Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Prosecco je životný štýl a môže mať mnoho podôb. Vo vinárstve V8+ interpretujú najznámejšie talianske šumivé víno na svete ako najlepší komunikačný prostriedok k stretávaniu sa. V8+ hovorí: „Vyrábame Prosecco, ktoré hovorí samo za seba. Otvárame jeho kultúru a špecifiká, aby sme zaistili, že každý môže objaviť výnimočný a mnohostranný svet našich talianskych bubliniek.“
V8+ je súčasťou Tenute di Genagricola, ktorá sídli v známej talianskej vinohradníckej oblasti Veneto. Tenute di Genagricola patrí talianskej poisťovacej skupine, ktorá vlastní niekoľko ďalších vinárstiev. Hospodári celkovo na 900 hektároch viníc. Všetky vinárstva produkujú ročne okolo 4 miliónov fliaš vín z 30 odrôd, z nich až 20 odrôd je autochtónych.
Vinárstvo V8+ je tradičným a úspešným producentom šumivých vín. O kvalite ich Prosecca hovoria mnohé medzinárodné ocenenia. V8+ sa teší obrovskej popularite v Taliansku, najmä na gastronomickej scéne.
V8+ sa špecializuje len na produkciu Prosecca, pretože chce vyrábať niečo výnimočné. Kvalita Prosecca je stredobodom celého ich výrobného procesu. Hrozno Glera pochádza z najznámejších viníc vo Venete, vrátane oblastí Conegliano-Valdobbiadene a Cartizze. Vo V8+ sa pri výrobe Prosecca striktne dodržiava metóda Martinotti, ktorá zahŕňa sekundárnu fermentáciu vína v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a tlaku. Oxid uhličitý vznikajúci v autoklávoch uniká spolu s vínom. Tento proces trvá najmenej 30 dní, kým oxid uhličitý vytvorí stabilné spojenie s vínom, čiže bublinky.
Autorom metódy, ktorá vznikla v roku 1895 v Asti, bol Federico Martinotti. Vynašiel a patentoval svoju vlastnú metódu výroby šumivého vína, ktorá bola jednoduchšia a lacnejšia ako tradičná metóda pri výrobe Champagne. O niekoľko rokov neskôr to bol Charmat, kto doplnil Martinottiho metódu, aby sa mohla dala používať aj pre priemyselnú výrobu. Martinotti metóda je ideálna pre zachovanie primárnej vône odrody Glera. Výsledkom je svieže, ovocné Prosecco s nízkym obsahom alkoholu.
Iba to najlepšie hrozno odrody Glera z každého ročníka sa môže dostať do Prosecca CARLO Millesimato Brut. Pôda vo viniciach je stredne hlboká a štrkovito ílovitá, typická pre oblasť Veneto.
Podnebie je vo všeobecnosti mierne a vlhké vďaka blízkosti mora, ale dochádza k silným teplotným rozdielom v dôsledku striedania chladného (Bora) a horúceho, vlhkého (Scirocco) vetra. Po zbere sa hrozno rozdrví a lisuje v pneumatickom lise.
Následne sa rýchlo oddelí muštu od šupiek. Fermentácia prebieha pri kontrolovanej teplote (15-16°C). Víno sa potom prečerpá do autoklávov, kde prebieha druhotná fermentácia pomocou Martinotti metódy. Prosecco má ovocno-kvetinovú vôňu. Chuť je ľahká a svieža s tónmi broskyne a citrusov. Stredne dlhý, harmonický záver. Vynikajúci aperitív a partner ku krevetám s čakankou z Trevisa, ku grilovanému mečúňovi alebo k Pad Thai s kuracím mäsom.
Hrozno odrody Glera pochádza z jedného kopca Cartizze v obci Valdobbiadene s pôdou bohatou na morénami, pieskovec, íl a vápenec. Po ručnom zbere sa hrozno rozdrví a jemne lisuje. Fermentácia muštu prebieha pri kontrolovanej teplote (17-19 °C) s vybranými kvasinkami, aby sa zvýraznila vôňa typická pre hrozno Glera z oblasti Cartizze.
Víno je následne prečerpané do autoklávov, kde prebieha sekundárna fermentácia pomocou Martinottiho metódy. Proces trvá najmenej 30 dní. Intenzívna vôňa agátového medu, citrónovej trávy a zrelého žltého ovocia.
Vyššia dozáž korešponduje so zrelým ovocným charakterom a krémovou štruktúrou. Záver pripomína jablkové pyré s alebo hruškový sorbet. Vhodné ako aperitív alebo v kombinácii s krevetovým tatarákom , Pavlovou s červeným ovocím či s malinovou makarónkou.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.