, spravidla obsahujúcich ovocie alebo ovocné šťavy. Nápoj priniesli z indického subkontinentu do Anglicka zamestnanci východoindickej spoločnosti koncom 17. storočia. Punč sa zvyčajne podáva na večierkoch vo veľkých širokých misách, známych ako punčové misy.
Nealkoholická verzia punču
Nealkoholické punče, ktoré sa podávajú najmä deťom, ako aj dospelým, ktorí nepijú alkohol, zvyčajne zahŕňajú zmes ovocnej šťavy, vody a sladidla, ako je cukor alebo med. Často sa pridáva citrónovo-limetková sóda alebo iné sýtené limonády s ovocnou príchuťou. Často tiež obsahuje plátky alebo kúsky skutočného ovocia, ako sú pomaranče a ananás
Jablkový punč s klementínkou a klinčekmi
Ingrediencie
• 200 ml jablkovej šťavy
• 1 tyčinka škorice
• 1 ČL celého nového korenia
• 2 celé klinčeky
• malý prúžok čerstvého zázvoru
• 1 klementínka
• 100 g kryštálového cukru
Postup
Zahrejte jablkovú šťavu s celým korením, zázvorom, kôrou z klementínky a cukrom. Priveďte do varu, potom varte 10 minút. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť, potom preceďte do pohárov.
Nealko vianočný punč z granátového jablka a rozmarínu
Ingrediencie
• 1 liter šťavy z granátového jablka
• malý zväzok rozmarínu
• 1 bobkový list
• 4 celé klinčeky
• 1 tyčinka škorice
• 60 g jemného cukru
• 1 pomaranč, nastrúhaná kôra
• 150 ml nealkoholického ginu
• 2 ČL červeného vínneho octu
• 1 granátové jablko
Postup
Šťavu z granátových jabĺk, polovicu rozmarínu, bobkový list, klinčeky, škoricu, cukor a pomarančovú kôru dajte na panvicu a na miernom ohni priveďte do varu. Po naparení odstavíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 2 hodiny, prípadne až 24 hodín. Preceďte šťavu z granátového jablka do misky na punč a pridajte nealkoholický gin, ocot a semená granátového jablka a zvyšné vetvičky rozmarínu. Tesne pred podávaním zohrejte.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku